Projekt domu v štádiu projektovania.

Ahojte. Začínam čoraz reálnejšie uvažovať, že by som sa v dohľadnej dobe pustil do stavby svojho prvého domu. O tom, ako by mal dom vyzerať som uvažoval už strašne dlho ale až posledný týždeň som po večeroch a nociach sadol k počítaču a začal ho reálne kresliť. Pozor nie som študovaný stavbár ani statik ani nič podobné. Návrhy, ktoré tu uvidíte sú čisto len prvý náčrt a nie som si istý, či je zo statického hľadiska možné dom postaviť tak, ako si predstavujem. Samozrejme, že s týmto alebo podobným návrhom pôjdem za odborníkom a dám si ho kompletne urobiť. Realita je taká, že mám dosť veľký pozemok s krásnym výhľadom na okolitú prírodu a les. Dom chcem dvojposchodový s tým, že druhé poschodie bude čisto pre deti a na prízemí bude obývačka, kuchyňa a spálňa. Teoreticky uvažujem o tom, že v prípade ak by decká odišli z domu, budem môcť úplne oddeliť spodné a vrchné podažie a bez extrémnych stavebných úprav vytvoriť dve samostatné bytové jednotky. Strecha jednoduchá pultová. Pri navrhovaní som uvažoval tak, aby sa to jednoducho stavalo a bolo v mojich silách to aj samému postaviť. Garáž nebude súčasťou stavby rodinného domu ale bude na začiatku pozemku. Momentálne bývame v byte, ktorý nemusíme splácať takže nám je v podstate jedno, kedy sa na dom presťahujeme. Čakáme prvé dieťa ale máme v pláne šupnúť hneď tri aby sme mali neskôr pokoj, preto 3 detské izby. Tie sa Vám môžu zdať na prvý pohľad malé ale razím teóriu že v detských izbách by sa malo len spávať a spoločný priestor na hornom poschodí bude využívaný na to, aby sa tam spolu hrali a neskôr učili. Privítam všetky Vaše postrehy kde čo vylepšiť, prípadne úplne prerobiť. Neskôr pridám aj plánované osadenie na pozemok. - Murivo ytong - Zateplenie obvodového plášťa 2x 150mm grafitový polystyrén - Zateplenie základov EPS 200mm - Do stropu na poschodí dať čo možno najviac izolácie. - Okná klasika trojsklo predsadená montáž na pásky - El. podlahové kúrenie (výhrevné vodiče) - Ohrev TUV (bojler a fotovoltaika) - Rekuperácia Za všetky rady a postrehy vopred ďakujem.
Odpovedať
@adam_sangala prvy postreh - kde das do spalne umyvadlo? Vecko v spalni je urcite male, sirku ma wc davaj urcite 1m. Otoc cele zrkadlovo v spalni. Na severnu stenu nedavaj urcite postel. Ja by som neodporucala takto riesenu kupelnu v spalni. Skor ci neskor sa budete rusit. V dome mas 3 wecka ale ani jedno s oknom. Aky mate denny rezim? Na juhu budete mat rano na terase slnko ale od obeda urcite nie a poobede ked si budete chciet sadnut na terasu tak vam bude chybat. Za mna je najlepsie mat terasu na zapad. My zatial mame len jedno dieta(3 roky) a aj ked sa hra sama tak sa chce hrat tam kde sme my to je hlavne v obyvacke. Namiesto herni hore na chodbe by som urobila mensiu miestnost na prizemi ako hernu. Co viem od znamych tak balkon po case im pride skor ako pritaz a nikdy na nom nesedeli ale su na terase. Zaujimalo by ma preco si rozhodnuta pre poschodovy dom. Ja by som urcite oslovila architekta povedala mu svoje poziadavky a urcite budes prekvapena co vymysli.
Odpovedať
@adam_sangala az teraz som si vsimla ze si chlap :-) sorry za oslovovanie
Odpovedať
@adam_sangala Este jeden taky postreh. Ako keby si zabudol na potreby pani manzelky. Urcite sa bude chciet namalovat, odlozit si aj niekde kozmetiku.... a hlavne zrkadlo. To ma chodit na poschodie do kupelne?
