Projekt domu vrátane okolia

Už 40 rokov žijem v rodinnom dome s veľkou záhradou ale exteriér začal byť použiteľný až po 20 rokoch len kvôli mojej mladíckej neskúsenosti. Doporučujem preto aby si mladí stavebníci nechali vypracovať aj celkový projekt pozemku vrátane podzemných potrubí, záhradných domčekov altánkov a krbov, oplotenia a výsadby stromov,.... Dom postavia za 1 rok ale strom narastie až za 10 až 20 rokov takže ho treba zasadiť skôr ako základy domu. Pri celkovom projekte treba akceptovať slnečné a veterné podmienky pričom doporučujem aby ste si veľké listnaté stromy zasadili na západnej strane pozemku lebo v lete budú tieniť od nepríjemného poobedňajšieho slnka a v zime listy opadnú. Zo severu sa naopak hodia celoročné vysoké husté zelené ploty pretože blokujú od vetra. Mne sa tiež osvedčili dve vonkajšie posedenia jedno na južnej strane domu a druhé na severnej strane domu ktoré je dobrou náhradou za veľký listnatý strom Všetko to treba prispôsobiť aj okolitým stavbám a pozemkom a netreba zabudnúť ani na prípadné využitie slnečnej energie FVE, solar. TČ . Takže ako prvé by som od projektanta požadoval dodanie dokonalej analýzy miestnych podmienok vrátane vybavenosti sídliska.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. Mozno sa stacilo len s niekym poradit, porozpravat, pocuvat starsich a skusenych, schovat svoje mladicke ego, pozorovat, citat. A prisiel by si na to skor. Ale tak dobre pripomenut mladym neskusenym, mozno si nechaju poradit.
Odpovedať
@lenkito10 no, mozno sa z tohto niekto pouci, niekedy je dobre nerobit veci na vlastnu past len tak sam a pocuvat obcas aj svoje velakrat mudrejsie okolie. ja sa snazim obklopovat len takymi ludmi, vtedy sa clovek uci najviac.
Odpovedať
No hlavne by mali od drahého projektanta vyžadovať komplexné riešenie lebo obvykle menia byt za dom a vtedy je plusom podľa mňa len súkromné okolie domu. Všetko ostatné vrátane ceny a nákladov je mínusom. Vybavenosť ( ihriská, parky, kúpaliská.....) verejných exteriérov medzi bytovkami býva obvykle tiež oveľa lepšia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?