Odpoveď na príspevok od janazzzz:
Dobrý deň, čítala som si vašu konverzaciu lebo zv… @janazzzz Na ohrev TÚV stačí 6-8 panelov, hoc aj v cene do 60€/ks (400-450Wp) a k tomu MPPT regulator. Niečo takéto: https://dom.bazos.sk/inzerat/17313705... Áno, cena do 1000€ ako sada, pri kúpe jednotlivo je cena ešte nižšia. Tie reči o tých dodatočných nákladoch sú značne skreslené z vašej strany, keďže sa (okrem bleskozvodu) môžu pripísať na vrub tej inštalácii tepelného čerpadla...Odpoveď na príspevok od janazzzz:
Dobrý deň, čítala som si vašu konverzaciu lebo zv… @janazzzz Niečo mi uniklo? Ako sa uzemňuje istič?Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@janazzzz Na ohrev TÚV stačí 6-8 panelov, hoc aj… @frantisekca Iba pre zaujímavosť - za akú min. cenu by sa dalo také niečo vyskladať (nie kupou sady) ?Odpoveď na príspevok od petersd:
@frantisekca Iba pre zaujímavosť - za akú min. c… @petersd Teraz v auguste som to kamosovi vyskladal na plochu stechu aj s konstrukciou z al L profilov,aby boli panely v 35°sklone za 1050€.Panely 6ks po 450W,DC istič,regulator a rovno do existujucej 2000W špirály v uz namontovanom komninovanom 160l bojleri.Odpoveď na príspevok od dusan72:
@petersd Teraz v auguste som to kamosovi vysklada… @dusan72 A teraz pri týchto zamračených zimných dňoch to aspoň kus hreje v boileri ?Odpoveď na príspevok od petersd:
@dusan72 A teraz pri týchto zamračených zimných d… @petersd Nie.Odpoveď na príspevok od petersd:
@dusan72 Parádna investícia! 😁 @petersd Niekto to prefajčí,niekto kúpi televízor.Nikto nikoo nenúti do ničoho.....Odpoveď na príspevok od dusan72:
@petersd Niekto to prefajčí,niekto kúpi televízor… @dusan72 No a zas sme sa v téme FVE dostali na istú mentálnu úroveň, ktorú tu vyjadrujú niektorí diskutéri asi takto: "Ja neriešim peniaze, alebo ekonomickú výhodnosť. Chcel(a) som mať FVE, nuž nechal(a) som si ju zhotoviť."Odpoveď na príspevok od petersd:
@dusan72 No a zas sme sa v téme FVE dostali na is… @petersd Že máš záhradu, z ktorej pol roka nemáš nič iba starosti, a všetko si môžeš kúpiť v obchode to ti nevadí. To je taktiež istá mentálna úroveň. Neviem, čo sa ti nepáči na čistom ohrev vody, navyše, čo sa finančne vráti už v krátkom časovom horizonte... Tvoje chápanie, že keď niečo nejde 10% dní z roka je na h0vn0, je dosť scestné...Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@petersd Že máš záhradu, z ktorej pol roka nemáš… @frantisekca S tou záhradou si použil absolútne neadekvátne prirovnanie, to nebudem rozoberať. Akurát sa mi vidí, že to percento je podstatne vyššie. Tipujem že sa to bude blížiť k 30 %Odpoveď na príspevok od petersd:
@dusan72 No a zas sme sa v téme FVE dostali na is… @petersd Peter ani ja som pri zmontovaní FVE na záhradný domček neriešil cenu, ani ekonomickú návratnosť... Proste elektrika prívod nedohľadne a si myslím že aj keby to bolo aktuálne tak iste kábel cca 180m výkop-uloženie-zasypanie + vybavovačky do 1600€ by som sa asi nedostal...Takže som volil FVE kvôli "indiánom" čo som mal "nepozvanú" návštevu na záhradnom domčeku...Teraz na zabezpečenie ochrany záhr. domčeka mi to kľudne stačí...Odpoveď na príspevok od technik007:
@petersd Peter ani ja som pri zmontovaní FVE na … @technik007 Ale ako že si neriešil? Veď si teraz jasne napísal svoju motiváciu pre FVE. A ja jej aj dobre rozumiem. Stále v sebe riešime boj priorít, či si to uvedomujeme, či nie. 🙂Odpoveď na príspevok od petersd:
@technik007 Ale ako že si neriešil? Veď si teraz … @petersd Čo na tom nie je pochopiteľné Peter???? NERIEŠIL som CENU a ANI návratnosť, lebo som to chcel mať už som napísal prečo...Keby bola možnosť prívodu el.prívodu tak si to dám, ale tak to nešlo!!!!!