Prívodné káble v rozvodnej skrini

Pekný deň prajem, na chalupe máme starú rozvodnú skriňu na prívod elektriny. Stalo sa nám, že nám bliká svetlo na poschodí čo spôsobuje pravdepodovne chýbajúce spodky na poistky. Je možné to dáko moderne vyrieť bez toho, aby som musel vysekať starú skriňu? Ďakujem za rady.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bavor:

Pekný deň prajem, na chalupe máme starú rozvodnú …
@bavor čo k tomu povedať? ak chceš počuť, že je to OK, tak už dávno nie. Okrem toho, že tie porcelánky to majú už dávno za sebou, tak to isté sa týka aj káblov-drátov. Zaslúžili by si totálnu výmenu. Oprava je len polovičaté riešenie.
Odpovedať
Ľavý spodok je riadne opálený (blikanie), na pravom skorodovaný pliešok nemusí byť problém no o nulák by som sa sakra obával či má dobrý dotyk. Drôty vydržia ešte 100 rokov. Vývody (odchádzajúce vodiče) sú medené a prívodné - takých je v republike státisíce a fungujú. Poistkový spodok e27 stojí 3 eur - niekde drahší. Základná otázka: Čija je tá skriňa a aká "elektrika" je prívod - teda či je pred alebo za meraním. Ak za meraním - elektrikára ktorý vie čo robía vymeniť tie porcelánové spodky za nové. Ak pred meraním - kontaktovať príslušnú distribučku...
Odpovedať
Doplnenie - je stovky ak nie tosíce takých skríň v ktorých niekto ZÁMERNE dotyky vylomil aby šli vložiť silnejšie poistky. Z núdze a na nejakú dobu sa to robilo tak, že sa do poistkovej patróny zo strany sklíčka (aj to býva často vyrazené z pohodlnosti aby šlo jednoduchšie merať napätie...) vložia mince, tým sa poistk aposunie ku základu. NEDOPORUČUJEM! Treba vymeniť za nové. A ak už na krátky čas než sa vymenia - po VYPNUTÍ prívodu(!!!) oškrabať spodné dotyky v poistkových základoch nech sa to viac nesmaží a vypodložiť poistky zo strany "terčíka" mincami. No najmúdrejšie vymeniť čím skôr.
Odpovedať

@bavor čo napísal @starysomar je pravda. Takých skríň sú po republike stovky tisíc. A fungujú. V podstate ti stačí vymeniť tie porcelánky, stále sa dajú kúpiť. https://www.murat.sk/produkt/spodok-p... Ked sú hliníkáče od prívodu, asi by som ich tiež nemenil. Odchody máš medené, takže tam nie je čo meniť. Ked vymeníš tie objímky, budú tam nové kontaktné plôšky, už by nemalo dochádzať k preblikávaniu. Len samozrejme, ak sa jedná o prívody, tak bude nutné kontaktovať distribučku, lebo je to pod napätím! Takže bolo by ozaj vhodné túto vec prenechať fundovanému človeku. A treba dávať pozor na tie hliníkače, moc s nimi nekmásať. Lebo budú veľmi krehké.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@bavor čo k tomu povedať? ak chceš počuť, že je …
@zicher To si ako na to prišiel, že tie kably sú zlé? Z krištáľovej gule? 🙂
Odpovedať

@bavor Na "opravu" chýbajúceho poistkového spodku nestačí minca, tak ako napísal @starysomar . Musíš dať niečo hrubšie, aby bola istota. My sme spravidla dávali matičku M6 - M8, (ale v tomto prípade na type a stúpaní závitu fakt nezáleží 🤣🤣🤣🤣) Už keď budeš meniť, tak daj si tam štandardné nožové poistky. Už keď pre nič iné, tak jednoduhšie sa "opravujú" drôtikom 🤣🤣🤣🤣
Odpovedať
Profilova fotka
Ked su tam este tie skrutkovacie poistky, tak spodky v objimkach sa casom vypalia a kontakt potom neni dobry, preto ti to blika. Nemusis hned sekerat celu skrinu. Existuju redukcie alebo priamo nahrady za stare poistky, co sa daju dat do tych objimiek a mas tam normalny moderny istic. Alebo elektrikari casto robia to, ze do starej skrine vlozia novu rozvodnicu, pripoja to na privod a stare skrutkovacky uz nepouzivas. Vyzera to sice trochu ako skrinka v skrinke, ale je to bezpecnejsie a mas moderne istice.
Odpovedať

