Dom na zvažujúcom sa pozemku, vstup z juhu

Prosím o radu s vyriešením dispozície domu. Pozemok je mierne do kopca ( nehrá rolu ), aktuálne sa na ňom nachádza starý dom postavený takmer na hranici pozemku (0.2m). Dom je spredu vyvýšený oproti pozemku o 1.2m, pričom pozemku pred domom je pri dome vyšší o 0.8m oproti ceste, takže dá sa povedať, že prízemie domu začína 2 m nad cestou. Z pravej strany vedľa domu sú 3m roviny, potom ďalšie 3 m,ktoré sa zvažujú dole k ceste, ktorá je nižšie o cca 1.2m. Moje otázky: Dom (18x10 L )sa bude pravdepodobne búrať, pričom nový dom by mal byť na rovnakom mieste ( s inými mierami ). 1. vzhľadom na takmer 2m vyvýšenie prízemia by bolo pravdepodobne vhodné to využiť na podgárážovanie aspoň prednej časti domu. Má to € zmysel? 2. Z ľavej strany od suseda je takmer nemožné mať okná (od Západu). 3. Aký pôdorys by ste navrhovali vzhľadom na to, že záhrada je na sever od domu? 4. Ideálny pôdorys by bol bungalov, avšak vzhľadom na nemožnosť mať okná z 1 strany pravdepodobne lepšie vyjde poschodový dom (nemôže mať plnohodnotné poschodie, len podkrovné - regulácia....) Viď priloženú skicu. Vstup z južnej cesty, bočná nie je plnohodnotná. Vďaka za akékoľvek prípadné nápady. 🙂
Odpovedať
@yno budeš stavať nový dom alebo riešiť "rekonštrukciu" starého domu na starých základoch domu? Od toho veľa závisí, či môže dom zostať 0,2m od západného suseda napríklad. Takisto s tým podgarážovaním. Čo sa týka okien na západ, to závisí od umiestnenia domu a od toho, čo je/nie je na pozemku na západ. Ale v princípe mnoho domov (aj bungalovov) má okná z obytných miestností do 3 strán, niektoré iba do 2 strán, takže toto je za mňa v pohode. Pôdorys ťažko navrhovať, každý má iné požiadavky. Nevieme ani aké ďalšie regulácie dáva obec, uličná čiara napríklad.
Odpovedať
@zltalienka moze zostat na tej hranici, kedze chcel by som zachovat pivnicu, ktora je pod vrchnou castou domu. Prave nedari sa mi vyriesit rozumne riesenie pri prizemnom dome tak, aby bol dostatok svetla v kazdej miestnosti. Ulicna ciara nie je presne definovana. Poziadavka je 4 izbovy dom, idealne s vyhladom z obyc/kuch do zahrady a zaroven dostatkom svetla, staci 1 kup, 2x wc, a idealne spalna dalej od detskych izieb (nie je nutnost- napadlo mi aj riesenie oddelit to prechodnym satnikom). Ziadne specificke poziadavky 🙂.
Odpovedať
@yno takže "rekonštrukcia" Za mňa na sever kuchyňa a spálňa a na juh detské a obývačka, na západ sanita a technika 😉 ale aj to je milión možností ako to nakresliť. pokiaľ nie si architekt, projektant tak skús nejakého šikovného osloviť, i tak v konečnom dôsledku Ti niekto projekt bude musieť pripraviť.
Odpovedať
Nakoniec voľba padla na takmer identický pôdorys. (Presúvať sa bude vchod a v prípade, že by namiesto nadstavby a komplet rekonštrukcie vyšlo výhodnejšie búranie, tak aj vhod do pivnice-označené šedým). Obýv+Kuch+Jed sú otočené na juh s tým, že majú okná (V,J,Z) a z obývačky by bol menší ( cca 150-200cm fran.okno) výhľad na pozemok. Nič rozumnejšie s prihliadnutím na svetlo v dome mi nevyšlo. Prosím o názory 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?