Výber vhodného typu kúrenia pre rodinny dom.

Profilova fotka
Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom kúrenia vhodného pre rodinny 3-podlažný dom, obytná plocha domu je cca 270 m2. Plyn k dispozícií nemáme a ani v blízkej budúcnosti nie je v pláne ho realizovať. Kotol bude na tuhé palivo a pelety. Kurenár nám odporúča kombináciu radiátorov a podlahové kúrenie cez spiatočky. Ďakujem za všetky názory a skúsenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
odporučil by som zvážiť investíciu do plynovej prípojky ak je to možné pripojiť. Ak nie, tak STROPUVA robí šikovné kotle na tuhé palivo.
Odpovedať
Profilova fotka
mame osobne radiatory a podlahovku cez spiatocku a je to fajn. ale je pravda ze kurime kondenzacnym kotlom na plyn a do radiatorov nepustame viac ako 55 stupnov aby voda co ide do podlahy nebola priliz horuca. podlahovku mame v kuchyni, kupelniach a predizbe ale uz by som dal vsade a teda uz by som dal len podlahovku 😄 ak riesite aj poter co asi riesite ked uvazujete nad spiatockami dajte minimalne pred gauc, k stolu kuchynskemu a podobne je to fakt prijemne
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas_varga presne tak, v zásade kde sa dá, tam podlahovku. Nie je nad pocit tepla od nôh.
Odpovedať
Profilova fotka
kombinacia radiatorov a podlahovky je somarina. Ked uz, treba si spravit velku akumulacnu nadrz a vsade podlahovku. Nechapem maniu slovakov kombinovat 2 systemy s roznym tepelnym spadom. Akoze ano, ide to, ale ako :). Pre kurenie tuhe palivo/pelety je idealna velka AN=2000L a rozvod podlahovky riesit ako sekundarny system=lacne a fungujuce. PS: ak chcem susit pradlo na radiatore (najcastejsia otazka pani domu) , tak existuje tzv. susiak: stoji to od 8.70e https://www.mall.sk/susiaky-pradlo?gc...
Odpovedať
Profilova fotka
Máme spiatočku z radiatorov v kúpelniach a v hale pri vstupe. V kúpelniach to plne funguje ale pri vstupe, kde je to ochladzované a je to najďalej od kotla pri nižších teplotách nekúri. Určite by som spiatočky z radiatora nepoužil do miestností kde sa budete dlhšie zdržiavať. Pri vyššej teplote a dlhodobejšom pôsobení môžu nastať zdravotné problémy. Preto je pri podlahovke potrebná dobrá regulácia teploty. Viac by o tom asi vedel kúrenár, lebo toto sú len moje laické skúsenosti s kúrením som profesionálne nikdy nerobil. Inak som zástanca krbov a pecí. Doma máme 2 teplovzdušné krby a pec + k tomu plynový kotol. Na chalupe iba teplovdušný krba a pec pripravenú so zimným ohniskom do radiátorov. Ale dnes by som určite chcel v dome s trvalým bývaním Hypokaustovu pec ale tá je väčšinou najvýhodnejšia v novostavbe, v poschodovom dome, kde sa s ňou treba pohrať.
Odpovedať
Profilova fotka
Kludne by som dal iba podlahove kurenie + rebrikovy radiator do kupelne a susenie uterakov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?