@bavor čo k tomu povedať? ak chceš počuť, že je …
@zicher viem, že to nie je OK. Je to na fasáde chaty, ktorá je zateplená a nechcem len preto meniť skriňu, aby som nezničil zateplenie. Išlo mi skôr o to, aby keď sa tie prívodne káble uvoľnia za čo vymeniť tie spodky (ktorý druh nových by bol OK, nemusia byť tieto isté z 80tych rokov).
Odpovedať

@zicher viem, že to nie je OK. Je to na fasáde ch…
@bavor neviem, či sa jedná o 3F prívod/vyzerá to tak/, v tom prípade by si mohol použiť spriahnutý trojfázový istič, ale mohol by si mať problém dostať tie hliníky do šachtičky ističa. Preto je jednoduchšie radšej vymeniť tie poreclánové spodky. Obe variatny sú OK. Výmena za istič by bola lepšia, ale aby si si to zbytočne neskomplikoval.
Odpovedať

@bavor neviem, či sa jedná o 3F prívod/vyzerá to…
@zicher, áno je to 3fazovy prívod.
Odpovedať

@zicher žiadny 3f istič (spriahnuté sú takmer všetky) Nemusí doň dostať spodné hliníkové vodiče - skrz hrúbku (asi 25) aj rozmery hoci nevidíme celú skrinku. Je priebežná, teda z nej napájanie pokražuje do ďalšej/ďalších. Nešpekulovať, vymeniť spodky - vybrať podľa poťadovanej amperáže poistiek a NEVYLAMOVAŤ dotyky...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jergusvav:

Ked su tam este tie skrutkovacie poistky, tak spo…
@jergusvav 15 eur za kus...tlačítkový so spodkom E27...a nemusí sa zmestiť a s vysokou pravdepodobnosťou ani nezmestí.
Odpovedať

@zicher viem, že to nie je OK. Je to na fasáde ch…
@bavor - ktorékoľvek čo "sadnú" upevniť na pôvodné diery. Porcelánové, plastové - to je jedno, ja by som dal porcelánové. Že tamtie nemajú nie len dotyky ale ani vrchnú časť sme nespomenuli. Končím lebo je tu ako všade na Slovensku veľa múdrych...
Odpovedať

@zicher nie kazdy istic ma vyrobcom povolene dva droty do svorky (samozrejme rovnaky prierez)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@zicher nie kazdy istic ma vyrobcom povolene dva …
@kejsix to mi je jasné.. preto som mu napísal, že bude lepšie, ked vymení porcelánky. Navyše ako napísal satarysomar, sú tam hrubé hliníky a je otázne, ako ich dokáže ohnúť, lebo v príchode je ešte aj odchod, je napájaných viacero objektov.. Aby to nepoulamoval.
Odpovedať

@kejsix to mi je jasné.. preto som mu napísal, že…
@zicher Toľko ešte vidím, práve preto by mala byť prvá rada nájsť si na to spôsobilú osobu :)
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@zicher Toľko ešte vidím, práve preto by mala byť…
@kejsix tú dostal odo mňa ešte pred šiestimi hodinami.
Odpovedať

@bavor ahoj,ak by ti to pomohlo vyriesit problem,mam uplne novu poistnu skrinku,ktora by si mohla vojst do rozvodnej skrine.Diskutujuci nech sa vyjadria,ci je to dobry napad.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

Ľavý spodok je riadne opálený (blikanie), na prav…
@starysomar Ale ak je to síce pred meraním,ale za "stĺpovými"poistkami tak distribucka to riešiť nebude.
Odpovedať
Iste - ak je celý rozvod chár za podružným. S vysokou pravdepodobnposťou nieje a spodné priebežné "drôty" pokračujú do ďalších objektov. Autor otázky vie kde má elektromer. Ak zaž za ou skrinkou - ani do nej oficiálne nesmie. A pre pobavenie - elektrina ide aj šikmo :D (dnes som odfotil kdesi)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?