Vyvedenie spalín z plynu cez stenu

Ktorá vyhláška alebo zákon zakazuje vyvedenie spalín z plynu cez stenu? Potreboval by som to na menší výkon. Môžno niečo ľuďom nariaďovať na základe vyhlášky alebo len na základe zákona? Po kolaudácii to ešte bude niekto zisťovať?
Odpovedať
Ku kolaudácii potrebuješ od kominára revíznu správu na komíny, aj na plynový kotol. To znamená, že ak to bude v rozpore, tak ti to nevydá. Ak revíznu správu získaš, tak to nikto už kontrolovať nebude. Tiež som počul iba, že to nesmie byť cez stenu už.
Odpovedať
@ondrejstodola Zz č 401/2007 http://www.zbierka.sk/sk/predpisy/401...
Odpovedať
@ondrejstodola ak ti sused nebude namietat tak ti to nebude nikto kontrolovat, ale ak sused poda podnet mesto ti nariadi opravne nariadenie. Nie je to nic prijemne ked ti od suseda huci turboktol a siria sa spaliny po jeho dvore. Ja to riesim a ma to odstrnit do najblizsieho vykurovacieho obdobia mesto uz vydalo nariadnie, neviem ci bz sa to niekomu pacilo ]-( ]-( ze aj jeho deti budu mat na dvore huciaci komin a v zime aj v lete nakolko to zohrieva aj teplu vodu
Odpovedať
Profilova fotka
Prečo sa potom vyrábajú kole s vývodom cez stenu? http://www.protherm.sk/stepone/data/d...
Odpovedať
Pri rekonštrukcii sa môžu vyviesť spaliny aj cez stenu, tak ako išli pôvodne. Pri prvomontáži kotla to musí ísť cez strechu...
Odpovedať
@junior629 a ostatní: Vyrábajú sa aj tiché "turbokotle", ktoré nebudú obťažovať hlukom na záhrade a v dome? @antonmesaros Cez stenu sa "turbokotle" síce môžu vyviesť, je to verzia bez komína, ale musia byť vyvedené nad strechu, napríklad cez špeciálnu škridlu.
Odpovedať
@dedo758 Ďakujem. Takže je to vyhláška a nemusím sa ňou riadiť? Lebo pre občana sú záväzné iba zákony a iba ak nie sú v rozpore s ústavou. Alebo žijem mimo realitu?
Odpovedať
Profilova fotka
@ondrejstodola zákon dáva rámcový predpis, vykonáva sa vyhláškou, takže tá má rovnakú právnu silu.VZN v obciach nie sú zákony a musia sa dodržiavať.
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 kde konkretne v tej vyhlaske co si dal link, je napisane, ze odvod spalin z KK kotla musi byt nad strechou ?
Odpovedať
@jan45 Čo viem, tak povinnosti možno ukladať len na základe zákona, a zákon sa nemôže odkazovať na vyhlášku, musí to byť v zákone. Kôli tomu už nejaké postupy štátnych orgánov boli na súde. To že sa úradníkmi vyhláška vykladá ako povinnosť občana, je ich osobný názor a v prípade priestupkového alebo trestného konania ide o trestný čin krivého obvinenia. ... Vieš mi povedať kde v ústave je napísané že povinnosti občanom možno ukladať vyhláškou?
Odpovedať
@majkoj Tiež som to tam nenašiel. Žeby šlo o svojvôľu stavebných úradníkov?
Odpovedať
Profilova fotka
@ondrejstodola kolega kupil prave skolaudovanu novostavbu a komin trci vodorovne zo steny :), takze mi je zahada ako by to skolaudoval.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ondrejstodola len malý výňatok zo St. zákona : OPRÁVNENIE NA USKUTOČŇOVANIE STAVIEB A VYBRANÉ ČINNOSTI VO VÝSTAVBE § 44 Oprávnenie na uskutočňovanie stavieb (1) Stavbu a jej zmenu môže uskutočňovať len právnická osoba alebo fyzická osoba oprávnená na vykonávanie stavebných prác podľa osobitných predpisov 2) a vedenie uskutočňovania stavby vykonáva stavbyvedúci. pre vyústenie spalín plati EN 734201 http://vkptzb.webnode.sk/products/pri...
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 A tam stoji " Zariadenia na spaľovanie zemného plynu s tepelným príkonom do 35 kW, u ktorých z technických dôvodov nie je možné odviesť spaliny nad strechu budovy, môžu mať za osobitných podmienok zverejnených vo Vestníku Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky vyústenie na vonkajšiu stenu budovy."