Odpovedať
Tak by som.. @adam_sangala
Odpovedať
@hroma ten návrh spodného podlažia je veľmi dobrý. Tak nejak by som uvažoval, keby mám neobmedzený rozpočet. Keďže ten môj, je obmedzený cca na 120 000€ tak potrebujem realizovať jednoduché riešenia, aby som si nemusel brať žiadku hypotéku. - všetky miestnosti, kde potrebujem nejaký odpad a vodu som sa snažil vtesnať do jedného priestoru, aby som nemusel ďaleko ťahať rozvody a vo Vašom návrhu je to rozhádzané. - čo ste mysleli a zaznačili ako ten krúžok pri terase? Ak kuchynský stôl so stoličkami tak chcem mať prechod z kuchyne na terasu lebo v letných mesiacoch budeme určite väčšinu dňa žiť vonku a teda tam aj obedovať. A celkovo chcem tú kuchyňu sústrediť čo najbližšie pri terasu tak dávať linku na opačnú stenu nemá pre mňa zmysel. - o hornom poschodí taktiež popremýšľam, či chcem zväčšovať detské izby. Ďakujem ale za Vás čas a postrehy. Vážim si to! @wivik rovnako ako v predchádzajúcom prípade. Nechcem s tými miestnosťami ako kúpeľňa a WC moc hýbať aby som rozvody neťahal cez polovicu domu. - Prečo neodporúčate posteľ otočenú na sever? Som na kopci a zo severu riadne fúka tak preto tam ani žiadne okno nie je. Ono to nie je až tak úplne sever ako skôr severovýchod. Keď budem mať hotové umiestnenie pozemku tak bude lepšie vidieť, ako presne je dom orientovaný. - Jasné s tým rátam, že keď sú deti maličké tak budú väčšinu času tráviť s nami dole a ani nebudú spávať hore. Je to skôr tak keď budú mať 3 a viac rokov tak sa hore lepšie zahrajú, keď budú mať svoj priestor. Rovnako ako keď príde napríklad návšteva tak hračky nie sú porozťahované a nemusím zakaždým, keď má niekto prísť upratovať. To je napríklad aj dôvod, prečo chcem dvoj poschodový dom. Ja som bol tiež tak zvyknutý, že decká sme mali celé vlastné poschodie, na ktorom sme mali tabuľu s rozpisom služieb a museli sme si to tam upratovať a udržiavať. Pamätám si, že od cca 6 rokov som normálne umýval "našu" kúpeľňu a upratoval si vlastnú izbu, respektíve priestor v ktorom sme sa spolu so súrodencami hrával. Neskôr k týmto povinnostiam pribudlo pranie a ako 12 roční sme so súrodencami museli zvládať aj túto činnosť. -Balkón som nakreslil preto, že to plánujem využiť aj ako pevný prrístrešok pod dolnú terasu. Z balkóna sa napojím konštrukciou aby som prestrešil vonkajší terasový priestor. -Áno samozrejme najlepšie by bolo, si dať dom niekomu nakresliť a čakať na jeho návrhy. Avšak ja mám dostatok času a nechcem vyhodiť 5-6 tisíc za projekt na mieru. Dohodnutý som s kamarátom, že mi projekt "ostatikuje" a opečiatkuje tak, aby som dostal stavebné povolenie ale bude to pre mňa free. -Za postreh s potrebami pani manželky (ale aj mojimi haha) ďakujem. Vôbec som si to neuvedomil, že tam nemáme žiadny taký priestor. Idem to teda ešte nejako premyslieť, ako by som zväčšil spálňovú kúpeľňu ale aj vytvoril priateľke kútik, kde bude môcť mať stolček na maľovanie. Ďakujem aj za Vaše postrehy a za Váš čas.
Odpovedať
@adam_sangala tahanie trubic na vodu a odpad nebude az tak nakladne.. Najnakladnejsie bude dokoncit dom do hotovej podoby..
Odpovedať
@adam_sangala da sa to riesit aj tak ze u architekta sa objedna iba studia co vyjde samozrejme lacnejsie. Tiez si nemyslim ze natiahnut o par metrov viac trubiek nejako extra navysi cenu. Co si ale myslim ze zbytocne navysi cenu balkon ako pristresok, ktory sa da aj lacnejsie zrealizovat. Projekt bude kreslit statik? Vie ti nakreslit aj profesie - eli, zti, poziarnu ochranu, kurenie atd? Nam k povoleniu treba aj projekt dopravneho napojenia. Inak dobry projektant ti vie konstrukcnym riesenim usetrit aj tisice. Nerozmyslal si ist do prizemneho 120 stvorakoveho domu? Za 120 tis by si to dal a vyhol by si sa zbytocnym priestorom ako schodisko a pod. Neviem ako ti suri stavanie ale mozno by som pockala kym sa dieta narodi a mozno sa na niektore veci budete inak pozerat.
