Kalná voda zo staršieho vrtu

Zdravím potrebujem poradiť čo mám robiť. Mám vŕtanú studňu cca 13m, podložie íl. Vrt má cca 4 roky. Posledný rok sa voda z vrtu používa normálne na chod domácnosti, pričom voda bola pekná, číra, bez zafarbenia. