Stará prípojka vody

Poraďte, čo spraviť s takouto starou hrdzavou prípojkou na obecný vodovod? V budúcnosti bude nová prípojka z inej vetvy, ale táto je ešte stále funkčná a rád by som ju využil pri stavbe. Je možné ten ventil nejak "rozhýbať", alebo to dať vymeniť? Nechcem do toho investovať, lebo to budem rušiť. Ďakujem
Odpovedať
@erik8989 rozobrat hned 1. Spoj z plastu a tam dat plastovu prechodku na 3/4 zahradny ventil cena materialu cca 6€.
Odpovedať
To by šlo, pred šachtou mám ešte nejaký ventil v zemi - štvorhranná tyč, zrejme hlavný uzáver. Ak s tým teda pôjde pohnúť..
Odpovedať
@erik8989 ano to je hlavny uzaver.
Odpovedať
Profilova fotka
@erik8989 plastové potrubia nehrdzavejú, je to ventil pred vodomerom, do toho môže zasahovať len správca siete, ten si poradí aj s hlavným uzáverom na odbočke.
Odpovedať
@jan45 hej, to tam nechám, podarilo sa mi to rozchodiť. Na konci mám teraz závit s vonkajším priemerom cca. 30mm, na to chcem dať ventil a potom prípojku na hadicu. Čo odporúčate? Ventil : https://www.obi.sk/pripojky-a-spojky/...
Odpovedať
@erik8989 Nie - na ten vodomer potrebuješ také isté pripojenie, ako je pred ním, aby sa dal vodomer vymeniť https://www.obi.sk/lisovacie-tvarovky... A za to nový ventil, ale 3/4”, nie 1”. A za to už čokoľvek, aby si sa vedel pripojiť kam potrebuješ. A ten ventil pred vodomerom ťa prežije, oň sa neboj... ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Ahojte, trochu oživím tému - súvisí to s tou prípojkou. Je to už nefunkčná vetva, vyradená a tak ju idem rušiť aj so šachtou (betónová 2x2m! to bude sranda zbaviť sa toho). V zemi ide staré potrubie asi nejaká 12cm priemer (1,2m hlboko), a z nej je tam moja prípojka s ventilom. (foto) Ako to čo najjednoduchšie urobiť? Uzavriem ventil (dá sa tá uzatváracia tyč odstrániť potom?) a moju vetvu zaslepím a nechám v zemi celé takto. Tam už pravdepodobne nikdy voda nebude, ale tak vylúčiť sa to nedá, nechcem aby mi tam vytekala do zeme. 😛 Ďakujem
Odpovedať
Tak riešenie som našiel zrejme tu (https://www.modrastrecha.sk/forum/pri...), za tým uzáverom odrezať a zaslepiť. Akurát že mám plastovú rúru, tak asi iný typ záslepky. Uzáver zavrieť, už len zistiť či ide vytiahnuť tá tyč, či ju budem rezať.
Odpovedať
@erik8989 Nie som istý, ale tak jednoduché to nebude. Teda upíliť trubku a zaslepiť ju je jednoduché, ale... Ten vodovod v zemi nevyzerá byť starý (modré potrubie), takže je možné, že je to funkčné. A tá prípojka s tým ventilom, ktorý má ovládanie cez tú tyčku, patrí vodárňam. Ten ventil môžu uzatvoriť len vodárne. Ak im odstrániš ventil, alebo to ovládanie, tak z toho môžeš mať zle. Je možné, že len z nejakého dôvodu ten ventil vodárne uzatvorili (možno sa ukončil odber) a preto nemáš vo vetve, čo ide do šachty vodu. Asi by si si mal zistiť, či máš u nich evidovanú prípojku. Ak áno, dať žiadosť o zrušenie prípojky. Ak nie, tak niekde v zemi mimo šachty urezať to potrubie, čo ide od toho ventilu do tvojej šachty a to zaslepiť. Ale ten hlavný ventil ani jeho ovládanie (tú dlhú tyčku) by som na tvojom mieste neodstraňoval.
Odpovedať
@chrobak7 vďaka za odpoveď. Tá rúra je čierna a voda v nej už nie je - ventil je otvorený. Je to stará vetva, pod chodníkom o kus ďalej ide nová funkčná, na ktorú sa budeme pripájať. Vodárne o tejto prípojky ani nevedia.
Odpovedať
No ako tak vyberám tú starú prípojku, tak zrejme už mala čo to odžité a pri vykrúcaní (išlo to celkom ľahko) sa odlomila. Skúsim to nejak vyšróbovať pomocou šróbováka, to by mohlo vyjsť. Čím to mám potom zaslepiť? Inak vo vodovode už nie je voda a aj som zavrel uzáver, ale pre istotu to chcem aj zaslepiť.
Odpovedať
@erik8989 Podarilo sa, alebo ešte nie? Daj foto z väčšej vzdialenosti...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dedo758 ešte nie, nie je prístup, ale skôr to nepôjde ako pôjde takže netuším čo s tým..
Odpovedať
@dedo758 tak je to vonku, prerezal som to a potom vypacil. Teraz idem zháňať nejaký uzáver do toho.
Odpovedať
Ešte je otázka, čo s tou metrov ou tyčou z uzáveru. Dole je štvorhran, takže ak ju odrežem tak sa to bude dat stále otáčať, ale ja som ho teraz uzavrel na fest. Nechať ju tam nemôžem, lebo to vytŕča zo zeme.
Odpovedať
@erik8989 Cez ten valček dolu na tyčke, nad ventilom, je vsadený kolík. Oklep hrdzu, určite tam je a druhým kolíkom/klincom ho vytlč von - tyčku uvoľníš. Do závitu zátku, kúpiš v lepšom železiarstve. Vyzerá, že je cólová…
Odpovedať
@dedo758 ďakujem za radu s tou tyčou. Áno, je to cólka, kúpim.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?