Odpovedať
Je to tam dosť dobre popísané aj rozkreslené, ako jan45 uviedol, takže výnimky naozaj len výnimočne...
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 Ja tu po okoli vidim vela stavieb co to maju cez fasadu, a nie je mi jasne ako to je mozne, ked kazdy ma reviziu a kolaudaciu ! Okrem toho to kazdy vyrobca uvadza ako moznost. Ja by som videl rad konkretne miesto vo vyhlaske ked je to zakazane, lebo aj to skade som citoval ja vypada na "priemyselne" budovy...
Odpovedať
Profilova fotka
Mne osobne sa tiež nechce veriť, že by bol vývod spalín cez stenu nejakým prehreškom proti norme, či zákonu. Čo s tými desaťtisísami gamatiek, ktoré majú každá vývod cez stenu? Tie sú tiež montované v rozpore s vyhláškou, alebo zákonom?
Odpovedať
ak to robis na starsi dom ze vymienas stare kurenie za nove tak nepotrebujes nic ak stavias novy dom tak tam to nemozes spravit vzhladom ku kolaudacii lebo to neskolaudujes....ale ak mas skolaudovane us davnejsie tak kludne a sused nebude proti
Odpovedať
Profilova fotka
@marek1111111 no vsak prave, kolega kupil prave skolaudovanu novostavbu a odvod spalin vodorovne :), tak ako to skolaudoval ked sa to nesmie ?
Odpovedať
takto budes mat problem skolaudovat ine je kupit novostaubu od developera ktory ma nato paky a ine zase skolaudovat dom sukromnou osobou bohuzial sme na slovensku a nie kazdy ma paky to dokazat ale komisia stymto robi velke problemi a osobne by som to ajtak viviedol na strechu ak sa da lebo to ocmudi celu omietku a niejeto as taka palka to viviest na strechu
Odpovedať
Profilova fotka
@marek1111111 ja urcite nebudem, a on tiez nebude, ten dom je skolaudavany :D, to je to co ma zaraza.
Odpovedať
@marek1111111 velmi spravna poznamka ak sused nebude proti, a hlavne ked na starom dome menis kurenie a zmenis sposob odvodu spalin t.j. ze povodne to bolo cez murovany vyvlozkovany komin a teraz je to cez stenu uz j poruseny zakon a oznamovacia povinnost o zmeme odvodu spalin a mesto alebo obecny urad vyda napravne opravnenie do urciteho terminu ak to nenude odstranene ide pokuta, neviem kolko je ta pokuta. Ale ak ma sused v rukach od mesta vyjadrenie ze to treba odstranit tak asi vedia co robia na zivotnom prostredi a nie je to v poriadku ked to niekto ignoruje.
Odpovedať
on sa pital ze ci po kolaudaci to bude este niekto zistovat a to je ze na 99 percent nebude a to 1 percento je susedsky spor ktory moze nastat ze ak sa do toho iekto obuje moze nastat problem ale zrusit kolaudaciu alebo nieco podobne urcite nie max ten susedsky spor ale ono to je tak ako si to organy vysvetlia a ako sa vyspia
Odpovedať
@majkoj my mame tiez cez stenu, ale z kondenzacneho kotla. Nikto to nezistoval, ani pri kolaudacii, ani ziadna revizia na to nie je, resp. Ak je, tak len na kotol ako taky. Nikto nam nevedel povedat, ci to tak moze byt, ci nie. Tak sme to tak urobili stym, ze sme boli pripraveni to v pripade nutnosti prerobit, nedali sme ani sdk do kotolne. Ale nikoho to nezaujimalo.
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi no osobne si myslim, ze ak je pravda, ze to tak nesmie byt, tak by to mal riesit ten co dava reviziu na pylnovy kotol. Pri kolaudacii sa uz len kontroluju revizie "specialistov". Podla mna nie je v silach uradnika na SU aby mal nastudovane vsetky predpisy okolo stavby, elektriky, kurenia..
Odpovedať
@majkoj ved ano, ale ak sa to nesmie, tak potom akoze mame reviziu? :-) v podstate kurenie je jedina vec, ktoru nam robila firma :-) Videli, ze komin je cez stenu, tak mohli povedat :-) ale nikto nic nenamietal :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi no ved toto je presne to comu nerozumiem a snazim sa dopatrat ako to vlastne je :)
Odpovedať
ak mas skolaudovane a je to ces stenu a sused sa nestazuje tak neni problem veselo kur .....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?