Ako vybrať projekt domu?

Je tu niekto prosim ochotny,kto by sa podelil o cenne rady ohladne vyberu projektu a vsetkeho okolo toho? Pozemok mame siroky,takze v tomto smere nie sme nijako limitovany.Mne sa paci skor stvorec,priatel preferuje obdlznikovy tvar. Obdlznik co sa tyka rozlozenia sa mi paci,ale viac vzhladovo sa mi paci zase stvorec.Chceme 4 izbovy s tym,ze musi byt vacsi ulozny priestor v dome,takze 5 miestnost mensia na tento ucel,pripadne cast domu podpivnicenu. Pozemok nie je uplne rovny,pivnica by bola fajn,no z hladiska predrazenia stavby sa nam do nej velmi nechce a preto zvazujeme,co je lepsie. Dalsia vec,co nas znepokojuje,ze z projektov,co pozerame nam ziadny nevyhovuje. Jeden nas znamy architekt nam odporucil kupit projekt a on nam to upravi podla nasich predstav. Dali by sme to spravit jemu cele,ale nema opravnenie na projektovanie alebo take nieco spominal. Hlavne,co ma trapi,ze od cesty je zapadna strana a preto sa nevieme rozhodnut pre rozlozenie miestnosti.Terasu som si predstavovala z kuchyne,ale kvoli slnku uvazujeme dat kuchynu od cesty.Kuchynu chcem ciastocne spojenu s obyvackou,ale tak,aby nebolo vidno z obyvacky do kuchyne,nejako tak to vyriesit :-) Mam rada priestranny a svetly priestor s co najmenej nabytkom,proste nezapratany priestor. Co sa vam prosim osvedcilo,ktori uz byvate,ake rozlozenie miestnosti z hladiska svetovych stran?
Odpovedať
1
2
Asi by som si našla dobrého projektanta vo vašom okolí a tieto požiadavky povedala jemu. Každému vyhovuje niečo iné a jediné vy s priateľom sa v dome musíte cítiť doma. Tiez sme vo fáze vyberania projektu, no je to ťažšie ako som si myslela 😁
Odpovedať
@magic08 chcem tohto architekta,lebo je dobry a my sme pre neho nieco robili a takto sa nam slubil,ze nam to oplati zadarmo.svagrinej realizoval rekonstrukciu a vyborne napady mal.
Odpovedať
@hoblinka13 tak potim jedine najst na nete projekt najblizsi vasim predstavam a on vam to prerobi
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 Platí, čo napísala @magic08 . Len si dovolím poznamenať, že terasy by som odporučil v tejto dobe 2. V lete sedieť vždy na tej, kde je práve chládok a na jar a jeseň na tej, kde je slniečko. Mám a blahorečím osudu. Čo sa týka úložných priestorov: v súčasných domoch ich nie je nikdy dosť. Pošpekulujte aj nad "haraburdovou" povalou. ;-)
Odpovedať
@leonardom Ja zase vidam, ze ludia porobia terasy, a potom aj tak vysedavaju v inej casti zahrady, tam kde je to utulnejsie, chranenejsie. Takze tu terasu treba spravit aj na takom mieste, kde ma clovek sukromie a nie okolitemu prostrediu na ociach.
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 Pravdu vravíš, súvisľe... Lebo najradšej sedíme aj tak v tieni veľkej hrušky. Ja som ale reagoval na to, že @hoblinka13 si plánuje zabiť terasu na západ. Tak Ti poviem, že na tú západnú po 14 hodine už vôbec nechodíme. Od cca 15 do cca 17 je tam teraz v lete doslova nepríjemne. Takže vtedy je skvelá východná terasa. Alebo kresielka pod hruškou - ale tie sú len 2. ;-)
Odpovedať
@leonardom cize, ako je naidealnejsie rozmiestnit izby v dome, co sa svetovych stran tyka? Vchod na pozemok je z vychodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@magic08 Vchod z východu považujem za ideál. Ja vidím ten princíp (ako odrazovú dosku k riešeniu) projekt laguna 8: https://www.google.sk/search?q=le+cor... ...- a samozrejme 50 iných, založených na princípe, že obývačko-kuchyňu ťaháš z východu na západ a celý deň sa Ti tam točí slnko. Z kuchyne vidíš na ulicu (kto prichádza), zo západu máš súkromie... Lagúna ponúka aj možnosť 2 terás. Treba sa s tým pohrať... ;-)
Odpovedať
@leonardom dakujem :-)
Odpovedať
@magic08 to tak byva. Clovek by si myslel ze vybrat projekt podla svojich predstav bude malina, ved clovek vie co chce tak to da aj do projektu nie? no ale pri projektoch clovek prichadza na to ze nie vsetko je take idealne v praxi akoby si myslel :) a uz zvazuje vsetko mozne
Odpovedať
@mareeek presne tak. Ani som netusila co vsetko v dome chcem, kym som to nevidela :-) a ked uz to viem, furt msm pocit, ze to malo ;-)
Odpovedať
