Raz taka spotreba za plyn 2024

Ahojte v piatok mi dosla faktura s nedoplatkom 350€. Velmi ma to prekvapilo tak som usudil ze mam niekde unik kedze sa jedna o raz taku spotrebu za plyn voci minulym rokom. Platim 43€ mesacne roky. Mam aj solar na ohrev vody. 2016 som nemal zatepleny dom. Prikladam foto vyvoja spotreby. Detektorom som nameral aj uniky pri kotli ale na druhy den nic detektor nenasiel. V zmenach na termostate som nic co sa tyka vykurovania nerobil. Iba som zvysil teplotu uzitkovej vody na 55*C. Myslite ze tato zmena moze mat takyto obrovsky vplyv? Detektor nic nenasiel ziaden unik pri hodinach. Dakujem za rady. Servisak ma prist na buduci tyzden. Nemali ste niekto podobnu situaciu? Dakujem.
Odpovedať
1
2
Ak by si to kontroloval kazdy mesiac, tak by si zistil "únik" skôr, môže to byť ktorékoľvek miesto za plynomerom, a zvyšenie TUV na toto nema vyrazny vplyv...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od scorp:

Ahojte v piatok mi dosla faktura s nedoplatkom 35…
@scorp To je prietokový ohrev? Vypni kotol na 24h a odčítaj plynomer. Čo únik plynu v spalinovej ceste, meral si? Do interiéru taký únik mať nebudeš, to by si cítil dávno pri takom objeme. A znovu pripominam - ja aspoň raz mesačne, v nedeľu za dobrým obedom, idem odpísať do slovníčkového zošita elektrinu a plyn.
Odpovedať
Presne tak ako moji predrecnici akurat ze kazdy tyzden v nedelu po ranajkach idem odcitat elektrinu. Robi to tak aj moj otec uz 31 rokov s elektrinou aj plynom a zapisuje do kalendara (klasika-gazdinka zavesena v kuchyni) a kalendare odklada 😃
Odpovedať

@scorp Ak by si mal únik,muselo by tocit plynomerom aj pri vypnutých vsetkých plyn.spotrebičoch
Odpovedať

@scorp pozri na stránku ditribúcie , pri elektrine dávajú IMS el a zistíš spotrebu za akékoľvek obdobie od inštalácie
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@scorp To je prietokový ohrev? Vypni kotol na 24h…
@kejsix dakujem zatial som to mal len na hodinu vyonute a bez zmeny na hodinach. Co je prosim spalinova cesta? Jak to zmeram? Moj kurenar ma teoriu ze moze to byt horakom... Ano zapisovat uz budem mam ponaucenie... dakujem
Odpovedať

@kejsix dakujem zatial som to mal len na hodinu v…
@scorp Mal by si mat nad kotlom medzikus, kde vies zasunut merak to "vyfuku" kotla. Alebo v exterieri do vyustenia spalinovodu. Ak tadial unika plyn, budes to citit aj nosom. Stat sa to moze, nebol by si prvy, komu armatura so solenoidom v kotli zle "dovierala".
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@scorp pozri na stránku ditribúcie , pri elektrin…
@duzu a vieš, že on rieši spotrebu plynu, že? 😃
Odpovedať

@kejsix dakujem zatial som to mal len na hodinu v…
@scorp Tym je jasne,ze unik nemas.Ziadne dalsie hokusy pokusy nie sú potrebne.Plynomer narozdiel od vodomeru zachytí aj najmensiu.odber.
Odpovedať

@scorp Mal by si mat nad kotlom medzikus, kde vie…
@kejsix tak nameral som tam 100ppm
Odpovedať
revizny technik povedal ze 100ppm pri vailant je normalne. detektor moze brat aj CO. Tak veru neviem....
Odpovedať
Profilova fotka

revizny technik povedal ze 100ppm pri vailant je …
@scorp mozem sa opytat, ci mas premysleny nejaky dalsi postup, ako to ides riesit, ci po tom ides nejak dalej patrat?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od 1renata101:

@scorp mozem sa opytat, ci mas premysleny nejaky …
@1renata101 no vobec netusim musim dat skontrolovat kotol ci je ok a dalej hladat ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@scorp Tym je jasne,ze unik nemas.Ziadne dalsie h…
@dusan72 vodomer? pozeral som číselník na mojom zistím rozdiel o 1 liter, za des. čiarkov sú 3 miesta, takže meria v m3 i dm3 a to je jeden liter
Odpovedať

@dusan72 vodomer? pozeral som číselník na mojom z…
@duzu On myslel to, že vodomer pri nízkom prietoku nutne nemusí ten prietok vôbec zamerať - respektíve má chybu merania. Ako príklad - ak je vodomer do 2,5m3/h tak ak je prietok 10l/h tak ho nemusí vôbec zamerať ale možnože zameria že bol prietok 15l/h.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@duzu On myslel to, že vodomer pri nízkom prietok…
@toky1 pri vode to nie je podstatné lebo m3 stojí u mňa niečo cez 1,5Eur, ale ak tankujem benzín tiež za 1,52 Eur/l to je tisíc krát drahšie za liter, to už pocítim viac akurát som pozrel článok v pravde, česi majú el energiu za 136 Eur/MWh ak ju objednajú dnes do roku 2026, u nás zatiaľ priemer v DD2 160 Eur/MWh
Odpovedať
Článok sa načítava...

