Náš projekt domu vo svahu

Ahojte, toto je náš projekt domu vo svahu, prístupová cesta je zvrchu, terasa aj dvor bude tiež zvrchu, nočná časť je v suteréne. Prosím, čo by ste na tomto projekte zmenili? Orientácia nám nevadí, nemáme inú možnosť.
Odpovedať
Mne osobne by vadili príliš úzke miestnosti - pravdepodobne detské izby.... Obetovala by som radšej okno v kúpelni a wc a presunula by som to tam kde je šatník.... Dom je veľký, ale v tých miestnostiach to nebude cítiť... Rovnako pracovňa hore sa mi zdá úzka (ale ak to má byť len pracovňa, dalo by sa to prežiť).... Vchod do skladu by som dala z kuchyne, mne osobne by sa to nechcelo obchádzať.
Odpovedať
@detajlistka vďaka za postreh, pôvodne mala byť presne kúpeľka tam, kde je šatník, len nám vadilo, že tam nebude okno, predsa len kupelku treba vetrať. Šatník je teraz naozaj veľký, ale nemáme tam co iné dat. A zas úložný priestor sa vždy zíde. A dole mali byť 2 izby, len sa mi zas zdali strašne veľké 🤔 nemáme veľa možností keďže sme pivnice nechceli, a ešte máme aj zlé orientovaný dom... V podstate všetky izby sú orientované na SV.
Odpovedať
@detajlistka ešte ma napadlo keby sa zvacsila kúpeľka na úkor izby a predsa len by zostali dole iba 2 izby?
Odpovedať
hmmm to si vravim aj ja, ze spon tie detske izby by som zvacsila, lebo deti v nich s pribudajucim vekom budu travit viac a viac casu
Odpovedať
@martina0603 no tie izby sú veľmi maličké- to má šatník slúžiť na odkladanie šiat celej rodine bez skríň v izbách? do takého niečoho by som teda nešiel, iba by vznikali nepríjemné trenice.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. Vymenit vstup s kupelnou. Dole vynat WC z kupelne a dat ho miesto kuska satnika. Mini izba by sa mala rozsirit. V kupelni ma byt aj sprcha?
Odpovedať
@martina0603 za mňa zvláštne ponímanie veľkostí jednotlivých miestností - šatník má cez 18 metrov, kým jedna z detských izieb len 8,25 metra - takmer ako technická miestnosť, ktorá má 8,10 metrov. Vrch som ani už nepozerala.
Odpovedať
@jabadaba heh vidíš, tak neviem ako to niektorí ponímajú či je šatník dôležitejší ako priestor pre deti. tak male detské sú na nič, veď to je len na posteľ a menšiu skriňu
Odpovedať
Izba pod 11 m2 je strasna kutica. Bez rekuperacie dokonca nevhodna ani pre 1 osobu. Nudzove riesenie do bytu, nie domu. Satnik 18,25 m2 je ine zradlo... Radsej by som mal kupelnu bez okna a izby normalnej velkosti. Pri pouziti rekuperacie sa okno v kupelni aj tak neotvara.
Odpovedať
@jabadaba mate pravdu, v tom ze izby nie sú veľké, deti plánujeme 2 takže zvažujem naozaj izbu 1 zrušiť a zväčšiť na jej úkor trocha kupelku a izbu 2...to nejde o to ze by som ja chcela veľký šatnik, ale v tom. Priestore ktorý bude v podstate pod zemou bez okná si nič iné neviem predstaviť.. Ako by ste využili ten priestor vy?
Odpovedať
@zefe nejdeme mat rekuperaciu.
Odpovedať
@martina0603 tak to je dalsia chyba 🙂 Skusil by som este ineho architekta. Stoji to peniaze, ale clovek stavia dom na cely zivot. Ja som sa tiez s prvym rozlucil...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@martina0603 100 ludi, 100 chuti. Dom si staviate pre seba, ak vam toto vyhovuje, tak preco nie. Ostatni si tu mozu pisat svoje predstavy, nikdy nebudu vase. Ja by som zmenil milion veci. Osobne som stravil nad podorysom az nezdravo vela casu s mnohymi alternativami a kompromismi, lebo vzdy nejake budu...a som rad, ze mi po nastahovani nic nevadi a som s tym uplne spokojny. Na MS som to vsak neriesil, lebo mi do hlavy nikto nevidi 🙂
Odpovedať
@martina0603 to nie je, že nočná časť je dole, to iba deti budú dole. Aj ja som za výmenu vchodu a kúpeľne hore. Oplatí sa. Kúpeľňa bude pri spálni a ak by bolo potrebné, môžte si to spolu s pracovňou oddeliť od dennej časti. Vchod rovno oproti schodom je najlepšie umiestnenie podľa mňa. Čo sa týka dolnej časti, kúpeľňu by som zmenšila. Práčka môže ísť do TM. Alebo vyrobiť samostatnú práčovňu v časti zo šatníka. Aj wc samostatne, alebo spolu s pračkou. Zmenšením kúpeľne sa zväčší izba hneď vedľa. V každej miestnosti bez okna myslieť na vetranie iným spôsobom. Ak nechcete rekuperáciu, sú aj iné možnosti. Ja by som prijala dole aj východ na záhradu. Vidím, že sú tam dvere cez TM. Myslela som skôr taký "normálny" vstup, nie pomedzi kotol a bojler. Na ktorej strane je vstup na pozemok, cesta? Sa mi len zdá, alebo naozaj budete chodiť popri obývačke a kuchyni až za dom do zádveria?
