Aký dom stavať na pozemku širokom 19m?

Profilova fotka
Dobrý deň, zaujímal by ma Váš názor, či na pozemku, ktorý je široký 19 m a dlhý 40 m, je lepšie postaviť dlhý a užší bungalov (napr. 9x15) alebo ísť radšej do výšky? Orientácia pozemku je na obrázku. Chceli by sme, čo najlepšie využiť južnú stranu. Plánujeme 4-izbový dom, prípadne 5-izbový, kde piata "izba" by slúžila ako pracovňa. Chceli by sme aj špajzu, technickú miestnosť a mňa by potešila aj miestnosť na odkladanie vecí ako sú korčule, ruksaky, kufre,... Za každú radu vopred ďakujem.
Odpovedať
"čo najlepšie využiť južnú stranu" Co to znamena?
Odpovedať
Pozemok je dost velky na obe varianty. Sami by ste mali vediet, co sa vam viac paci, co preferujete. Ci su pre vas schody strasiak, alebo ste s nimi v pohode. Samozrejme, poschodovym menej zastaviate a ostane vam viac na zelen atd. Energeticky ste s poschodovym tiez lepsie, ekonomicky je to na rovnako (vystavba). Ja som siel do poschodoveho 6x17m a pri dobrom navrhu (schodisko na stred, minimum chodieb) sa z toho da vydupat slusny komfort. Aj s pracovnou (nie, nad c nema byt makcen).
Odpovedať
@matorado to sa mozeme domnievat :) Ale asi solarne zisky, resp. svetlost.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som dala urcite bungalov uzky dlhy. Stale vam na konci ostane dost zahrady a aj juznu stranu mozes vyuzit. Ten pozemok je dlhy takze nemusis setrit miesto a stavat 2posch. Ale suhlasim ze je to o tom co chces a co sa ti viac paci. My sme od zaciatku rozmyslali len o bungalove nakolko schody sme v dome nechceli. Drzim palce! :-)
Odpovedať
@suelin20 dlhy poschodovy , je aj efektívnejší ako prízemný. Po 2020 už dúfam konečne skončí era bungalovov:-) @kejsix schody strašiak? možno 70% ľudí ich využíva a 99,9 % ich za život použilo niekoľko sto krát, že tento argument môže prinútiť len človeka s pol mozgom aby upustil od poschodového domu. A žiť s vyhliadkou že na staré kolená nevyjdem dvakrát denne po schodoch ... no ďakujem pekne :-)
Odpovedať
@slavoslav jeden známy si postavil v 55-ke poschodový zrub. Bol sa u mňa pozrieť na kúrenie klímou, tak som ho vyspovedal, čo sa mu po pár rokoch bývania páči a čo nie, na tom zrube. Povedal mi, že rozhodnutie spraviť poschodový dom bude do smrti ľutovať. A to bude žiť možno ešte 30 rokov. Ja osobne tiež radšej chodím po schodoch, ako výťahom, ale časom to zrejme príde...
Odpovedať
@suelin20 zalezi co vam vyhovuje viac. Kazdopadne dobre navrhnuty poschodak sa lepsie vykuruje. U nas to je poschodak. Prizemie je dvojgaraz,technicka, veranda,satnik,kupelna a obyvacko-kuch. Poschodie 4 izby a kupelna. Ked nebudeme vladat po schodoch, prerobime garaz na velku izbu a vybavene.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav no moj svokor ma dvojposchodovu komunisticku kocku. Deti odisli z domu a vyuzivaju len prizemie. Takze o tom su schody pre starsich ludi.. ;)
Odpovedať
@slavoslav Uzasne nazory mas. Dlhy bic, maly dvor, to je treba na poriadneho slovaciska, co? Nie bungalovy stavat! :-N @suelin20 Este sme sa nedozvedeli, z ktorej strany je komunikacia, ci je tam nejaka ulicna ciara a podobne. A v zasade nevidim dovod sa pri krasne sirokom 19m pozemku akokolvek obmedzovat. Na nasej ulici mame vsetci 20, resp. 18m pozemky a vsetko bungalovy. Kto by uz len chodil po schodoch?!
