Kedy sa stalo kurenie plynom pre vacsinu nedostupnym?

Zdravim vsetkych. Mam 26 rokov a teda nemam velky prehlad o "nedavnej" historii. Minuly rok som sa s podnajmu prestahoval do RD kde som zistil tu krutu realitu, kolko u nas stoji plyn. Viem o tom, ze v dedinach sa kuri drevom jedna radost, ovzdusie pripomina priemyselny park zo ZSSR (to je len odhad, nezil som v tych casoch :D). Viem o dotacii statu na izolaciu RD, dotacii na kotly, elektromobilitu, atd. Myslim ze su to super iniciativy ale nemam overene ako funguju. To len tak bokom, nemam momentalne na investicie do rekonstrukcie a ani na elektromobil. Chcel by som sa hlavne spytat, ze kedy vlastne sa plyn stal nedostupnym pre slabo az priemerne zarabajucich (aj starosta na dedine kuri drevom a plat ma dobry), a cela infrastruktura, ktora je tu na rozvod plynu vybudovana, vychadza navnivoc? Je mi to dost luto, kedze o ekologii dost premyslam a vykurovanie povazujem za najvacsi ekologicky problem u nas. Hlavne ked viem, ze este kym som bol maly, u starych rodicov sa dalo v zime hrat v teple. Je to ako keby Slovensko islo vo vyvoji dozadu na ukor vsetkych. Cim to je?
Odpovedať
1
2
9
@rowingtrace no ja som postavil mensi bugalov na dedine 120m2 kurime plynom , mame rekuperaciu ..poviem ti v zime katastrofa rekuperaciu vypinam lebo cim ludia kuria je katastrofa ..aj ked poniektory drevom ale mokrym cela dedina je plynofikovana aako pises aj nas starosta kuri drevom ..my platime 40e za plyn on pri svojom zateplenom dome aj ked postavenom za soc..by platil tak 100e mozno menej lebo ma solarn na ohrev vody....,ale v nasom state tak skoro poriadok nebude
Odpovedať
@rowingtrace vutaj v reite Presne vtedu ked sa prestali ceny plynu pre drobnoodberatelov dotovat zo zisku za tranzit a do koncovej ceny sa premietli ceny vyrokovane na komoditnych trhoch a poziadavka akcionarov dodavatelov, tvorit zisk. Cim vyssi, tym lepsie. Uz nie je socik, ked sa ceny niektorych tovarov (mlieko, plyn, detsky textil...) dotovali z cien inych tovarov (napriklad aut, spotrebnej elektroniky a zisku inych vyrobcov).
Odpovedať
@rowingtrace Ide do predu len máš veľmi málo informácii. Ja som v rodine prežil niekedy " energetickú chudobu " rodičov , postavili si 200m2 dom a potom po páde komunizmu rapídne stúpal plyn do nebies. Obroské okná , samý tepelný most betón. Spotreba možno aj 70 000 kWh Takže som sa zariadil že nikdy ja viac tak. V nových domoch dobre spravených , orientovaných s podlahovkou a kondenzačným kotlom je prevádzka by som povedal lacná ..... mám krb a nejaké zadarmo drevo v garáži ktoré mi zavadzia a nechce sa mi s ním kúriť ...lebo usporím aj tak 5 euro za mesiac ak by som aspoň tri krát týždenne zakúril.
Odpovedať
@rowingtrace veľa faktorov ako je aj budovanie sociálneho štátu, hlavne na východe krajiny a v zaostalých regiónoch, nezmyselnosť dotácií (kedy ťa rovnako vyjde spravím si to svojpomocne a spravím si to za účasti štátu s dotáciou), hlúposť a lachvatnosť ľudí (nemám na to ale budem bývať so ženou v dome so 140m2) čomu trochu prospieva úzkostná viazanosť na majetok a obava zo zmeny, zvyky (sused kúri "zadarmo" drevom, čo som ja horší?, sme zhýčkaní a zima je nám aj pri 24°C, niekedy ľuďom stačilo 15°C, a tak by sme mohli pokračovať ďalej. Netreba zabudnúť, že v súčastnosti sme najbohatší v histórii ako kedy ľudstvo bolo. Ja osobne to nevnímam, tak že kúrenie je nedostupné, ale máme nevhodné príbytky :-)
Odpovedať
@rowingtrace prečo? Podľa mňa je plyn dostupný a cenovo oproti elektrickému topeniu je lacnejšie a u nás v rodnej dedine je plyn všetci sú napojení ale topia ajdrevom ale aj môj otec chcel veľmi topiť drevom vydržal 3 roky a nechal to tak lebo keď spočítal koľko ho vyjde drevo, práca okolo toho , spina atď. tak plyn ho v konečnom dôsledku vyjde menej a má pohodlie a jedine čo urobil vymenil starý kotol za kondenzacny a je pokoj. A to isté aj u nás tiež nechceli na ulici plyn a teraz ľutujú že mali si dať plyn lebo oproti elektrike je lacnejší a tie alternatívy sú ešte dosť dráhe a tá návratnosť pri Tom že máš prípojku na ulici je zanedbateľná a lepšie je ísť do plynu ale otázka je ako sa menia zákony a nariadenia to už neviem čo je teraz v 2020 nové čo musí mať dom aby spĺňal tie normy. A dôležité je ako máš urobený dom lebo pri kvalitné postavenom dome platíš mesačne za plyn normálne peniaze...