Ten clovek co vam radi kupit katalog ze vam ho upravi bud nieje architekt alebo je zly architekt. preco vam nenavrhne pekny ucelny original presne sity na vas pozemok ktory navyse nieje uplne rovny?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ak ti môžem poradiť ja pri stavbe domu som si najskorej pozrela nejaké katalogové domy na nete s ktorých sme si spravili predstavu a nakoniec (podlhých debatách :-) ) našli to čo sa nám pačilo obom.... aj pre projektanta to potom bolo ľahšie :) už iba uberáš pridávaš a je to .... koniec koncov a asi so mnou budete súhlasiť ale vždy keď je dom postavený spravila by si ho uplne inak ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Ja som tiež musel ukázať architektovi v nejakých katalógoch, že čo by asi bolo podľa môjho gusta, aby vedel, čoho sa má držať. Lebo však to poznáš: každý mu tlačí do hlavy tie svoje kaleráby, takže radšej si nechá ukázať a potom vymýšľa. To je asi tak 1 z 50 klientov, čo povie: nakresli - nechávam to na teba. ;-)
Odpovedať
@leonardom ukazal si mu projekt a on ti ho upravil? Ok ale to nieje tvorivy architekt ale prekreslovac a upravovac priecok. To je ako si kupit obraz v Ikea a nechat si nan domalovat od maliara kona.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom lenze ja napriklad som sa stretol z mnohymi ktori nemaju radi vetu "nechavam to na teba" :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Mnnnoooo... vidím, že máš tendenciu veľmi zjednodušovať veci. ]-( Ak nie je niečo čierne - tak je potom biele...? ;-) Z mojej formulácie "musel som architektovi ukázať v nejakých katalógoch, čo by asi bolo podľa môjho gusta" predsa vôbec nevyplýva, že niečo "prekreslil". To som si predsa rovno mohol kúpiť za 1/4 ceny katalógový projekt a spraviť doňho zmeny. Jednoducho som mu na nejakých riešeniach ukázal, k čomu inklinujem - a naopak, čo si neželám. Že si želám otvorenú dispozíciu naprieč celým domom od východu na západ, že si želám mať prípravu teplej vody max. 1 meter od miest odberu , že si želáme pri spálni šatník, špajzu na sever a veľa-veľa miesta na zabudované skrine. Predsa to nebudem trápne maľovať, keď mu môžem ukázať nejakú vizualizáciu. Nestrieľaj od pása, pleas.
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 podobné parametre pri výbere projektu sme mali aj my. Až na tú samostatnú miestnosť ako šatník. S jednou miestnosťou ako spoločný šatník sa nestotožňujem. Podľa môjho názoru je to veľmi nepraktické. My sme to riešili viacerými šatníkmi. Teda hlavne jeden vo vstupnej časti domu - bundy, topánky, kabelky, čiapky šály, rukavice... . Druhý je v našej spálni, z neho sa prechádza do rodičovskej kúpelne. Obe deti majú ako súčasť izby tiež svoj šatník, v ktorom okrem vecí majú aj hračky, knihy... Teda detskú izbu môžu využívať "naplno", lebo okrem postele a písacieho stola, majú dostatok miesta na trávenie voľného času. Dokonca sme to vyriešili vyvýšenou posteľou (140 cm), pod ktorou majú malý gauč a stolík ako oddychovú časť. Vyšla nám ešte mini miestnosť, kde máme odložené - vysávač, žehličku, cestovné tašky a mnoho ďalších "potrebných" vecí. Špajza, v ktorej je mraznička je samozrejmosťou a rovnako aj technická miestnosť, kde je práčka, sušička, plynový kotol, rekuperácia a najpraktickejšia vec v dome, teda veľké nerezové umývadlo. Keďže máme všetko riešené šatníkmi, v dome nemáme žiaden nábytok, okrem skrinky pod televízorom, čo nám maximálne vyhovuje. Presne rovnaké podmienky som mala na kuchyňu aj ja - teda spojená a zároveň oddelená od obývačky. Námet sme zobrali z projektu Linear 318, len sme pridali 2 okná na južnú stranu v kuchyni, kvôli svetlosti v obývačke. Terasu máme na západ, ale je tienená strechou. Slnko nám svieti nízko v čase 18-19,00 hod. Inak je to ok. Výlez do podkrovia je z garáže. Máme nízky sklon strechy, ale na odkladanie už naozaj zbytočných vecí stačí. Máme mierny svah, vyriešili sme to navýšením pozemku do roviny. Na našom projekte by som nemenila vôbec nič. V albume mám aspoň vizualizácie. Bývame od januára. :)
Odpovedať
@leonardom ale to sa mylite,ze chcem dat terasu na zapad.uvazujeme ako to vsetko natocit,aby sme ju prave nemali na zapad.
