Odpoveď na príspevok od gadefox:
@supiiik >Mal som niekolko mesacne minutove graf… @gadefox niekedy dávnejšie sme to mali pri rozvádzači zapisovali sa na papier počas 24 hod,papier sa pohyboval na valci a zápis atramentom , dnes musí mať každý nad 4MWh/rok IMS elektromer , ten zaznamenáva všetku spotrebovanú energiu i graficky i počas 15 min, podľa výrobného čísla sa zaregistruje a máš pripojenie na net , akurát je tam problém heslo meniť každý mes. a musí mať 10 číslic, ale to isté vieš odčítať i na EMOdpoveď na príspevok od duzu:
@gadefox niekedy dávnejšie sme to mali pri rozvád… @duzuMinulosť je mŕtva, budúcnosť neistá, jediný vplyv máš na prítomnosť :) V dnešnej dobe (keď čip na mikropočítač stojí rádovo 1 Eur) by som očakával, že elmer od ZSE et al. má slot na SD kartu, na ktorú sa zapisuje aktuálny odber. Kartu by som po mesiaci vybral a v exceli zobrazil graf. Lenže plebejci by náhodou mohli zistiť, že nepotrebujú predimenzované hlavné ističe, z ktorých profituje distribučka. Okrem toho Európa zaspala tak trochu dobu, žiaľ. Skoro som spadol zo stoličky, keď pani z Číny piekla nejaký recept v trúbe s dotykovým displayom - tam je to zrejme štandard ako kanvica na vodu u nás.niekedy dávnejšie
@supiiik >Mal som niekolko mesacne minutove graf… @gadefox Mam fotorezistor prilepeny na LEDku elektromera a zaznamenavam impulzy tejto ledky. Teraz su mi uz tie data bezcenne, lebo mam aj vyrobu a teda ledka blika ked tecie energia oboma smermi a ja neviem rozlisit smer toku prudu, ale pokial som mal iba odber, tak to bolo presne. Elektromer ma aj IRDA vystup, robil som si prevodnik aj na toto rozhranie, ale nepouzivam to, lebo ten prenos dat z ELM je velmi pomaly, trva mozno minutu nacitat data a niekde som sa docital, ze moze byt potom problem s prenosom dat cez GSM k distribucke na smart elektromeri. Ale cez IRDA sa da vycitat naozaj takmer vsetko z nehoOdpoveď na príspevok od supiiik:
@gadefox Mam fotorezistor prilepeny na LEDku elek… @supiiik treba si predradit shelly 3em pro meria aj spotrebu aj vyrobu a nie riesit udelatka. Raz som to riesil na skoleni a bolo povedane ze aky kolvek zasah do elektromeru je zakazny (aj ked je to len magneticke - loxone impulzny citac).Odpoveď na príspevok od neutrino:
@supiiik treba si predradit shelly 3em pro meria … @neutrino Aktualne pouzivam Fronius smart meter, ten meria toho celkom dost, data z elektromera uz nepouzivam. Ale ten fotorezistor nebol problem. X krat to videl pracovnik, ktory odcitaval elektromer a dokonca par krat aj priamo z distribucky technik a vravel, ze nalepeny snimac nie je problem. Nie je to zasah do elektromera.Odpoveď na príspevok od neutrino:
@supiiik treba si predradit shelly 3em pro meria … @neutrino už názov >>foto<<rezistor (-tranzistor alebo -dióda) by ti mal napovedať, že sa nejedná o "magneticke - loxone impulzny citac". Alebo inak. Ak sa pozrieš na elektromer a >>vidíš<< blikanie LEDky, je to podľa teba zásah do elektromera? popr. sa na budúce opýtaj na školení.. @supiiik ďakujem za tip.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@neutrino už názov >>foto<Odpoveď na príspevok od neutrino:
