Solárne panely - skusenosti

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, rozmýšľam nad inštaláciou solárnych panelov na dom. Staviat ešte len budeme. Ako ste s tým spokojní v práci? Kúrenie plánujem plyn. Solar by som využil na ostatne bežne používanie, klimatizáciu a pod. Pripadne rozmýšľam či by sa oplatilo kúpiť malé mestské auto na elektriku. Potiahne to solar? Čiže ak máte niekto skúsenosti. Pripadne aj rady a info kolko vás to stalo na bežne používanie ako som pomenoval, pripadne aj s tým autom. Vďaka za rady a odporúčania.
Odpovedať
@rkorba tak nabijat doma z FV 3f 11kw nabijackou je cista utopia, ak chces pouzit strategiu len zo solaru. na to pouzivam len 1F nabijacku kde si regulujem aktualny vykon podla vyroby.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba ale to iba potvrdzuje môj dohad že negatívna cena el. energie u nás nebude ( vo Fínsku už nedávno bola...údajne kvôli hydro prebytku).
Odpovedať
No a trošku sa tu aj zabúda na zimu, kedy FVE nevyrobí prakticky nič...
Odpovedať
Z niektorých "odborných" príspevkov tu na fóre som pochopil, že nabíjať el.auta vo verejných nabíjacích staniciach bude problémom, lebo nedostatočne dimenzovaná sieť bude svietiť od preťaženia,... Preto budú ľudia nabíjať autá radšej doma. (tam je všetko OK)... Vedel som, že na MS sa vždy dá poučiť a získať nové vedomosti... 🙂
Odpovedať
@petersd ak narazas na moje prispevky, tak nebude problem na nich nabijat, otazka je akou rychlostou a kolky v poradi budes. rec tu bola o zuzitkovani vyroby z FV a dynamickom pridelovani vykonu. rad si vypocujem tvoj nazor ale netvrd mi ze so stavajucou infrastrukturou to nebude problem.
Odpovedať
@uhrovkova nemusite kupovat take s otacacou konstrukciou, aj tak si myslim, ze tie klasicke su proste najlepsie. najjednoduchsia montaz, naco vymyslat s takymito vecami, ktore vlastne len stoja viac, ale je otazne, ci su vobec efektivnejsie ako tie klasicke.
Odpovedať
@eagleowl ak majú energie viac v lete môžu ju vtedy dodávať do okolitých ale v zime tam isto prebytok z vody nemajú @petersd nabíjať doma z FV je tiež problém, musel by si mať 2 akumulátory a to i s jedným je dnes drahšie minim o 10 tácov, pri dnešnej cene benzinu prejazdím 100 000 km za 8000 Eur
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu
Odpovedať
@kejsix "prakticky nič" je u mňa asi 40-50% spotreby
Odpovedať
@foox gratulujem
Odpovedať
@foox a ten ostatok pár drobných
Odpovedať
@duzu ten ostatok si potiahnem z "pôžičovne" za cenu distribúcie
Odpovedať
a rozdiel co sa tyka funkcnosti celej fotovoltaiky a samostatnych solarnych panelov je markantny? viem si predstavit, ze by som si dal len tie panely, nakolko mi to financne momentalne vychadza lepsie.
Odpovedať
Profilova fotka
co sme pozerali aj s muzom, tak ceny solarnych panelov su aktualne rekordne nizke, nad celou fotovoltikou sme ani nerozmyslali.
Odpovedať
Profilova fotka
A na co ti budu solarne panely bez menica a ostatnej elwktroniky na to potrebnej? 🤣🙈
Odpovedať
Profilova fotka
@zipsuliak Nevidím v tom problém. Naši ich využívajú prioritne na skleník a vyhrievanie bazéna. V takom prípade si zas neviem predstaviť, na čo by im bola fotovoltaika. 🙂
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@pavol_v ja si tiez myslim, ze nejaka dalsia elektronika uz nie je povinnost 😄 nam to takisto staci uplne na bazen, pripadne na ohrev vody ako takej. a ak sa smiem spytat, odkial ich kupoval?
Odpovedať
Profilova fotka
jááj tu sa pletú solárne ohrievače(kolektory) so solárnymi (fotovoltaickými) panelmi 😄 kua aspoň to volajte správne 😄 lebo solárny panel bez elektroniky ti je na dve veci... solárny ohrievač (kolektor) dokážeš použiť aj bez nejakej ďalšej elektroniky to áno..
Odpovedať
Profilova fotka
@zipsuliak V pohode, nič sa nedeje 😄 Tak každý sa nevyzná, dejú sa aj oveľa horšie veci podľa mňa 😄 Áno, so solárnym panelom so oboznámený, ďakujem, verím, že už v tom nebude mať odteraz nikto chaos 😄 @bubbo Má ich od Wolfu. Asi po polroku rozhodovania sa rozhodol pre nich.
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_v inak ale k solarnemu kolektoru asi treba tiez nejake cerpadlo ci? Ako to funguje v pripade ohrevu vody napriklad na sprchovanie? 🤔 nieco tu vodu asi musi cirkulovat ci? 😇
Odpovedať
@zipsuliak obehove cerpadlo. A cirkuluje kvapalina (nie voda) ktora nepriamo ohrieva vodu v zasobniku.
Odpovedať
Len mna by zaujimala otazka navratnosti pri tychto solarnych kolektoroch - pozor, nie paneloch 😄 Uz som zistila rozdiel 🙂
Odpovedať
@murika návratnosť je rovnaká pri oboch niekomu sa to vráti do pár rokov a niekomu nikdy, vždy záleží na spotrebe,ak niekomu stačí ohrievať pár litrov denne tomu nikdy a návratnosť voči čomu? plynu, elektrine alebo drevu? pri každom systéme si spočítaj celkové náklady na životnosť aspoň 15r aj ked cenu za kWh do budúcna nepoznáme, tak isto akú čiastku z celkového nákupného košíka, časom sa mení príjem i spotreba
Odpovedať
Profilova fotka
Súhlasím. Nedá sa spoliehať stále na jednu a tú istú spotrebu, ale tak ak to potrebuješ využívať len na jedno a to isté, prípadne na dve-tri rovnaké veci dokola, tak potom tam veľké zmeny nemajú šancu nastať 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@murika a preco kolektory a nie rovno solarne panely? 🙂
Odpovedať
@dangs Ak máš kolektor a ohrievač ním (elektrinou z neho) TUV, tak ak je voda dostatočne tepla alebo nepotrebuješ ohrievač,tak elektrinu využiješ aj inak.Ale sol.panel ti spraví len teplú vodu a ak jej máš kopu,tak nevieš čo s ňou a nevyužitá energia ostáva "na streche"
Odpovedať
Btw celkom zaujímavé ceny som si všimol,že ma teraz jedna nemenovaný firma z PD predávajúci FVE.Maju predpríprava sety určené k samomontazi...
Odpovedať
@marcel714 Ecopro... su celkom slusni zmrdi
Odpovedať
@kejsix takto sa dá špecifikovať väčšina firiem pracujúcich v tejto oblasti
Odpovedať
@kejsix Vieš to bližšie konkretizovat? Alebo už len z princípu? Nemám s nimi skúsenosti.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?