Spätná klapka vymenená a stále prepúšťa pri ohreve vody

dobrý deň, chcel by som požiadať o radu na tomto fóre, nakoľko som ho doteraz nevyriešil. Jedná sa o problém so spätnou klapkou na vstupe studenej vody do zásobníka TÚV. Na ohrev používam tepelné čerpadlo, to by ale nemala byť dôležitá informácia. Zapojenie pri vode je - od vstupu vody do domu mám regulátor tlaku, následne ide odbočka studenej vody do zásobníka kde je teda postupne spätná klapka, expanzná nádoba, poistný ventil (bol 8 bar ale vymenil som za 6 bar) a následne zásobník na TÚV. Problém je nasledovný, pri ohreve vody pred nejakým časom mi vystúpal tlak na 7 barov (na regulátore tlaku, čiže na vstupe vody do domu) a voda vytiekla cez poistný ventil ktorý bol pred zásobníkom. Na základe toho mi došlo že asi je nefuknčná expanzná nádoba, čo sa aj potvrdilo a po výmene už ten tlak na vstupe do domu nestúpol, takže expanzka by mala plniť funkciu. Každopádne, to že mi stúpol tlak na manometri ktorý je na studenej vody na vstupe do domu znamená, že asi bola vadná aj spätná klapka a prepustila teplú vodu do studenej, takže aj tú som dal vymeniť. Mala tri roky, bola zanesená a prepúšťala aj po prečistení, takže vravím si dobre, teraz by to malo byť v poriadku. No ale teda nedalo mi to a vyskúšal som zavrieť prístup do expanzky a po chvíli začal znova stúpať tlak na manometri na vstupe vody do domu. Keď som otvoril expanzku, tak tlak hneď klesol a bolo aj počuť že voda vtečie do expanznej nádoby. Moja otázka teda znie, ako je možné že tlak vody pri zavretej expanzke stúpa, keď je tam spätná klapka? Predpokladal by som že ten tlak v armatúre bude narastať po spätnú klapku a následne po dostiahnutí 6 barov vodu odpustí poistný ventil.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tomas_manco:

dobrý deň, chcel by som požiadať o radu na tomto …
@tomas_manco Nedobrá sp. klapka. Pri nahrievaní a objemovom rozťahovaní vody, ona nesmie pustiť tlak do potrubia pred ňou. Ale ja nerozumiem, prečo Ty zatváraš prívod ku expanznej nádobke. Veď ona slúži presne na toto, aby sa v nej kompenzovalo kolísanie tlaku v boileri.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@tomas_manco Nedobrá sp. klapka. Pri nahrievaní a…
@petersd to som zavrel len raz, po výmene spätnej klapky, aby som si overil, či tá nová drží pri ohreve vody a nepustí teplú do studenej, alebo nie. Samozrejme potom som expanzku nechal otvorenú aby plnila funkciu.
Odpovedať

@petersd to som zavrel len raz, po výmene spätnej…
ešte by som doplnil, poistný ventil je samostatne a jeho súčasťou nie je spätná klapka. No a keď teda je otvorený vstup do expanznej nádoby tak ten tlak stúpne minimálne, max o 0,1 baru, ale pri tom mojom pokuse, keď som uzavrel vstup vody do expanznej nádoby, tak to stúpalo nad 4 bary a viac.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas_manco skus nakreslit, ako to mas zapojene, lebo z popisu mi to jasne nie je. Spatnu klapku si vymenil za novu, alebo si ju len vycistil (na 99% to nepomaha).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@tomas_manco skus nakreslit, ako to mas zapojene,…
@mgx spätnú klapku som vymenil za novú, ta pôvodná prepúšťala aj po prečistení.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas_manco na scheme chyba manometer, ale z popisu to pracuje spravne. Pri otvorenej vetve k expanzomatu drzi tlak. Pri zavretej expanzke stupa tlak >4atm ale je menej ako 6atm=poistny ventil. Neviem, co by si chcel viac.
Odpovedať