@gadefox pozri na stranke loxone tiez to vyuziva … @neutrino písal si magnetický.. A fotorezistor, ktorý LEN reaguje na svetlo z LED diódy nemôže byť z princípu zásah do elektromera. Buď si nepochopil školitela alebo si to pletieš s magnetami, ktoré niektorí omotávali na vodomer. Pozeral som Shelly 3em pro a nie, ďakujem, 120-150 Eur viem minúť rozumnejšie - radšej si zbastlím funkčné udělátko za pár Eur.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@neutrino písal si magnetický.. A fotorezistor, k… @gadefox magnet drzi opticky snimac na elmeri, to si nevedel? za 70eur/ks som kupil od pakistancov na ebayi zanovne CarloGavazzi EM340ky a to uz je nejaky pan elektromer.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@gadefox magnet drzi opticky snimac na elmeri, to… @rapidek chytrák, poznáš vynález s názvom "lepiaca páska"?Odpoveď na príspevok od gadefox:
@rapidek chytrák, poznáš vynález s názvom "lepiac… @gadefox ty sa zavzdusnujes na margo "magnetickeho senzoru". ked poucujes @neutrino, tak by si mal ten fakt ovladat.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@gadefox ty sa zavzdusnujes na margo "magnetickeh… @rapidek neutrino netuší, čo hovorí, ty tiež (na to som už zvyknutý).Odpoveď na príspevok od gadefox:
@neutrino písal si magnetický.. A fotorezistor, k… @gadefox ale k čomu ti to bude?stačí ked skontroluješ či EM meria správne, kopu ich má tú funkciu že ukazuje priamo súčasný odber a ked to nemá vieš to zistiť podľa spotreby za čas na spotrebiči ktorý má stále rovnaký odber počas zapnutia, napr. el. bojler, obyčajná žiarovka.Odpoveď na príspevok od duzu:
@gadefox ale k čomu ti to bude?stačí ked skontrol… @duzu riešim presne to isté čo kolega @supiiik t.j. akú kapacitu potrebujem od distribučky resp. či vyhovuje súčasná. Chcem byť proste pripravený, bo IMO je len otázka času, keď bude vyššia amperáž luxus (resp. bude progresívne "zdanená" pre všetky tarify). Na budúci rok pravdepodobne zruším SPP na byte a prejdem na indukciu (1f 230V - aj keď kabeláž a ističe sú už predpripravené na 2f). Potrebujem proste vedieť, či stačí 25A hl. istič alebo musím navýšiť kapacitu na 32A alebo aj to bude málo a potrebujem 3f a ak áno, či stačí povedzme 16A resp. 20A. Chodiť do stúpačky každých 5 min. (keď sú zapnuté spotrebiče s vysokým príkonom), pozerať na display elmera a zapisovať na papier, je v dnešnej dobe šialenstvo. Potrebujem riešenie, ktoré zapisuje/prepočíta dáta automaticky a vyexportuje mi ich cez Wi-Fi raz za týždeň/mesiac. Pozeral som moduly na DIN z Alíka (obr. je ilustračný), ale po pravde sa mi nechce zapájať citlivú elektroniku hneď na vstupe. A who knows aká je presnosť. Takýto gadget sa môže hodiť, myslím, a 3 Eur za komponenty a trochu času ma rozhodne nezruinujú. ESPHome má pre LED impulzný senzor hotové riešenie, len nemám Home Assistant a Raspberry Pi kvôli tomu inštalovať nemienim..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@duzu riešim presne to isté čo kolega @supiiik t.… @gadefox pri malej spotrebe do 4 MWh zbytočná robota,zmeriaš raz denne to netreba, pri vyššej musíš mať IMS,môžeš si kúpiť pomerový akurát budeš mať zbytočnú záťaž, mám DD5 a mám tak denne 200W zbytočný odber za zopnutý stykač počas 20 hod,ak ti to distribúcia povolí môžeš mať kľudne spotrebu i do 30MWh/rok, len neviem čo všetko a pre koho to budeš stále používať, každých 10r. mal RD iný počet hláv pri hl. ističi 3x25A je max okamžitý výkon , okolo 17 kW podľa akt. napätiaOdpoveď na príspevok od duzu:
