Katalogovy projekt - zmena obvodoveho muriva a kurenia ? musi sa zmenit cely projekt ?

nasli sme vhodny katalogovy projekt (bungalow), ktory by nam vyhovoval aj dispoziciou aj vsetkym, jedine co nam moc nevyhouje su pouzite materialy 1) namiesto 380mm tehly a 100 mm zateplenia by sme chceli dat 175 mm vapennopieskove tehly a 30cm zateplenie 2) v projektoch je kurenie plynom, co mi nechceme, ked sa to zmeni na elektrokotol, alebo teoreticky tepelne cerpadlo, je nutne tuto zmenu nejako dokladovat pre kolaudaciou ? to ze musime nechat statikovi nechat prepocitat dom je jasne. zrejme tento prepocet treba dat aj na urad otazka skor znie, ze ako takuto zmenu bude brat stavebny urad pri kolaudacii ked zmenime zdroj tepla ale najma zmenu skladby obvodovych murov .. resp ako to urobit, aby sme nemuseli robit zmenu stavby pred dokoncenim ..
Odpovedať
ahoj. My sme menili ytong za tehlu. Projektant povedal, že by to nemal byť problém hrúbky stien zostanú u nás nezmenené). Ale projektant by to mal prerobiť. A tak isto sme menili miesto kotla a prerobil to komplet. A každý projektant má aj profesistu čo by tom mal prerobiť. Myslím si, že tie tehly by nemali byť problém tak ako to kúrenie
Odpovedať
Profilova fotka
@m168 s kurenim problem nebude, ale pri tej zmene materialov to take jednoduche nebude. Keby si menil 30 ytong za 30ku tehlu nikto to nebude riesit. Ale zmenou 38 na 17,5 menis statiku, lebo samozrejme mas niekde veniec, preklady atd. A samozrejme menis tepelnotechnicke vlastnosti, ktore sa dodavaju ako podklad ku konaniu.
Odpovedať
@m168 to nemyslíš vážne s hrúbkou obvodového muriva 175 mm, ja mám 175 mm tehlu na nenosných priečkach a nie na nosnom murive. Taká hrúbka tak max pri železobetónovej konštrukcii. Len keď zasekáš zástrčku do steny, tak budeš 7 cm v nej. Takže sa pekne drž projektu a hrúbky nosných stien, asi z nejakého dôvodu to tam je tak naprojektované.
Odpovedať
@majkoj presne na to sa pytam, ze nemam problem zaplatit novy staticky posudok aj s rozpysom (to je cca nejakych 5-6 stoviek navyse), len ci nema s tym niekto skusenosti, ze ked bude katalogovy projekt a prikaldal extra statiku (aj ked to asi je odvysle aj od uradnika/uradnicky ci sa im to bude pacit ), cize aj tie tepelnotechnicke vlastnosti ? a nerobi sa energeticky certifikat na zaklade toho co udas ze tam mas ? teda ked mas zmenu projektu na VPT spolus s inym zateplenim (strecha aj podlaha samozrejme) .. ci to je len zase tabulkova kravina a nikoho nezaujima realne meranie ? @kalomir ytong/tehla nie je problem zmenit. problem su prave tie vapennopieskove tehly. @martin85 za prve to je tvoja zalezitost, ze si mozem dovolit zastavovat zbytocne priestor :) ja tak bohaty nie som, aby som zbytocne zastavaval priestor na hrubymi stenami... a za druhe, zisti si nieco o vapennopieskovych tehlach, kde na bungalow mozes ist aj na 115mm hrubku a si v pohode aj s tou elektrinou, ktoru ani nemusis zasekavat :) .. ale to je na inu temu..
Odpovedať
Profilova fotka
@m168 ja som menil 30 ytong na 30ku tehlu, architektka to cele zmenila aj v projekte.. Len pri tebe sa bude menit vsetko. Nikto si to samozrejme nemusi vsimnut, ale podla takeho projektu stavat bude nocna mora a zdroj chyb. Energeticky certifikat sa robi, ale to je vyjadrenie reality (ake materialy ake hrubky). Ale ty musis uz na zaciatku dokladovat, ze tie poziadavky splnis. Stavebny urad ti nemoze povolit stavat dom o ktorom vopred bude vediet ze ho neskolaudujes.