@tomas_manco na scheme chyba manometer, ale z pop…
@mgx manometer je na regulatore tlaku na vstupe vody do domu. Ked som pokusne zavrel vstup do expanznej nadoby, aby som overil, ci spatna klapka funguje a nepusta ohrievanu vodu naspat do privodu studenej vody, tak po chvili zacal stupat tlak na manometri na regulatore tlaku. Z toho som usudil, ze spatna klapka prepusta teplu vodu do studenej a tym padom narasta tlak v privode studenej vode. Lebo ohrev vody by nemal nijako ovplyvnovat studenu vodu, kedze ta spatna klapka tam je prave na to. Predpokladal by som, ze pri ohreve vody a zavretom ventile do expanzky by mal narast tlak od spatnej klapky do zasobnika a nasledne pri 6baroch odpustit poistny ventil. Ale vravim, som laik a mozno nieco prehliadam.
Odpovedať
A regulátor tlaku je dobrý? Nie je to náhodou tak ,že tlak rastie na studenej a spätná klapka ju prepustí do obehu a tým pádom ti stúpa celkový tlak v dome,čo znamená že je vyšší ako poistny ventil a ten pusti prebytočný tlak von....
Odpovedať
Profilova fotka
manometer by si mal mat bud pri TUV zasobniku, alebo pri expanzomate. ak nemas, doinstaluj a podla toho uvidis.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od willinko23:

A regulátor tlaku je dobrý? Nie je to náhodou tak…
@willinko23 tomu uplne nerozumiem ako to myslis...ci je dobry neviem, ale predpokladam ze ano. v pripojke ide nejaky tlak, ten si zregulujem a dalej v dome ide v studenej vetve tlak aky je nastaveny na regulatore tlaku. Ked nim otocit, viem si pridat/ubrat takze podla mna funguje ako ma. Ukazuje stabilne 3 bary. Poistny ventil neodpusta vodu, odpustil raz, ked bola vadna expanzna nadoba a vtedy vyskocil tlak aj na manometri na vstupe do domu a poistak odpustil deci vody. Preto som vtedy vymenil expanznu nadobu a odvtedy to uz nespravilo, takze expanzka funguje ako ma. Ale ako som pisal, nedalo mi to a kedze pri ohreve vody vystupal tlak aj na manometri na tom regulatore, ked nebola funkcna expanzna nadoba, tak som dal neskor vymenit aj spatnu klapku. A sedliackym rozumom som dospel k tomu, ze overit funkcnost tej novej spatnej klapky je mozne len tak, ze som nasledne zacal ohrievat vodu, odstavil som vstup do expanzky a sledoval som ci nestupne tlak na vstupe do domu - teda na tom regulatore tlaku, ktory je pred spatnou klapkou. Logicky ako som pisal by mal tlak vystupat na uroven 6 barov - poistny ventil, a nasledne odpustit vodu. Avsak tlak na regulatore by sa nemal zmenit vobec, nakolko ten je pred spatnou klapkou.
Odpovedať

manometer by si mal mat bud pri TUV zasobniku, al…
@mgx nemám ho tam, ani nikde inde na vetve teplej vody a ani by mi to nijak nepomohlo, keby vidim aky je tam tlak. Ten tlak tak samozrejme urcite vystupa, to musi.
Odpovedať

