Prečistenie systemu vykurovania - radiatory

Dával si niekto prečistiť system vykurovania (radiatory) špecializovanou firmou? Aka bola cena, ponuka? Mne ponukli za 650 € "Volili by sme u Vás postup chemického čistenia s napustením systému upravenou vodou podľa parametrov výrobcu kotla a inhibítormi. Dĺžka realizácie prác je 6-8 prac. hodín dvomi pracovníkmi. Cena: Chemické čistenie a preplach 520eur Napustenie systému up. vodou a inhibítormi 80eur Ostatné režijné náklady 50€.
Odpovedať
https://forum.tzb-info.cz/134279-dako...
Odpovedať
@rudy2501 iba sa chcem spýtať, používate topekor, alebo nejakú inú ochranu proti korozii a usadeninám v kúrení? Mám komplet kúrenie do železa, žiadny plast, meď, alebo hlinoplast.. Kvôli bezpečnosti, lebo prikurujem aj krbovým výmenníkom. Kúrenie mám napustené už 13 rokov bez výmeny vody a je tam naliata jedna fľaška topekoru za asi 5€. Dnes som odpustil z kúrenia pohár vody.. Je úplne čistá, len veľmi jemne zafarbená do biela, asi ako mydlová voda v umývadle po umytí rúk. Žiadny náznak kalu, hrdze, alebo nečistôt. Viem, že je neskoro na tento príspevok, ale možno vám pomôže do budúcna, po vyčistení kúrenia.
Odpovedať
@zicher použival som Topekor, ked sme mali stary kotol, ktory pri vymene v decembri, sme doplnili aj o magneticky filter. Pri rezani starych rur vytieklo množstvo kalu a na nejake ďalšie špecialne prečistenie nebolo času pre rozsah prác v ten deň a spustenie systemu vo večerných hodinách. Vo filtri sa nezachytilo počas vykurovania nejake množstvo pevnych častíc ani na sitku. Skôr mam obavy o poškodenie čerpadla a upchatie vymennika z mikrovarov pri zapchati kalom, resp. vodnym kameňom.
Odpovedať
@rudy2501 chápem tvoje obavy a držím palce, aby sa systém podarilo zdarne vyčistiť.. Osobne by som sa na vlastnom na to podujal sám, pokiaľ nie je už niekde systém upchatý, nemal by to byť problém...Vyrobil by som si prírpavok-hadičník s profilom odvzdušňovacieho ventilu na radiátore- aby som cez radiátor napúšťal do systému vodu postupne od najvrchnejšieho radiátora až dolu a jeden radiátor po druhom prepláchol čistou vodou. Neviem, či máš podkrovie, ja mám. Takto by som vypláchol komplet systém. Ja mám kotol dolu v pivnici v najnižšom bode, takže by som nemal problém po odpojení kotla na holendroch odchytáavať či stupačku, tak aj spiatočku kúrenia v najnižšom mieste priamo hadicami do odpadu. Ja mám aj vypúšťace ventily pred kotlom, takže to mám celkom zjednodušené. Pokiaľ nie je systém upachatý, tak toto by malo úplne stačiť.. Napustiť, ošetriť topekorom a hotovo. Nie je to síce profi čistenie, ale na hrubé usadeniny a kaly by to malo postačovať.
Odpovedať
@rudy2501 samozrejeme, treba si pred výplachom radiátora naznačiť pozície regulačných ventilov, teda hlavice a spodného ventilu/ak ho tam máš/ aby si ho po preplachu dal do správnej polohy, nech nie sú potom problémy s vyladením systému. Každú vetvu by som prestrekol samostatne, t.j, najskôr vrchnú rúru s ventilom, potom spodnú rúru plný tlakom. v pivnici /pri kotli/sa musí otvoriť iba tá vetva, ktorá sa prečisťuje, aby sa kal zo spiatočky nedostal do druhej rúry a opačne.. Prípadne sa to dá riešiť otvoreným systémom pri kotli a reguláciou preplachu priamo na ventiloch radiátora, ak sú ním vybavené obe rúry.. /ja to tak mám/, tak každú rúru preplachovať samostatne.. Je to komplikované, ale ja som detailista. Ak už niečo robím, tak to urobím najlepšie, ako v daných podmienkach ide. A zabudol som povedať to najdôležitejšie.. Najskôr vrchné podlažie, potom spodné podlažie a vždy začínať od navzdialenejšieho radiátora v okruhu po najbližší ku kotlu.. Ide predsa o 600€, tak nech to stojí za to..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?