Odpovedať
@adam_sangala mozes sem este hodit pohlad na pozemok napr z katastra alebo nejak tak?
Odpovedať
Nie samotná položka ako plasthlinníková hadica alebo odpadová rúra sú pri pohľade na dom zanedbatelné položky. Budem však skoro všetko robiť sám a ak to budem mať v nejakom kompaktnom tvare tak to urobím rýchlejšie a jednoduchšie ako keby som mal tie veci ťahať na 100x. Balkón ako prístrešok mi nenavýši cenu nijako zásadne keďže je to asi 1,5 kubíka betónu a nejaké železo čiže skoro nič. Elektriku či už rozvody alebo kúrenie si viem navrhnúť a zakresliť ja sám, taktiež aj zrealizovať. Naopak odpad, vodu a vzduchotechniku si musím dať niekomu spraviť a pri dnešných cenách vodárov to bude stáť pekný balík peňazí. Ak vieš o nejakom projekte, kde bude možnosť vyjsť na terasu z obývačky aj kuchyne, v rodičovskej spálni bude veľký šatník a kúpeľňa plus dalšie tri izby a bude to v nejakom kompaktnom tvare (napríklad na tomto bude klasická jednoduchá a lacná pultová strecha, ktorú zvládneme urobiť za pár dní a nepotrebujeme na to volať stavebnú firmu kdež to bungalov s rôznymi výklenkami a valbovou strechou si určite netrúfam robiť) tak pošli a zvážim to. Zatiaľ čo som rok hľadal a pozeral tak som nič také, čo by mi vyhovovali nenašiel.
Odpovedať
@wivik @hroma
Odpovedať
@adam_sangala nikdy som ja rukami nestavala a neviem mozno sa na to pozeram zle ale radsej by som venovala viac casu tahaniu rozvodov ked mi to ma zlepsit dispoziciu. A ten balkon som skor myslela ze ti tam treba dlazbu a zabradlie a casom partnerka/manzelka bude len nadavat ze to treba len umyvat pripadne sa o zabradlie stavat. O katalogovych domoch som nic nepisala. My uz dlhsie sme tiez mali v hlave predstavu o dome len sme hladali pozemok. Teraz sa nam to konecne podarilo s pre nas "lahkou" orientaciou ze sme si ho vedeli navrhnut aj sami. Nas navrh: 3 spalne, samostatna kuchyna, samostatna obyvacka s jedalnou, jedna velka kupelna s wc, samostatne wc, komora, pračovňa, pri spalni obrovsky satnik, vo vstupnej chodbe 3 m skrina, v chodbe oproti izbam 7 m skrina = 150 m2. Dom do L a vychod z kazdej obytnej miestnosti na tu istu terasu. Si myslim ze ked sa budes hrat s dispoziciou tak sa da vselico navrhnut len nemozes az tak striktne rozmyslat ze nieco ti bude trvat o "den" dlhsie. Dom si stavias na cely zivot povacsine tak aby ste po nejakom case nenadavali ze ste to mohli urobit inak. Pultova strecha si myslim ze pekne ukaze aj na prizemnom dome. A este aspon my staviame dom aby sme co najviac vonku boli a nie zavreti v byte. Preto mne pride uplne zbytocne stavat nevyuzitu priestor ako hernu. Deti v puberte budu zavrete vo svojich izbach a kym su male budu dole s vami alebo na zahrade. Hod sem pozemok s cestou pristupom a svetovymi stranami.l
Odpovedať
@adam_sangala kym som dopisala tak si uz aj poslal. Pozemok vazne obrovssky. Aj ho nejako vyuzivas alebo planujes vyuzivat?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@adam_sangala ja by som nedávala schody do zádveria - chodením hore-dole si budete špinu zo zádveria (ktoré pri plánovaných 3 deťoch nebude hlavne v zime tip top čisté) roznášať na poschodie aj na prízemie. Mne by sa do takého typu domu hodilo jednoduché rovné schodisko. Denná časť na prízemí sa mi zdá natlačená - zdá sa mi že ten krb budete ledva obchádzať aj smerom do kuchyne aj smerom do obývačky. A mať váš pozemok tak idem do prízemného domčeka a aj ho lepšie otočím k svetovým stranám.