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 ešte k tomu Vášmu architektovi - neviem si celkom predstaviť, ako by Vám projektant, ktorý vlastne nemá oprávnenie projektovať, vedel upraviť dom. Však posunutím jednej priečky sa mení celý dom, statika, umiestnenie okien.... . Ako chcete skolaudovať? Naozaj stačí malá zmena, ktorá ovplyvní množstvo ďalších vecí. Ja som kreslila dva roky (program navrhinterieru.sk), kým sme dali náš návrh architektovi, ktorý ho upravil a dokončil. Počas výstavby sme už nemenili vôbec nič. Čo je pri stavbe domu podľa mňa najdôležitejšie - teda dobrý projekt bez dodatočných zmien. Odporúčam teda nešetriť na tom najdôležitejšom - projekte a dať si urobiť kvalitný projekt podľa Vašich predstáv. Prajem rýchlu a bezproblémovú stavbu :) .
Odpovedať
@mysky takto nejako si to aj ja predstavujem v kazdej izbe satnik,plus ta mini odkladacia miestnost nazvala som to satnikom,ale bude to vlastne sklad na vysavac a ostatne taketo somarinky.urcite by sa mi vo vasom domceku pacilo,kedze nemate skrine
Odpovedať
@leonardom citaj, zadavatelka ma kupit katalogovy projekt, ktory im ma znamy architekt upravit. Navyse architekt, ktory nema opravnenie robit projekty. Ktory statik bude pre neho pracovat? a ine profesie kto prerobi? Preto tak znela k tebe moja otazka. Vsetko co si mu ukazal staci dobremu projektantovi povedat.
Odpovedať
@mysky prave to,ze dobry projekt je zaklad uspechu.mame sa s nim stretnut,tak sa chcem vsetko osobne popytat,lebo tiez tomu celkom nerozumiem.
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 práve preto sa s ním nemusíte ani stretávať. Keďže on Vám projekt urobiť nevie - nemôže. Môže Vám maximálne dať nejaké jeho kamarátske predstavy o Vašom budúcom dome. Ak Vám nevyhovuje ani jeden katalógový projekt, nájdite si skúseného projektanta/architekta vo Vašom okolí.
Odpovedať
@atlaska on spominal,ked sme sa s nim nezavazne rozpravali,ze su katalogove projekty,ktore sa daju upravit.ten katalogovy by nam upravil podla nasich predstav a tento upraveny projekt by sme dali tej firme,od ktorej chceme kupit projekt.cize to nebude tak,ze kupime projekt a potom ho upravi,prepacte ja som sa zle vyjadrila.
Odpovedať
@mysky on spominal,ked sme sa s nim nezavazne rozpravali,ze su katalogove projekty,ktore sa daju upravit.ten katalogovy by nam upravil podla nasich predstav a tento upraveny projekt by sme dali tej firme,od ktorej chceme kupit projekt.cize to nebude tak,ze kupime projekt a potom ho upravi,prepacte ja som sa zle vyjadrila.
Odpovedať
@atlaska to nie je vobec pravda.vela ludi nevie vysvetlit,co vlastne chce a preto pomoze,ak na predstavu ukazes,co sa ti paci.netreba vidiet vsetko,co je napisane len cierne a biele,lebo z toho potom vzniknu zbytocne dotahovacky na slovickach
Odpovedať
@mysky este mam otazku,nemate tmu v miestnosti,kde je terasa prekryta strechou?
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 nie. V kuchyni su francuzke okna 1m a 3 m plus veľké rohové okno 3+ 2 m. V obývačke 4 metrový HS portál. Počas horúcich dni su okna zatiahnuté, aby bol v dome príjemný chládok. Svetlo ide aj cez svetlíky vchodových dverí z východnej strany. Svetla je dostatok.
Odpovedať
Ja planujem predelit obyvacku a kuchynu velkymi 4 m zasuvacimi dverami s mliecnym sklom. Pol (2m) bude fixna cast a druha polka zasuvacia. Na neslnecnu stranu sa davaju take miestnosti ako napr. kupelna, satnik, vchod, technicka mietnost, hostovska izba alebo aj kuchyna (aby ti neskysol obed na sporaku :-) ) prip. aj spalna. Na slnecnu stranu sa davaju detske izby, obyvacka. Mozes si urobit rohovu terasu. Kusok na slnko a za roh bez slnka. Dolezite je vediet kolko izieb chcete a ake velke vyuzijete. Ci mate napr. hudobne nastroje, velke obrazy, niekolkodnove navstevy, ci chcete velku kuchynu s fotelkou. Ak budete mat maly dom bez ulozneho priestoru tak vam bude treba tzv. zahradny domcek, ktory tiez nie je zadarmo. Do neho sa dava kosacka, stolicky a stol z terasy, bicykle a pod. Pozri si na webe nejake navrhy, vela ich je aj na youtube.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?