@gadefox pri malej spotrebe do 4 MWh zbytočná rob… @duzu spotreba je menšia ako 4 MWh (ak myslíš per rok). A čekovať raz denne je tiež problém a aj otravné. Chodil som nedávno do stúpačky na chodbe častejšie kvôli bytovému zvončeku a už susedia otvárali dvere s "len som chcel(a) zhasnúť", aby skontrolovali, čo sa tam deje.. Okrem toho, zo spotreby za deň nezistíš špičky t.j. môžeš mať celkovo malú spotrebu, ale povedzme na pol hodinu ti vybehne na 6kW (neviem, či to 25A istič typ B podrží - je to len príklad). S podobným gadgetom zistíš, či sa to stáva často, kedy, prečo a urobiť nápravu..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@duzu spotreba je menšia ako 4 MWh (ak myslíš per… @gadefox k čomu je ti vedieť aktuálne špičky, stále viem zhruba ktoré veľké žrúty práve idú ak by boli prekročené niečo musí vyhodiť, toto je úplne zbytočná debata, pokiaľ som býval v byte najskôr som kontroloval ktorý sused je na mňa napojený, zistil som to náhodou , cítil som cigaretový dym zo zásuvky, otvorím a suseda napojená na mňa, v panely ide chránička a zvlášť živé vodiče, svoj mala odpojený a pripojený môj, je tam diera cez celý panel,mala dobrého frajeraOdpoveď na príspevok od starysomar:
Ak by som mal potrebu vidieť (aj okamžitú) spotre… @starysomar ja som to zistil po týždni, len preto že som už nefajčil, najskôr som myslel že to ide cez okná alebo cez šachtuOdpoveď na príspevok od gadefox:
..tak nedebatujte, iba ma to zdržuje a ja si urob… @gadefox ved si sa ty prihlásil na starú témuOdpoveď na príspevok od duzu:
@gadefox ved si sa ty prihlásil na starú tému @duzu áno, pýtal som sa niečo supiiik-a a dostal som promptnú odpoveď. Nehľadám nikoho, kto mi moje rozhodnutia schváli alebo dá oficiálny štempel (neutrino) alebo posúdi, či to má zmysel..Odpoveď na príspevok od duzu:
@gadefox k čomu je ti vedieť aktuálne špičky, stá… @duzuDžízs, nikdy by ma nenapadlo, že toto je niekde možné.. Najbližšie skontrolujem zásuvky, ale mám pocit, že len jedna je teoreticky problémová. Ostatné susedia s inými izbami alebo schodiskom. To je sila..najskôr som kontroloval ktorý sused je na mňa napojený, zistil som to náhodou
@duzu áno, pýtal som sa niečo supiiik-a a dostal … @gadefox V albume mam 10 rokov staru fotku presne s tym "udelatkom" ktore snima LEDku elektromera a posiela mi to cez 433MHz do dalsieho "udelatka" v dome a to mi to ukladalo do DB. https://www.modrastrecha.sk/blog/supi... IMHO v tvojom pripade by stacilo namiesto hlavneho vypinaca v rozvadzaci prehodit nejaky istic zamyslanej hodnoty, testnut to tak mesiac/dva a ak to bude OK, tak mas istotu, ze po vymene hlavneho istica pred hodinami to bude tiez Ok. Ono tie grafy su sice dobre na prehlad o okamzitej spotrebe a nejakych peakoch v spotrebe, ale napr. istic s prudovou charakteristiokou B, ktory sa pred hodinami pouziva kludne vydrzi 2 nasobok menovitej zataze (zalezi samozrejme po aky cas). Robil test s 16A isticom, ktory ma teda limit na urovni cca 4kW. Zatazil som ho na 6kW a za 10 minut nevypol.Odpoveď na príspevok od supiiik:
@gadefox V albume mam 10 rokov staru fotku presne… @supiiik tiež som pokukoval po LoRa module pre Arduino/ESP, lenže USB adaptér do ntb nespĺňa moje kritéria cena/benefit. A obával som sa, že bude žrút elektriky - predsa len je to vysielač.. Čítam, že si ukladal dáta do MySQL. Neviem, či vieš - vhodnejšia je InfluxDB, ktorá je priamo navrhnutá na typ dát timestamp/hodnota t.j. časový rad dát zo snímačov..Odpoveď na príspevok od angel1:
Kde sa vlastne rieši zníženie kapacity? Na SSD? T… @angel1 môžeš aj cez dodávateľaOdpoveď na príspevok od angel1:
Kde sa vlastne rieši zníženie kapacity? Na SSD? T… @angel1 aj cez distribúciu https://www.ssd.sk/domacnosti/zmena-p...Odpoveď na príspevok od foox:
@angel1 aj cez distribúciu https://www.ssd.sk/dom… @foox tak som to odoslal. Snáď to prejde.