Dobrý deň,
chcel by som sa poradiť a opýtať či tu neodpovie nejaký fundovaný človek na moju otázku.
Idem žiadať o elektrickú prípojku. Dom ešte sa len bude stavať.
Ide o to, aký veľký istič mám požadovať do domu od distribúcie.
Elektrikári mi radia 3x25A a iný zase že hoc aj 3x32A.
Ale pri pripojení je rozdiel sto eur za poplatok a zároveň ročne za väčší sa platí o 28 eur viac.
V domu bude iba elektrina.
Vykurovanie tepelným čerpadlom a taktiež bude vlastná studňa s čerpadielkom a aj tepelné čerpadlo na vykurovanie bazéna a taktiež rekuperácia, okrem iným spotrebičov v kuchyni.
Zopakujem, že jedny mi hovoria že 3x25A to utiahne ale zase iný, že hoc keď ma to veľa nestojí tak nech dám 3x32A.
Prosím o Vašu radu.
Ďakujem.
Pani velkosk hl istica vám dajú podľa toho ako vám to architekt projektant nakreslia všetko podľa požiadaviek zákazníka co v dome bude na elektriku aký bude predpokladany odber, keď mu povieš ze budeš ma dom všetko na elektriku a tam elektrokotol tak ti nedá hl istič B20.
@vykricnik ide ale aj o to aby vacsi istiz zniesla instalovana kabelaz...
kolko amperov znesie privodny kabel co sa dava na istic 25A?
lebo ak je to 25A, tak vacsi istic nie je mozne instalovat.
Bežné máš do domu kábel ayky 4x16 alebo med a mení ti projektant iba veľkosť istica aj zo stĺpa do skrinky ti väčšinou dávajú 4x16 ayky alebo 4x25 a tie káble znesú oveľa viac ako tých 25A 😉
@rudy5 musíš vedieť dopredu, aký max istič dostaneš, to by si mal vedieť už od vyjadrenia na st. povolenie, ak v intraviláne na verejnú sieť a podľa toho môže naprojektovať celú inštaláciu i s prívodným káblom
Prv krok je pokec s projektantom architektom aký dom chceš a co v nom na elektriku budeš mat/lebo bežný ovek vie prd aký istič bude potrebovať doma /, pre sse vypisujes do papiera veľkosť hl istica, rezervovanú kapacitu ale tu ty vieš na základe toho co ti architekt projektant povie, je to preto aby ti oni vedeli rezervovať danú kapacitu so skúsenosti viem ze do 32A nerobia problém ak to není na mieste kde sú už na maxime, ja som chcel doma 40A a čakal som 3 mesiace na vyjadrenie, potom prišlo vyjadrenie ze sa bude navysovat kapacita tak mi to dali,
@rudy5 , niekedy dostaneš max jednu fázu alebo 3x15, to záleží vždy na konkrétnej lokalite aká je ešte voľná kapacita u nás v obci pri starom slabom trafe už nikto nič, teraz nové , no už veľmi nie je záujem pre cenu viacerí odhlásili el kúrenie a kúria drevom
@tomas89374 kabel je taky aky si das, len aby sa s nim dobre robilo a vosiel do istica 😎 Ja som dal aj tak podla projektu CYKY prierez 10, co podla tabuliek v zemi ma zvladnut az do 60A, takze v buducnosti nebude problem inde nez v distribucnej spolocnosti.
@vykricnik prívodný do domu dáš na pevno a už s ním nemusíš manipulovať, takže kľudne i hliník, ved ide k tebe až od elektrární, akurát pri silnejšom väčšie oblúky
To je zas debata 😅 nejde len o to, kolko kable "znesu", ale aj aka je dlzka, od toho predsa zavisi ubytok napatia ale v pohode, dajte co natensie potom dojdite po radu 😅
@kejsix dosť dobrá otázka nemyslíš? Keď ti tu píše @vykricnik ze kábel si dáš taky aby sa ti s nim dobre robilo tak je to do plaču. Kábel si dáš hádam podľa toho aký máš istič, to je v preklade kplko amperov znesie.
uvedené káble bežné pripojenie 3x25 alebo 32 v pohode zvládnu , úbytok je premenlivý podľa celkového prúdu vo vodiči od trafa VN-NN, napätie na spotrebiči má byť v rozmedzí +- 10%,
napájací kábel po EM sa istí poistkou musí mať hodnotu 2x vyššiu ako je hodnota hl. ističa , ak je EM na hranici pozemku je tam hl. istič ktorý istí vedenie po rozvádzač v dome tam už nemusí byť vstupný istič , stačí vypínač aby sa neznížila hodnota pre sel.
@vykricnik budeš musieť pridať ističe pre nové okruhy a ked nemáš kam nový alebo podružný rozvádzač , tiež mám prívodný i pre 63 A , niekedy bol zdarma v práci kde sa rušila prevádzka
Projektant elektra by pri navrhu privodneho kabla *mal* zohladnit nielen pozadovane MRK (vyska hl. istica), ale aj vzdialenost a charakter pripajanych spotrebicov, resp. ich prudove odbery. Nejde len o spickovy prud "limitovany" hlavnym isticom, ale aj prud, ktory sa vyskytuje pravidelne v urcitych casovych dlzkach (ohrevy a kurenia v RD predovsetkym). Navrhnute priemery su nim *minimalne* pozadovane. Pretoze vacsi prierez vodica samozrejme znizuje odpor, co sposobuje mensie straty (tepelne) a taktiez aj mensi ubytok napatia. Takze komu navrhli 10 a dal 16 urcite neurobil zle, revizak to prejde bez vyhrad, na druhej strane benefit tohto kroku je otazny, pretoze vzhladom na druh a charakter pripajanych spotrebicov takato zmena moze/nemusi byt v podstate ekonomicky rentabilna. Takze je to naozaj individualne a zavisi to od konkretnej situacie, strielat prierezy od pasa podla vysky istica je usmevne. Ale aj tak sa da.
@kejsix lepsi kabel nikdy nebude zly, ten cenovy rozdiel pri stavbe je smiesny a o par rokov ak sa nieco zmeni (netusim co - bude si napr. chciet spravit dielnu), tak prerabka bude len drahsia + kopec buraciek
ked si pozriem ako moze vyzerat "pekne" sobotne predpoludnie - ide indukcna doska naplno+pecie elektricka rura+obcas sa zapne rychlovarna konvica+priebezne sa pusta prve kolo umyvacky (riady s varenia/pecenia) ... k tomu sa pusta uz druhe kolo prania a dceru som nahnal povysavat dom a syna pokosit travnik (elektricka kosacka) .. a este ked si k tomu "pustim" na dvore ja nejake elektricke naradie (pilu, malu invertorovu zvaracku,...) a nebodaj este zapnem virivku, aby bola pripravena na pekny podvecer .. moze sa to nazbierat (a to este mozes pridat do zoznamu klimu ci TC)
vzhladom na to, ze som sa obcas stretol s problemom rezervovanej kapacity (pripadne jeho neskorsieho navysenia), tak som si "dal" do projektu 3x40A .. ak to bude v buducnosti taky problem, ze ma to prinuti riesit to, znizit sa da kedykolvek, ale navysit to uz nemusi byt realizovatelne