Odpovedať
sak prave ja to nechcem robit na sedo az cierno, ale pytam sa ze ci staci "len" staticky posudok (nie len spravu) spolu s vykazom materialu, teda vlastne to iste ako hovoris ty, ze priamo v PSP chcem uz mat dane, ze obvodove mury budu z VPT. len s nimi bohuzial este moc ludi na slovensku nema skusenosti a tam sa jedna aj o statiku, kedze maju radovo vacsiu unosnost ako klasicka tehla ci nebodaj ytong, citaj aj monoliticky betonovy strop byt tensi ..
Odpovedať
Profilova fotka
myslim ze okrem statika bude treba este vodara kedze pri hrubke 175 moze byt problem zasekat odpadove potrubie na rozvody elektriny vyuzijete asi diery vo vpc tehlach no a samozrejme netreba zabudat na strechu a potom ma napada ze ci nieje jednoduchsie dat to nejakemu projektantovy prekreslit presne podla toho projektu a preratat vsetko odznova lebo vo vysledku mozete za tie upravy spolu s povodnym projektom zaplatit viac ako za novy "individualny"
Odpovedať
Profilova fotka
@sappa Akému "nejakému" projektantovi prekresliť...? Predsa tomu, od koho si to chce kúpiť, nie...? ]-(
Odpovedať
odpadove potrubie je ten najmensi problem, kedze sa nebude zasekavat :) pojde presne dole, tam to skor bude aby sa robosi na stavbe nesekli o pol metra :) ono je to prave o tych financiach .. katalogovy projekt stojo cca 1100 euro, statika 500-600 euro, ale ked som pisal zopar projektantnom, tak taky isty individualny nech prekreslia, a nech si ho aj urobia katalogovy, ta najlacnejsia odpoved bola 4 tisic euro .. cize ked to prezeniem, ak dokaze tento bungalov niekto prekreslit so vsetkymi profesiami za nieco okolo 2 -2,5 tisic euro aj umiestnenim na pozemku, tak poviem, tu mas a kresli.
Odpovedať
Profilova fotka
@m168 no ved prave ze pojde vsetko rovno dole a lahko sa to potom posunie ale pol metra by bol brutal ale niekde sa tomu zasekaniu nevyhnes a ked tam bude take zverstvo ako mal kamarat v katalogovom projekte do kuchyne 125 ruru na odpad tak to "majstri" kludne zasekaju a nerozmyslaju nas bude stat individualny projekt 3200 ked sme nasli priblizny katalogovy projekt ktory sme chceli upravit tak cena by bola po vsetkych upravach priblizne o 500 nizsia ako individualny tak mame individualny
Odpovedať
Profilova fotka
pri použití kvh hranolov môžete ísť na ešte menšiu hrúbku steny. Síce kradnete myšlienku pri použití dispozície z katalógového projektu, ale v konečnom dôsledku ak nemeníte dispozíciu a vzhľad, môžete cez dozora zakresliť zmeny do projektu pri kolaudácii. To, aký dopad bude mať takáto zmena na stavbu nekomentujem, neviem si predstaviť murárov, tesárov a armovačov, podľa čoho budú stavať, keď žiadny rozmer z výkresov nebude platiť. To, že o statike nemáte ani šajnu nekomentujem, nemusíte byť odborník na všetko, ale zaručujem Vám, že tento postup Vám predraží stavbu. Vysvetlenie: murivo je namáhané na tlak, keby ste murovali z balíkov kancelárskeho papiera, stavba bude stáť, ale musíte ich dávať naležato, ak ich postavíte na hranu balíka, už stáť nebude, tomu sa hovorí vzper, a tak je to aj s tehlou .Je staticky účinná pri hrúbke 25 cm a vyššie.
Odpovedať
nakoniec to teda budeme riesit komplexnym prekreslenim. dakujem aj tym co sa mi ozvali cez sukromne spravy, az som bol nakoniec prekvapeny, aka odovzda bola aj v ramci naseho rozpoctu na projekt :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?