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. Kde su dvere do spalne? Schody by sa dali otocit aby si v stupe po lavej strane dal vstavanu skrinu po celej dlzke? Mat dvere z WC do izby... Ehm. Mozes to miesto kde je sprchovy kut a WC spojit a spravit z toho vasu kupelnu, a ak potrebujes naozaj ten blizky vstup do WC zo spalne, tak druhe dvere do toho WC vlavo. 😊 Takze z vasej kupelne by sa donho dalo ist, aj z chodby 😎 Velke okno v spalni asi nevyuzijes. Podla cinanov ma byt postel n'a sever. Prejdes lahko do kuchyne medzi linkou a stolickou? V kuchyni nie je dost pracovnej dosky. Drez hned vedla platne nieeee. Trochu miesta medzi tym. 2 m odstup v kuchyni medzi linkou je velmi vela. Ten balkon deturence ocenia. Budu si z neho na spagatiku spustavat hracky a neskor tam chodit fajcit. Ich postele chces dat pod okna? Kedy budu mat dvojpostel? Ked si privedu kamosa, budu mozno chciet byt sami v izbe a nie sa s nim delit so surodencami. Izby nejak tak ako hroma, WC siroke 90 cm staci, ale dlhsie bude treba + umyvadlo. Spolocna miestnost moze byt, mozno by si ju mohol oddelit sirokymi posuvnymi dverami, aby mohla sluzit pre navstevy a mozno pre vas... pokial budu deti male, tak mozno budete spavat tiez hore na poschodi. Dole nejake miesto na prebalovanie ktore ale neskor zrusite. Ako wivik, tiez som za prizemny dom a nerusenie kupelnou a satnikom v spalni. Izby na poschodi na zapad = zatiahnute zaluzie, lebo tam bude slnko svietit a tiez pri stole pri veceri a v kuchyni. Zastresenie terasy na juh aspon 3 -4 m, to ti balkon nezastresi.
Odpovedať
@adam_sangala taky rychly hruby nastrel kresleny v mobile. Zariadenie je tam dohodene len aby bolo jasne ze co to je za miestnost na nejake rozmery som neprihliadala. Sever je hore. Ked my sme robili navrh tak som si do miestnosti dala vsetko zariadenie a rozmiestnovala a podla toho posuvala priecky a celkove rozmery. Horne poschodie tiez nejak tak ze nad dolnu kupelnu dat tiez kupelnu a po obvode izby. Aj ked mne pride velky luxus robit pre troch spratkov :-) 100 stvorakov. Mozno by som to riesila aj tak ze horne podlazie by nebolo na celu plochu dolneho. Ale stale si myslim ze na taky pozemok by som dala prizemny dom.
Odpovedať
Ahojte. Opäť ďakujem za Vaše odpovede. - Ešte sa stále rozhodujem, ako využijem celý pozemok. Rozmýšlam tak, že pokiaľ firma pôjde tak ako doteraz tak nebude problém pre mňa si za nejakú dobu postaviť vedľa druhý dom, pri ktorom už nebudem musieť robiť kompromisy a vychytám si tam všetky muchy. Ale zatiaľ tam plánujem len vysadiť stromy, urobiť futbalové ihrisko, preliezky pre deti atď. - návrh, ktorý je na prvej fotke tak ten som si nakreslil ako prvý. Je tam rovné schodisko a je ním oddelená kuchyňa a obývačka. - Preto som schodisko orientoval tak, ako som ho orientoval lebo v prípade, že by som z toho domu chcel spraviť dve bytové jendnotky a neskôr ich prenajímal tak za pár šupov tam urobím stavebné úpravy a bude mať každý samostatný uzamykateľný vchod. Na druhom obrázku je práve táto varianta. -Ďakujem inak za tieto ženské postrehy ako o tom priestore v kuchyni a podobne lebo mne ako mužovi to nikdy nedôjde a priateľka sa do takýchto veci nehrnie :D - plánujem prekresliť tie veci s Vašimi pripomienami a keď to budem mať tak to sem hodím.
Odpovedať
@adam_sangala este ked mas taku myslienku ze z toho urobit dve bytove jednotky tak by som dolne a horne poschodie robila viac "identickejsie". A vnutorne schodisko by som kludne dala do obyvacky nejake montovane a nie betonove. A pristup na druhe poschodie by som pri odcleneni vyriesila z vonku a vnutorne schodisko zdemontovala.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?