@toky1 pri vode to nie je podstatné lebo m3 stojí…
@duzu Tu ide o únik plynu. To akoby si povedal, že ťa nezaujíma že máš únik vody z dierky z rúrky v SDK priečke kúpelne iba 5l/h pretože m3 tej vody ťa stojí len 1,5Eur. Ja by som povedal, že by ťa to asi riadne iritovalo, či? Čítaj aj kontext problému.
Odpovedať

@duzu Tu ide o únik plynu. To akoby si povedal, ž…
@toky1 technik mu hovoril že tak nízka hodnota nie je len plyn ale i CO, takže nie je isté že má únik plynu , to musí zacítiť i nosom, takže má niekde spotrebu, napr. i do studenej vody
Odpovedať

@duzu On myslel to, že vodomer pri nízkom prietok…
@toky1 Ano,presne tak som to myslel,zeked je prietok výrazne menší ak o na aký je urcený,nemusí ho ani pohnúť.Plynomer zameria uplne vsetko.Lenze dyslexia....
Odpovedať

@scorp koľko bola predtým teplota vody? Lebo aj to spraví nejakú spotrebu navyše.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@scorp koľko bola predtým teplota vody? Lebo aj t…
@marsdm nepametam si presne ale myslim ze 45"
Odpovedať

@scorp podľa výpočtu pre 120l zásobník treba na zohriatie 10°C vody na 45°C vodu 5,5kWh a na 55°C 6,2kWh. Takže je to nejaký nárast ale to nespraví 500m3 za rok za normálnej prevádzky. Treba si odpisovať stav a skúšať vypnúť kotol, potom kým je ešte teraz cez deň teplo, koľko by spotrebovalo na ohriatie vody keď sa nekúri a potom koľko je kúrenie atď. A ešte skúsiť pozrieť v aplikácii SPP odpočtu, lebo my tam máme viac než len jeden za rok. Nejaké sme aj my pridali, nech je nejaký záznam behom roka. Plus zapisujeme priebežne sami pre seba.
Odpovedať

@scorp podľa výpočtu pre 120l zásobník treba na z…
@marsdm dakujem za vypocet tiez si myslim ze to nemohlo spravit. Problem je ze moj servisak stale nema cas ale je skuseny... tak skusim pohladat noveho... na vikend idem prec tak skusim vypnut kotol aj plyn pri kotli aby som zistil ci ten unik nie je medzi pripojkou a kotlom...
Odpovedať

@scorp podľa výpočtu pre 120l zásobník treba na z…
@marsdm Ten prepočet však nijako nezohľadňuje vyššie straty plášťom zásobníka pri vyššej teplote TUV.
Odpovedať
Profilova fotka
Mas tam aj poistny ventil na TUV. Boli tu pripady ze ventil pretekal priamo do odpadu a ludia si to nevsimli.
Odpovedať
Profilova fotka
Mas tam aj poistny ventil na TUV. Boli tu pripady ze ventil pretekal priamo do odpadu a ludia si to nevsimli.
Odpovedať

@marsdm Ten prepočet však nijako nezohľadňuje vyš…
@kejsix áno, toto je čisto len energia na ohriatie vody. Nie je nikde zohľadnené ani to aká je izolácia, ani to či spotrebuje zásobník 8krát za deň alebo vôbec.
Odpovedať

@kejsix áno, toto je čisto len energia na ohriati…
@marsdm Nemám prepočet, ale štandardne je izolácia tých zásobníkov biedna. Mám senzor v jimke v spodnej časti 200L a vychladanie do rána je značné. V období, keď hrejem vodu plynom mám nastavenú hranicu 42°C s hysteréziou +/- 4°C, plus blokovanie nočného ohrevu 22-6.
Odpovedať

@marsdm Nemám prepočet, ale štandardne je izoláci…
@kejsix 42 °C na TÚV je sakra málo. Navyše pri takej hysterézii je to občas len 38 °C. Ak nechcete zdravotné problémy, zodvihnite to aspoň na tých 55.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_:

@kejsix 42 °C na TÚV je sakra málo. Navyše pri ta…
@roman_ Je to úplne v pohode. Rozbor vody dávam robiť každoročne z iných dôvodov, teplú nepijeme a navyše sa takto v zásobníku prakticky celý objem vody denne mení (používam ju aj v dielni). Raz týždenne sa dohrieva automaticky na 70.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?