@mgx nemám ho tam, ani nikde inde na vetve teplej…
@tomas_manco funkcna spatna klapka sa tak nesprava, nemas tam nahodou vodorovnu klapku "nie vodorovne"? Ostava ti ju len skusit klasickym sposobom. Inak nie je zbytocne mat samostatne klapku a poistny ventil, ked to normalne byva v jednom?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@tomas_manco funkcna spatna klapka sa tak nesprav…
@minoo je tam vodorovna klapka ale je umiestnena spravne. A ano, asi by to bolo jednoduchsie mat tam poistny ventil ktoreho sucastou je spatna klapka, ale nie je tam na to miesto, vedla idu hned trubky do cerpadla. Pripravu na vodu a kurenie robila jedna partia, cerpadlo a zasobnik zapajala druha partia a tak to v technickej miestnosti aj vyzera... dom som uz kupil takze na toto som nemal zial dosah. Momentalne ked je zapojena nova expanzka tak to vsetko opticky vyzera ze funguje tak ako ma. Mna len zaujima, ako je mozne ze ked som tu expanzku uzavrel, tak ten tlak zacal stupat na privode vody. Mal som tu dvoch instalaterov, obaja povedali nezavisle od seba ze takto je to v poriadku jak je to zapojene.
Odpovedať

@minoo je tam vodorovna klapka ale je umiestnena …
@tomas_manco no ved schematicky to moze byt spravne, ale nieco nie je uplne funkcne... Bud ta klapka, alebo ti to prepusta cez nejaku bateriu, alebo nejaky zmiesavaci ventil... Nejaka bidetova sprcha alebo cokolvek ine, kde sa stretava tepla so studenou...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@tomas_manco no ved schematicky to moze byt sprav…
@minoo toto ma nenapadlo, fakt dobry postreh, dakujem za tip. Vyskusam uzavriet vystup zo zasobnika a uvidim. V pripade ze by sa to miesalo a tepla voda vytlacala studenu cez bateriu, ake su riesenia? Spatna klapka na rohovy ventil napriklad? Ale pri termostatickej baterii?
Odpovedať
Profilova fotka

@minoo je tam vodorovna klapka ale je umiestnena …
@tomas_manco Pokiaľ máš len gravitačnú spätnú klapku, tak by si ju mohol skúsiť vymeniť za klapku s pružinou. Gravitačná klapka sa poriadne uzavrie len pri spätnom prietoku a pokiaľ je tam spätný pohyb len v dôsledku expanzie vody, tak je možné, že aj cez minimálne netesnosti sa tlaky na oboch stranách klapky vyrovnávajú. Klapka s pružinou by mala tesniť lepšie.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od aldron:

@tomas_manco Pokiaľ máš len gravitačnú spätnú kla…
@aldron mám tam pružinovú spätnú klapku.
Odpovedať

@minoo toto ma nenapadlo, fakt dobry postreh, dak…
@tomas_manco nvm aky vystup ale uzavrel by som ventily pred bateriami a hadam mas ako uzavriet vstup do nastennych baterii
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ je v systéme termostatická batéria, tak cez termostatickú vložku sú teplá a studená voda v podstate prepojené v závislosti od polohy termostatickej vložky. Takže jediné riešenie by bola spätná klapka na prívode studenej vody. Otázka je, či to má nejaký význam. Tá spätná klapka na bojleri je tam myslím primárne na to, aby pri výpadku vody nevytiekla voda z bojlera a nedošlo k poškodeniu ohrievacieho telesa a snáď aj kvôli možnej kontaminácii verejného vodovodu legionelou. Toto by existujúca spätná klapka mala zabezpečovať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aldron:

Pokiaľ je v systéme termostatická batéria, tak ce…
@aldron ďakujem za vecné vysvetlenie, toto mi nenapadlo. Riešiť spatnú klapka na prívode studenej vody do batérie je bez búrania nezrealizovateľné a ako si písal, asi aj zbytočné. Áno, dúfam že toto by malo byť zabezpečené tou vymenenou spatnou klapkou. V podstate som vyčerpal možnosti, jedine mi ešte napadlo že by som mohol expanzku prehodiť tesne pred vstup do zásobníka, aby bola čo najďalej od spatnej klapky, nakoľko teraz sú napojené z toho istého Téčka. Ale tiež neviem či by toto malo nejaký význam.
Odpovedať
Profilova fotka
Keď nad tým premýšľam, tak tá voda, pokiaľ je všetko zavreté, sa inde ako do expanzky nemá kde rozpínať, takže nad umiestnením by som si hlavu nelámal
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?