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado mimo tému, ale ty nevieš že správny dom má byť postavený z tehly, má mať pivnicu, schody a balkón???? ;-);-)
Odpovedať
@matorado no sak toto. Schody!! :D Jaaaj, ludia... Dnes sa uz nik nechce hybat, nic nespravi pre svoje srdce... Ja osobne povazujem za dolezite mat dobre oddelenu cast izieb od obyvackokuchyne. 25 rokov som chodil po 18 schodoch a nic mi to nikdy nesposobovalo za problem... A ako pise niekto nadomnou... Mam dole plnohodnotny "bungalov" a tak ked budeme stari, tak sa so zenou prestahujeme do spodnej izby, ktora ma 17m2, takze len o troska mensia ako spalen ;). Take to sukromie pre deti, ked budu vyrastat, povazujem za velmi dolezite... teda iba pre synov, kedze dcera bude stale pri nas a budem mat nabitu flintu ;)
Odpovedať
@jankazb no vidis. Vies ako ma vyzerat dom a aj tak postavis to co mas postavene.... Sele sle... :D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@karkulka02 urcife je to o poschodi? Nebude to o tom, ze ma teraz zbytocne velky dom? V bungalove by tie izby ako vyuzil? Na prechadzku lebo mu tam nebrania ist schody? Vobec by som si za vzor nebral generaciu nasich otcov a dedov (teda tych mozno, le o moj dedo nemal problem so schodami ani v 90tke) . @jakino nasiel sposob ako si skazit zivot :-D :-D :-D ale zeby sa to malo použiť ako inspiracia?
Odpovedať
Profilova fotka
z energetického hľadiska je to najhorší tvar, tepelné zisky sú max 4 hod, tepelná strata ďaľších 20. A nákladovo tiež
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk vieš, ako tak tu sledujem tvoje príspevky, celkom som rada že nemáme nič spoločné. Kľudne sa hlásim k tým pre teba lenivým, hlupym...A ešte neviem čo stavebníkom :-D. Nechaj si svoj patent na rozum, aspoň je tu veselo keď je ten Silvester :-D
Odpovedať
@jankazb no vidis, super ;). Takyto pohlad na mna som tu este necital ;) Len zeby som pochopil, od kial prameni tento tvoj nazor. Kde pisem o lenivych a hlupych ludoch? ;)
Odpovedať
@ivantausk Pozri, nic v zlom, ale stavias na Sudoli, kde su pozemocky 3x3metre, no tak si postavil poschodovy, kvantum ludi tam ma poschodove z toho isteho dovodu. Vravi sa tomu z nudze cnost. ;-) Na dedinach su vacsie pozemky a zrazu tu poschodove nikto nestavia. Pri bungalove ide dennu aj nocnu cast oddelit dverami. Treba len podumat a neopajcovat prvy katalogovy projekt, co pride pod ruku. Neurobit poschodovy dom bola jedna z mala veci, ktore by som ani po par rokoch neurobil inak. Mladost som stravil chodenim po rovnakych schodoch, ako ty. Stacilo. @jankazb
Odpovedať
Mne by este napadla myslienka, ze zeny sa viac nabehaju doma po schodoch ako muzi. Je dost mozne, ze zena beha po: ciapku, rukavice, paralen, vodicku, uterak, ziacku knizku, lego, bundicku, zhasnut svetlo... :-D Kym muz rano zide, vecer vynde.
Odpovedať
@suelin20 Mám podobný pozemok ako ty aj orientáciu aj bungalov. Ja spokojný aj ľudom sa páči čo ma navštívia. Super voľba tých 9x15 bungalov ak chceš taký väčší. So severnej strany 2 metre . Vstup mám ja z východu. Francúzke okno ... dať východ a hlavne Juh .... nedávať fran. na západ. To je najlepšia voľba kôli solár ziskom .
