Náklady na prevádzku studne pre rodinný dom

Profilova fotka
Ahojte, prosím vás, tí, čo máte studňu a využívate ju na zásobovanie domácnosti vodou.... Nemáte odsledované nejakým meračom, koľko to cca zožerie elektriny za mesiac?
Odpovedať
Profilova fotka
@7trisha7 je to na kazdy dom a rodinu rozdielne, zalezi aka velka rodina, kolko vody miniete atd, cisla su, ale podobne, ja nemam studnu, ale takych tem tu je habadej, skus si tu pohladat temy a tam ludia pisali uz
Odpovedať
ak to má byť oficiálne a máte platiť stočné "od hlavy", tak sa studňová voda neoplatí. bez ohľadu na to, koľko elektriny to zožerie. vstupné a prevádzkové náklady sa nevrátia tak skoro. odhliadnuc od životnosti komponentov.
Odpovedať
@7trisha7 na co to potrebujes porovnat? napriklad zena s 3 malymi detmi, co v kuse perie, umyva atd atd tak bude mat inu (diametralne odlisnu) spotrebu elektrickej energie na cerpadlo zo studne ako dvaja dospeli ludia, ktori nepotrebuju ani vanu, osprchuju sa len v sprch kute a podobne ...
Odpovedať
@7trisha7 Ahoj, skúsme to vypočítať. Podľa https://www.geotherm.sk/usetrit-za-vodu/ je priemerná spotreba vody na osobu 100l/deň, pre 4 člennú domácnosť to je 12m3/mesiac. Táto zostava: https://www.aquamonts.sk/ks20-do-hlbk... obsahuje čerpadlo, ktorého priemerná dodávka vody je 3m3/hod. Čiže, na to, aby dodalo 12m3 potrebuje pracovať 4 hodiny. Spotreba čerpadla je 0,75kWh, tj 3kWh na dodaných 12m3, čo je v priemere 36centov/mesiac alebo aj 4,32€ ročne.
Odpovedať
@worker_falcon vrátia a veľmi rýchlo, najmä pri závlahe
Odpovedať
@7trisha7 To záleží od toho, aký príkon má čerpadlo a koľko hodín denne ti pôjde. Môže to byť mesačne 10 €, ale aj 40 €. A tiež či do spotreby zohľadňuješ aj fixné náklady na elektromer alebo len samotnú spotrebu. Jednoducho si pozri, aký príkon má čerpadlo, vynásob to počtom hodín, koľko priemerne denne pôjde a vynásob cenou elektriny za 1 kW, čo je nejakých 0,1001 až 0,15 €/kW.
Odpovedať
@7trisha7 náklady na elektrinu sú nulacelanulanic... U nás asi niekde okolo 2€ ... Možno aj menej.
Odpovedať
Neviem ako je to s FM, lebo ja mám expanzku. Tá je natlakovana za pár sekúnd a potom sa aj pol dňa čerpadlo nespustí.
Odpovedať
@catscan iste, iste. ako píšem, "ak to má byť oficiálne a máte platiť stočné "od hlavy"". ak sa budú tváriť, že žiadnu studňu nemajú, prípadne iba zavlažujú, tak áno, to bude relatívne rýchle. aj keď investícia pár sto eur do technológie a údržby znamená pár sto kubíkov vody, kým sa to vráti.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon točné by sme priznať určite museli, keďže v danej lokalite nie je vodovod. To stočné záleží od lokality, alebo je to jednotná suma pre celé Slovensko? A inak každému ďakujem za odpoveď :-) z odpovedí sme viac menej zistili, čo sme potrebovali 8-)
Odpovedať
@7trisha7 počkať, ale ak nie je tam vodovod, tak asi ani kanalizácia, či? teda stočné je blbosť. ale možno sa v tejto mojej úvahe mýlim a niekto dokáže vyberať stočné aj tam kde žiadna "stoka" nie je.
Odpovedať
@7trisha7 len tak zo zvedavosti? máte kanalizáciu a nemáte vodovod?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@7trisha7 náklady jednorazové pri zriaďovaní studne (individuálne) a potom pár centov na elektrinu, čo je to zas za otázka. Stočné (vývozné) je zase individuáne, koľko nažbrndáš, toľko zaplatíš.
Odpovedať
@roboza my máme kanalizáciu a nemáme vodovod. Čo je na Tom zvláštne?
Odpovedať
@7trisha7 no u nás: čerpadlo teraz ide pár krát za deň, docerpava vodu do nádrže. Aktuálne je to nastavené tak aby nešlo stále. Kým sa čerpadlo nepokazí, tak náklady sú vymeniť filtre raz za pár mesiacov (podľa druhu) , elekrina neviem.samostatne za.studnu, lebo nás je tam na ňu viac. stočne platim 15eur/mesiac a 70eur mi vrátia 😂 nikdy mi vodomer neboli odpisovať.
Odpovedať
@mishkabb máte na ulici kanalizáciu a nemáte na ulici vodovod?
Odpovedať
Profilova fotka
@roboza nemáme ani kanalizáciu ani vodovod.. ono je to ešte v riešení všetko, zisťujeme čo a jak, je to len hrubá stavba a ešte sme ju nekúpili. Proste zisťujeme čo sa dá, obvolávame atď... @mishkabb jasne, ďakujeme :-)
Odpovedať
@7trisha7 Tak potom hovoriť o stočnom je bezpredmetné. Jediné náklady na vodu budeš mať ten nákup čerpacej sústavy a potom mesačná spotreba čerpadla.
Odpovedať
@roboza áno a neviem čo je na Tom zvláštne 😁
Odpovedať
@7trisha7 takže žiadne stočne. To ale nie je dobrá správa. Lebo ťa čaká buď vybavovanie čističky, alebo vývoz žumpy, ktorý je drahši ako nejaké stočne :-|
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?