Odpovedať
@martina0603 Este jeden tip - okno v satnikovej casti nie je neprekonatelny problem. Existuju pivnicne svetliky, mam 3.
Odpovedať
@martina0603 aha, to je pod zemou? To som nevedela, potom ešte nezmyselnejšie riešené - prečo je kuchyňa a obývacia izba hore na poschodí, detské izby dolu na prízemí, v časti, ktoré je v úrovni zeme? Spálne zásadne dávam na poschodie, už čisto z pocitu bezpečia pri spánku. Prehodila by som dolu práčovňu, načo je hore? Kuchyňa obývačka detto - dolu -tam, kde je teraz veľká izba 16 metrová plus menšia izba. Proste by som to prehodila celé ako to je, aby spálne - rodičovské a detské boli na poschodí. Hlavná denná miestnosť a kuchyňa dolu, aj s technickým zázemím ako technická miestnosť, práčovňa a spol. Trošku sa s tým pohrajte. 😉 Ale samozrejme je to na vás....to je len tip, keďže si sa pýtala.
Odpovedať
@martina0603 prepáč, ale tebe sa fakt páči takýto typ domu? Ideš minúť 200tis.€ a staviaš dom ako by ho postavili pred 80timi rokmi niekde na lazoch. Stavebný pozemok vo svahu je tak unikátna vec, že tento počin mi príde ako bohapusté rúhanie. Nechceš si dať spraviť aspoň štúdiu architektovi, kvôli inšpirácii? Neber to ako hejt, mať tento rozpočet a pozemok vybudujem niečo výnimočné. Ak je ale tento vizuál domu presne to čo chceš, ber tento príspevok za bezpredmetný.
Odpovedať
@martina0603 pozri si fotoalbum a projekt @m876 ,maju to super urobene. Lebo ako som pochopila,tak roh kuchyne je na juh? To vam robi projektant uz teraz ano?
Odpovedať
@martina0603 tu je predošlý návrh https://www.modrastrecha.sk/forum/pro... bolo mi to povedomé, no veľa nového projektant nevymyslel.
Odpovedať
Profilova fotka
Výmena vstupu a kúpeľne nielen skráti konzolu pred vstupom ale spodná izba dostane viac slnka. Kuchyňa Juh ???. A naozaj tie detské sú malé. Načo 4 postele keď chcete 2 deti ? Alebo to má byť hosťovská. Nezdá sa mi, že je to jediné možné a najlepšie riešenie. Skúste dať aj situáciu s celým pozemkom i okolím a výškami pôvodného terénu a upraveného terénu, aké sú obmedzenia zo strany SÚ a susedov ako pokračujú susedné pozemky čo je na nich a aký majú sklon, odkiaľ a aké sú výhľady, čo je tam za zemina...... Takto sa dá iba kritizovať ale uznajte, že tie 3 pripomienky opakuje skoro každý.
Odpovedať
Profilova fotka
uz bolo napisane vsetko asi...ale orientacia izieb a okien si fakt zasluzi prepracovanie. Kde nechodi slnko, chodi lekar 🙂 Aj my teraz riesime dom vo svahu a snazime sa co najviac vyuzit to slnko a nie sa pred nim skryvat 🙂 https://www.modrastrecha.sk/blog/rado...
Odpovedať
Projekt sam o sebe nie je az tak zly, no myslim si, ze ak si vezmete k srdcu vsetky rady, co vam tu boli spomenute, tak potom to bude super a isto sa vam bude komfortnejsie byvat
Odpovedať
Ďakujeme, vedeli sme že to nie je dokonalé ale nemáme ani nejako moc možnosti... Prevýšenie pozemku je 5m, má šírku 16m a z každej strany je obkolesený kopcami... Prístupová cesta je zvrchu, nad cestou je kopec... Pod domom už nemôžeme mať dvor, preto sme chceli terasu aj dvor z JV strany, teda pod cestou nad domom. Aby to bolo komfortnejšie chceli sme východ na terasu z jednalne a obyvacky. Všetko by bolo jednoduchšie keby robíme rekuperaciu alebo kúrenie na tepelné čerpadlo... Ale chceme kúriť peletkami a drevom, takže treba ešte jeden osobitný vchod do kotolne. Šatník bol len z núdze cnosť, keďže je to nevetrana miestnosť, kupelku tam dat nechceme a nevieme co s tým priestorom... Určite treba porozmýšľat nad tými izbami, ako ich zväčšit a urobiť dole 3 plnohodnotné izby. Ale ako som písala orientácia celého pozemku je dosť na....
Odpovedať
@martina0603 a dĺžka pozemku? Je sklon pozemku rovnomerný? Prečo pod domom už nemôže byť dvor? Žiadne susedné budovy? Na ktorú stranu su najkrajšie výhľady?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?