Tlak v studni

Zdravim, len tak ci mate skusenost. Asi pred mesiacom a pol som daval vzduch do tlakovej nadoby (voda z vrtanej studne), a vsetko v pohode. Par dni dozadu mi ale zacala voda z kohutikov prskat, cize som usudil, ze ma v tlakovej nadobe vela vzduchu. Veru bolo tak, na jedno spustenie cerpadla napustim tak 18 litrov vody, je to take optimum, no pri kontrole som zistil, ze mi napustilo az 25 litrov a preto to strielalo z kohutikov. Odpustil som vzduch a zatial v pohode. Pozeral som aj do studne, ci mi cerpadlo netrci z vody, pripadne ci nenasalo vzduch, ale nevyzera, zeby bolo malo vody. Teraz rozmyslam, ako sa ten vzduch navyse do nadoby dostal. Nemate tip, ci skusenost?
Odpovedať
Profilova fotka
Nepraskol vak???
Odpovedať
Profilova fotka
@dzonyby neviem akú veľkú tlakovú nádobu máš ani spínací tlak čerpadla..pokiaľ máš správny tlak vzduchu v nádobe,tj. 0,2 baru nižší ako je spínací tlak,tak na jedno zopnutie čerpadla by ti malo vytiecť vody tak cca 30% z objemu tlakovej nádoby.. Pokiaľ máš vzduch vo vode,tak to môže byť prasknutým vakom ale vtomto prípade by ti malo postupne klesať množstvo vody vytečenej medzi zopnutím čerpadla..s pripadom ze by sa to mohlo stat nedostatkom vody skusenosti nemam ale určite by to cerpadlo dlho nevydrzalo ak nema teplotnu ochranu,ktora by cerpadlo v momente prehriatia vypla..ak tu teplotnu ochranu nemas,tak ma napadlo ze by sa to dalo zistit zvysenym prudovym odberom pri zavzdusneni cerpadla..
Odpovedať
@dart9 z vlastnej skúsenosti to nie je 30%, ale skôr 15%, ak vôbec. každopádne lepšie, ako 3 alebo 5, keď som mal 200l nádobu v spojení s frekvenčným meničom. to bolo useless. @dzonyby mal som presne takú vlastnú skúsenosť, ako aj ty. po rôznych pokusoch o "jednoduchšie" riešenia (napr. doplnenie nekoľkých odvzdušnovacích ventilov do systému či redukčného ventilu) bol problém oveľa jednoduchší. netesnosť v potrubí - koleno v studni sa postupne uvoľňovalo a čím ďalej menej tesnilo - prisávalo vzduch, unikala tam voda. unikajúcu vodu nebolo vidieť, lebo tiekla po hadici naspäť na hladinu. všetky ostatné spoje som predtým x-krát pozrel (aj tie meter v zemi). každopádne ty môžeš mať iný dôvod, niektorý z tých, ktoré som sa snažil vyriešiť ja. v prvom rade treba ale pozrieť netesnosti, ten vzduch sa niekde nasávať musí.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon pri frekvencnom menici sa tlakova nadoba pouziva na lepsiu a presnejsiu regulaciu tlaku..
Odpovedať
@dart9 hej, časom som to pochopil, že nepomôžu žiadne nastavenia hysterézy a pod.. skrátka FM má za úlohu udržiavať konštantný tlak a spustí čerpadlo prakticky hneď, keď je odber vody. bez ohľadu na veľkosť tlakovej nádoby a nastavenú hysterézu. minimálny rozdiel. vyriešil som to dobrým tlakovým spínačom. do určitej miery, ale lepšie, keď spína čerpadlo každých 30litrov ako každého pol litra.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?