Prehĺbenie studne

Vie mi niekto poradiť či sa dá existujúca studňa prehĺbiť? Mám aktuálne studňu 5metrov a v nej plastovú rúru o šírke 40cm. Rád by som ju prehĺbil cca o 3metre. Vie niekto poradiť ako na to? Vodu v nej používam iba na závlahu záhrady a trávnika.
Odpovedať
Podľa zákona č. 364/2004 Z.z. o vodách.. § 18 ods. 3 Jednoduchými vodnými zariadeniami na odbery podzemných vôd sú domové studne, z ktorých sa podzemná voda čerpá ručne a pramenné záchytky s výdatnosťou prameňa menšou ako 10 l/min. a prenosné nádoby. § 26 ods. 1 Povolenie orgánu štátnej vodnej správy sa vyžaduje na uskutočnenie vodnej stavby , jej zmenu, zmenu v užívaní, zrušenie alebo odstránenie vodnej stavby. Povolenie na vodnú stavbu možno vydať len, ak je vydané povolenie na osobitné užívanie vôd, ak sa podľa tohto zákona vyžaduje, alebo sa povolenie na osobitné užívanie vôd povoľuje najneskôr so stavebným povolením. Na uskutočnenie stavebných úprav na vodnej stavbe postačuje ohlásenie orgánu štátnej vodnej správy. Orgán štátnej vodnej správy môže určiť, že ohlásenú stavebnú úpravu možno uskutočniť len na základe stavebného povolenia. Na konanie vo veci ohlásenia sa vzťahuje osobitný predpis.31b) Na uskutočnenie jednoduchého vodného zariadenia sa nevyžaduje povolenie orgánu štátnej vodnej správy ani ohlásenie orgánu štátnej vodnej správy. Z uvedených ustanovení vyplýva, že na domovú studňu (jej zmenu, ktorýá spočíva v jej prehĺbení nie je potrebné povolenie (v tomto prípade od obce). Jednoducho je potrebné iba osloviť firmu, ktorá Vám studňu prehĺbi o 3 m.
Odpovedať
@dtrecak Myslíš ako na to z pohľadu legislatívy (aké povolenia treba), alebo z technického hľadiska (akým spôsobom)? Tú prvú odpoveď ti dala janet. Na druhú ti odpovie firma, čo realizuje studne. Nepíšeš, či je kopaná, alebo vŕtaná. A prečo ju chceš vôbec prehĺbiť? Nemáš v nej dosť vody? Aký je vodný stĺpec?
Odpovedať
Profilova fotka
Volal som firme z Nitry ktorá vrta povedal ze vŕtať 15-20 metrov rátam cenu do 1000 € studňa je kopana mam v nej skruze 80 cm priemer a voda je možno 30-40 cm premýšľal som aj z bagrom vykopať dat nové skruze dostanem sa na cca 4.5 m len cena dokopy skoro 600€ tak skôr asi vrtana
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla najskôr si pozrite v okolí, ako hlboko je voda, ak je voda -25 a navŕtate 23, nikdy ju mať nebudete a už sa nedá prehľbiť.
Odpovedať
Profilova fotka
Meral som studňu mam hlbokú 215 cm vodu mam 80 cm
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?