Odpovedať
@zita19 lenze ja som v sociku nezil, zato si pamatam ze sa kurilo plynom u starkych a to boli 90te, a dokonc aj 2000-nieco roky. Neverim ze mali 4000 eur rocne kurit v tom dome. A drevom nekurili urcite, bohuzial v tom case pomreli. Dom to bol dvojpodlazny 150 m^2. @leilak1 jasne, do dreva nejdem ani ja, tu je skor moznost odstahovat sa prec a dom nechat zatial tak/predat/byvat tu iba v lete. Problem vsak je, ze clovek nema len tak na stavbu novej nehnutelnosti alebo na byt, a ked si mam vybrat podnajom alebo platit plyn, tak radsej to druhe. @fenix8 kolko sa da usetrit vymenou kotla za kondenzacny? Dajme tomu ze sa spali rocne teraz 8000 m^3 plynu, kolko by sa dalo usetrit cisto len vymenou kotla? (Medzicasom sa tu menili okna za plastove ale plynom sa uz davno pred tym nekurilo)
Odpovedať
@rowingtrace a co presne u teba znamena ta "kruta realita" v prepocte na eur ? Edit: 8 tisic kubikov ? Byvas v kaštieli ?
Odpovedať
@milan_ cca 200 m^2 2 podlazia. Ale 4 pracujuci ludia to utiahnu, len aj tak to je vela. Ale hej, pripada mi to nakladmi ako byvat v kastieli :D
Odpovedať
@rowingtrace to netuším lebo som sa o to nezaujímal ani nepýtal našich koľko majú teraz spotrebu ale je to rozdiel lebo predtým mali kotol s vacnym plameňom a že to spaľuje viac ale na to ja nie som vôbec človek čo sa do toho význa takže to ti musí niekto vysvetliť čo sa vyzná už do týchto veci. Ale viem že aj svokor to menil tiež za kondenzacny.
Odpovedať
@rowingtrace väčšina kúri plynom, kto má čas kúri uhlím, drevom, aspoň si precitol do reality.... Ja to už není "mama hotel..."
Odpovedať
@milan_ čo sa čuduješ normálny veľký komunistický dom ako som už hore spomínal ...8000 m3 bola bežná bežná vec v 80 rokoch @rowingtrace neusporíš nič moc možno 5-10% ...treba znížiť straty domu ... Náš rodičovský dom sa neustále prerába vymienali plastové okná čiastočne zateplovalo....spotreba klesla z 8000 na 4000 ale ....a teraz v súčastnosti bude akutuálne veľká rekonštrukcia (brat) aj pod mojím dohladom ...a očakávaná spotreba bude okolo 1600 m3 ...pol domu podlahovka kondenzačný , celý dom zateplený atd....rozvody zaizolované ...tip top všetko ...samozrejme aj pri veľkej svojpomoci 35-40 tis. to zhltne.
Odpovedať
@daralbajda mama hotel nepoznam, nasi byvaju v byte a to byvanie je rapidne lacnejsie. Neslo uplne o "precitnutie do reality", vedel som, ze byvanie v RD je drahe, ale to kurenie mi pripada velmi cez ciaru. Neviem, ze by v zapadnych krajinach mali podobny problem napriklad (ale mozno maju, neviem, kazdopadne tam sa do izolovania vo velkom nehrnu)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@leilak1 z 8000 na 1600? To znie super. Ja ked tak chcem zacat tym kotlom a izolaciou strechy. Plastove okna a stresna krytina su jedina vec co sa tu menila od stavby v 60tych rokoch. Najhorsie vidim izolaciu fasady a mozno nejake upravy na radiatoroch, netusim vobec co vsetko by to zahrnalo. Ale ako hovorim, nemam/e na to momentalne. Jedine ten kotol a strechu, to je par tisic.