Odpovedať
@matorado jasne, ze nic v zlom, pozemok ma 992m2 ;)
Odpovedať
@ivantausk Tam by sa bungac zmestil, si to prepasol.. =-)
Odpovedať
@matorado ja som nikdy nad bungacom ani nerozmyslal. Ja som vzdy chcel poschodac. A ked budem stary a uz sa mi nebude dat chodit do schodov, tak budem v spodnej izbe... Ale kym sa da, tak sa chcem hybat... A treba si uvedomit, ze je to 18 schodov... Poznam ludi, co chodia na 4. poschodie bez vytahu... To je extrem, to ano ;). Ale jedno poschodie a aj to par krat do dna, to je v pohode... Mam to rokmi odskusane ;)
Odpovedať
My mame pozemok siroky 15,5 a dlhy 42 m. Projekt mame urobeny na 9x19. Orientacia je skoro ako vasa.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 najlepsi tvar z energetickeho hladiska je gula. najlepsie rotujuca. ale presvedcit niekoho stavat taky dom bude tazke. @ivantausk schody niesu problem, nieje problem ani s hybanim sa, ale ked tak ludia zleniveli, preco namiesto schodov im neodporucit nekupovat mechanicku kosacku, ale rucnu kosu? namiesto plynu cisto kurenie drevom a kupovat gulatinu, ktoru si sam porubes, poukladas. aj to je dobra rozcvicka. stavim sa , ze ani ty nerobis posledne dve veci rucne, preco? si lenivy?! no vidis, niekto zase nechce schody. co je natom zle? @bistleice to tvrdenie by som rad mal vysvetlene, ze jednoduchsie sa da vykurit poschodovy.
Odpovedať
@martin153 no, nevidiet rozdiel v chodeni do schodov a rucnom koseni velkeho pozemku si vyzaduje znacnu davku zjednodusenia... Dalsi, co pise, ze tu pisem nieco o lenivosti...KDE??!! A ked niekto nechce schody, tak je to vsetko uuuplne v pohode. Zle sa to stava vtedy, ked niekto povie, ze schody su zle, lebo do nich treba chodit...
Odpovedať
@martin153 to je iny odfajc :D
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk dnes o 7:57...:no sak toto. Schody!! :D Jaaaj, ludia... Dnes sa uz nik nechce hybat, nic nespravi pre svoje srdce.... pravdu mas, netvrdis priamo o lenivosti. no ako to inac chapat? chodit po schodoch mi nevadi, vadi mi ale viacero inych veci, ktore su so schodmi spojene. no uz sme mimo temy. takze @suelin20 za mna, ak budes stavat na juhu slovenska (alebo inom teplejsom mieste slovenska), tak urcite bungalov, mas dost siroky pozemok, mozes si to dovolit. som presvedceny, ze ta bude stat, pri rovnakej uzitkovej ploche, menej ako poschodovy. kto neveri, rad vysvetlim :) a este radsej budem, ked mi to niekto vyvrati. ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@jola2020 co ako?
Odpovedať
@martin153 no ja som to myslel hlavne ako to, ze si ludia myslia, ze to je narocne, unavujuce alebo dokonca zdraviu skodlive... A domov v tvare rotujucej gule si to zabil ;). Myslim, ze to myslela jola ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk ale ja som to myslel uprimne. jana 45 si vazim. nechcel som nejako urazit, alebo co. ono vazne najefektivnejsie z energetickeho hladiska je gula....ved aky tvar ma slnko? alebo ine planety. energia sa siri od jadra rovnako, tak isto prijimanie energie je u objektu v tvare gule najefektivnejsie. kolmo osviet kocku a gulu, na kocke osvietis 1/6 plochy na gule 1/2. a teraz si predstav otacat tu gulu (miestnosti, kde sa nachadzas) za slnkom v zime a odklanat od slnka v lete...to uz je ale zase o inom... neskodi to zdraviu, ale co su pre mladeho dva schody, pre stareho je mount everest. poschodie stavat jedine tak, aby sa dalo urobit dvojgeneracne. (schodisko pri vchode, nie v obyvacke, kupelna wc aj na prizemi, poschodi, spalna aj na prizemi) @jan45 prepacte, ak som sa dotkol, zle to myslene nebolo :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?