Požiarna nádrž

Ahojte, riešili ste niekto pripojenie bazéna na hydrant namiesto budovania požiarnej nádrže ? S projektantom požiarnej ochrany som riešil, že je taká možnosť ak bude zakopaný bazén dostatočne veľký aby aj zazimovaný mal aspoň 14m3 vody. Jedná sa mi o to ako sa to dá technicky spraviť, keďže hydrant musí byť prístupný od cesty a bazén je za domom. ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
čo staviate, keď potrebujete požiarnu nádrž? Dnes už sa zachytáva dažďová voda a táto nádrž sa dá využiť pri požiari, ale aby pre jeden požiarny úsek (RD) trebalo požiarnu nádrž? Úradníkov by malo zaujímať čo urobíte so znehodnotenou vodou po sezóne, aj keď ju zakryjete a vypustíte len čiastočne, na jar z toho bude brečka. Keď projektujem vypustenie 300l vody denne potrebujem hg posudok , 5000l z bazéna plného chémie im nevadí.
Odpovedať
@jan45 rodinny dom bungalov, pristresok na auta, podpivniceny altan. Vyslo mi to tak z projektu poziarnej ochrany nakolko v blizkosti domu sa nenachadza vhodny hydrant, ani iny zdroj vody vid nizsie z projektu. Zachytavanie dazdovej vody je pekne ale nevyriesi mi to potrebu poziarnej nadrze ak vezmem do uvahy ze potrebujem mat stale k dispozicii 14m3 v nadrzi, tak by som tu nadrz na dazdovu vodu nikdy nemohol vytahat a taka nadrz je vlastne to co nechcem mat niekde na pozemku ...nevyuzitelnych 14m3 vody s ktorymi sa nemoze hybat. Ako jedina schopna alternativa mi vychadzalo jazierko alebo bazen, zatial som sa rozhodol pre bazen. 8. ZABEZPEČENIE STAVBY VODOU NA HASENIE POŽIARU Vyhláška MV SR č. 699/2004 Z.z., STN EN 92 0400. 8.1 Množstvo vody na hasenie požiarov v stavbe V prípade vzniku a rozšírenia požiaru musí byť stavba zabezpečená vodou na hasenie požiarov. Množstvo vody na hasenie požiarov v stavbe je určené podľa požiarneho úseku s najväčšou potrebou vody na hasenie požiarov tj. minimálne Q = 7,5 l.s-1, STN 92 0400 čl. 4.1. Priemer vodovodného potrubia je DN 80. 8.2 Druh zariadenia na dodávku vody na hasenie požiarov 8.2.1 Vonkajší požiarny vodovod Zariadenie na dodávku vody na hasenie požiarov mimo stavby pre účely hasičskej techniky musí byť použitý podzemný/nadzemný hydrant umiestnený na vonkajšom požiarnom vodovode. DN potrubia, na ktorom je umiestnený vonkajší hydrant musí byť minimálne 80 mm, STN 92 0400 čl. 4.7. Umiestnenie vonkajšieho hydrantu od stavby musí byť vo vzdialenosti min. 5 m a najviac 200 m. Ich vzájomná vzdialenosť môže byť max. 400 m. Stavba môže byť zabezpečená aj požiarnou nádržou s objemom min 14 m3 alebo kombináciou vodných zdrojov na zabezpečenie požadovaného množstva vody. V prípade požiarnej nádrže alebo kombinácie vodných zdrojov je potrebné zabezpečiť podmienky vyhlášky MV SR č. 699/2004 Z.z., STN EN 92 0400, STN 73 6639. Do vzdialenosti 200 m od stavby sa nachádzajú dva jestvujúce podzemné hydranty. V prípade nefunkčnosti je potrebné zabezpečiť zdroj vody na hasenie požiarov podľa vyššie uvedeného. 8.2.2 Vnútorný požiarny vodovod Podľa STN 92 0400 článku 3.4.2. sa hadicové zariadenie vo vnútri stavby nenavrhuje pre stavby na bývanie skupiny A.
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto_tatar ďakujem za poučenie, len mi tam chýba výpočet "Množstvo vody na hasenie požiarov v stavbe je určené podľa požiarneho úseku s najväčšou potrebou" dom je len jeden úsek, treba sa obrátiť na iného PT
Odpovedať
ja tomu nerozumiem... v konecnom dosledku uz statne organy/samospravy nebudu robit nic, lebo budu vsetko vyzadovat od sukromnych osob - vysadzanie stromov, vodozadrzne opatrenia, budovanie parkovacich miest, vystavby, opravy a rekonstrukcie ciest, verejneho osvetlenia, hydrantov a poziarnej ochrany... tento stat smeruje do sraciek. len co najrychlejsie z tade vypadnut. (BTW, cudujem sa ti ze to beries takto v klude - ja by som podal odvolanie proti takemuto stavebnemu povoleniu - teraz v jednom nemenovanom druhom najvacsom meste podal Telecom odvolanie na svoje vlastne SP kedze mu mesto chcelo protipravne nariadit, aby opravil vsetky chodniky v celej sirke a dlzke prekopavky... samozrejme ze to okresny urad zrusil a v podstate tam napisal, ze na to nema mesto ziadny pravny zaklad).
Odpovedať
@marekjahoda a komu sa má k čomu odvolať? SU môže za to, že si on vybral tĺka projektanta a ten mu tam naprojektoval blbosť? 😄
Odpovedať
@palo18 mas pravdu, skor islo o to, ci mu to tam nestanovili hasici. Ale asi nie - ale nepozname vyjadrenia takze to je len take dohadovanie sa 🙂
Odpovedať
@jan45 ak spravne chapem vypocet je 7,5l za 1s = 13,5 m3 @palo18 bolo mi povedane tak, ze podla noriem to tam musi byt ale su projektanti ktory su ochotny podpisat sa pod to ze to tam nedaju avsak vybral som si takeho co to tam dal a spatne uz sa to neda vymazat len najst alternativne riesenie. Otazne je potom ako sa k tomu stavia poistovna v pripade poziaru ci niekto niekedy napadne toho projektanta alebo uz sa to premlci - samozrejme kazdy dufa v to ze jemu dom horiet nidky nebude.
Odpovedať
@marekjahoda stavebny urad mi povedal, ze oni to neriesia ako to je, dolezite je aby bol pod to podpisany projektant ktory zodpoveda ze to je podla normy spravne ze on je ten co jebza ti zodpovedny takze na nich si nemozem stazovat
Odpovedať
@rasto_tatar ako by sa stavala... odmietne plnenie, kedže tu nie je dodržaný ani vseobecne záväzný predpis...
Odpovedať
@lukino55555 nechapem?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?