Odpovedať
@rowingtrace no za sociku bol plyn dotovany, z kazdej strany. Plynofikovali sa obce, pripojky bolo skoro zadarmo, ceny plynu boli hlboko pod skutocnou cenou, lebo plynari dostavali velke prachy z tranzitu do zapadnej Europy, tym padom cena kubika bola viac ako zlomkova oproto tomu za aku cenu sa predaval mimo RVHP, takze nebol problem minut stovky kubikov plynu na vykurovanie obrovskych nezateplenych domov, pri tych cenach plynu sa vykurovali obrovske foliovniky na zahradach. Lebo to stalo malo. No teraz sa peniaze za tranzit odchadzaju do inej kesene ako SPP a uz to nejde. Takze na tvoju otazku je len jedna odpoved. Ked sa zrusilo planovane socialisticke hospodarstvo, s krizovymi dotaciami a nastupil diktat ponuky a dopytu, teda trhove hospodarstvo tak cena stupla. Bodka. Aj teraz su krizove dotacie kde sa statne peniaze (teda nase) davaju inde. Do bezplatnych vlakov, do dotacii na ekologicke (alebo akoze elkologicke) riesenia energetiky, nie do plynu. Bodka. Ked sa zmeni smerovanie dotaci do cien plynu, stane sa dostupnejsi. Ci to bude, ci nebude nevedia ani srnky v lese. Tebe ostane len bud usetrit na zateplenie alebo nakupit hrube pyzama a teplaky. Ale rovnako ako nevidim dovod aby sa moje dane pouzivali na dotacie na akoze ekologicke elektroauta, rovnako nevidim dovod aby sa pouzivali na dotovanie cien plynu. O tom ako sa vyvoleni na dotaciach nabaluju, o tom diskutovat nebudem. Napriklad cez Polsko ziadny plynovod nesiel, tak tam plyn bol drahy a na dedinach nedostupny aj v rokoch, ked cez Ceskoslovensko viedli 4 skoro dvojmetrove rury s plynom na zapad.
Odpovedať
Profilova fotka
@rowingtrace nechcem rypat, ale spalovanie zemneho plynu ma s ekologiou pramalo spolocneho :). Jedinou vyhodou je, ze neprodukuje PM10 ci PM2,5, ale produkuje CO2. Ked sa bude metan vyrabat z CO2, tak to bude ine, rovnako ako jeho ceny :)
Odpovedať
@zita19 presne toto odpoveda na moju otazku. ALe tie ceny museli byt aj dlho po skonceni sociku nizke, pretoze ako hovorim, v 2000-nieco to este muselo byt v pohode. Je to kazdopadne skoda. @majkoj to mi je jasne, ale je to daleko daleko ekologickejsie ako drevo, pelety alebo nebodaj uhlie. Ekologickejsi sposob vykurovania velmi este neexistuje, aspon nie ako-tak cenovo dostupny.
Odpovedať
@rowingtrace ne v 2000 uz to nebolo v tych cenach ako byvalo. To uz sa platilo za plyn celkom dost. Len starki asi mali dochodok, ze im to vychadzalo, vedeli usetrit na inom. A od vtedy je uz 20 rokov, a ceny (nielen) plynu rastu kazdorocne o nejeke to percento. Ale toto si vies dohladat na nete, aj cenu plynu v r. 2000
Odpovedať
@zita19 inak, stale je Svk tranzitnou krajinou a nedavno sa o tom aj v mediach hovorilo ze nou aj ostane, tak kam idu peniaze z tranzitu?
Odpovedať
Za Mečiara boli ceny prijateľné, pretože boli dotované z tranzitu. Plynofikovali sa celé obce a každý si robil prípojku, plynári boli v každom okresnom meste a prípojka nestála veľa. Potom prišiel Dzurindas & Mikloš a ceny plynu šla každý rok hore o desiatky percent. Predali Spp, novy vlastník porušil zastúpenie plynárov. Dnes majú ľudia plyn, ale kúria drevom.
Odpovedať
@rowingtrace mna sa nepytaj
Odpovedať
na sklenikovy efekt sklenikovy efekt
Odpovedať
@maxogo Ak by mu spílili okolo tie stromy vysoké cez leto má poprdeli, alebo keby popadali riadne krúpy :-D
Odpovedať
Naši majú tiež plyn. Ale od kalamity v Tatrách kúri tatko drevom. Každú sobotu dovezie 10-12 vriec suchého narúbaného dreva, lebo doma ho nemal kam zložiť. Na jeseň som sa ho pýtal, dokedy ešte. Že kým neminie čo tam je. Môj odhad - ešte dve zimy (a túto) bude kúriť drevom. Potom asi našim kúpime nový kondenzačný kotol a zoberiem mu ten na drevo... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@rowingtrace no idu tomu komu Fico predal tu ziskovu cast SPP :) PS: drevo je daleko ekologickejsi zdoj energie, ako zemny plyn, to vidis aj na faktore primarnej energie. Ale ja by som ho zakazal :)
Odpovedať
@leilak1 neviem ako to maju poriesene, jeden z prvych co s tym spekuloval bol svetoznamy architekt, Otto Frei. Ten ma pol na pol, v lete sa presuvaju asi do tej vonkajsej casti....v kazdom pripade z vnutra je to pre mna neskutocne fotogenicke, cez zimu prakticke, asi bez plynu a cez leto a v pripade necasu ci uz veter alebo krupy, neviem teda....Presklenene plochy vo forme vzduchovych kolektorov ale podla mna maju potencial. ARch Tacheci si robil svojpomocne taky kolektor a ma tam 30 stupnove teploty v januari, len to ma spojene s rekuper a to mu robi problemy, musi to vylepsit. Tu je Freiov projekt
Odpovedať
@majkoj v com je drevo ekologickejsie? Tomu nerozumiem. Jednak co poznam tych co kuria drevom maju dnu neskutocne teplo (26-27 bezna vec), domy su neizolovane a to drevo sa len pali do luftu, takze aj toho vygenerovaneho tepla je daleko viac. No a okrem pevnych castic co z toho idu do atmosfery tam ide aj CO2 a CO + niektori kuria mokrym drevom...
Odpovedať
Profilova fotka
@rowingtrace drevo je ekologickejšie lebo všetko čo sa z neho formou spalín dostane do ovzdušia sa do toho dreva z toho ovzdušia najprv naakumulovalo.....drevo nie je fosílne palivo, ktoré tisíce rokov akumulovalo CO2....spáliť sa dreva dá len toľko koľko ho na planéte narastie. To že ľudia kúria do "luftu" platí rovnako pre drevo ako ja pre plyn. Keby si za socáku nenastavali tie katastrofické štokovce bez izolácie ...nemuseli by tam dnes prekurovať celú postkomunistickú penziu.
Odpovedať
@rowingtrace plyn ani nieje až tak nedostupný a ani drahý len ľudia zanedbali a zanedbávajú niektoré veci a tým je spotreba v závratných výškach teda aj cena za plyn ja len viem podla rodičovského domu ktorý má 37 rokov kombinácia zanedbaný plynový kotlol bez čistenia a revízie a starých okien je hlavný kameň úrazu a bohužiaľ nie každý hlavne dôchodcovia nemajú na nejakú výmenu okien či rekonštrukciu kúrenia a kto má kuri v pieckach či nejakými obriezkami z píly a čímkoľvek ďalším ... u nás sa na plyn prešlo cca okolo 1993-95 a ten kotol tam bol do nejakého 2013-14 .... pár rokov pred rekonštrukciou kúrenia začal plameň hasnúť volal sa servis kotol zanesený otec prekvapený že veď poctivo vysával každý rok prach servisak kotol rozchodil vypucoval aj spotreba klesla potom sa vymenili okná zas išiel platobný predpis dole po výmene za kondenz kotol a výmene kúrenia skok v sume keď to zoberiem cca niekedy v 2010 platba za plyn 165e teraz 100 v nezateplenom dome čiže dosť rozdiel hlavne keď zoberiem akú hodnotu mali tie peniaze umerne k platom vtedy a dnes... plyn sa stále oplatí v novostavbe ak je možnosť sa napojiť by som do iného nešla v starý dom tam treba investovať aby sa náklady znížili ... @zita19 veru to naše dymove dediny oproti poľsku sú nič akurát teraz im EU sponzoruje dotácie na nové ekologickejšie kotle lebo tam sa hodne kúri ani nie drevom ale topným olejom a kotly ešte z roku pána čmudia viac ako to drevo ...
Odpovedať
@zuzanale a Poliaci aj uhlim kuria, to je ina polahoda hnede uhlie od hranic z Nemeckom... Ja tym dymovym dolinam hovorim Vidim co dycham. A teda v Polsku velmi dobre vidis co dychas. :-p
Odpovedať
@rowingtrace ono to z poplatkami za tranzit nie je tak, že tie čo sa vyberú idú späť v sektore na sanovanie napr. plynofikácie alebo dotácie ceny plynu. štát vyberie sumár poplatkov a príjmov a rozhodí ich do sektorov o ktorých rozhodnú "odborníci " vo vláde, napr. . Môžeš to vidieť aj na výbere mýta a cestovnej dani, podobne to je so zdanením podnikania ktoré sa zvýšilo o 1,5 mld. a ty si na sociálnych balíčkoch dostal zo pár stoviek mil. A keď sleduješ kauzy a rast majetkov mocipánov, predpokladám, že bola tvoja otázka rečnícka . za ekologicke sa drevo považuje preto lebo sa dá obnoviť a produkuje CO2 uložené počas doby rastu stromu (narozdiel od fosílnych palív ktoré teraz uvolňujú CO2 z pred milionov rokov=rast množstva CO2 v atmosfére-otázne či je to náš primárny problém) No my len rúbeme a pálime viac ako obnovujeme dreva preto je to s tou ekologickosťou len teória (zbožné prianie ekoteroristov).
Odpovedať
1
2
9
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?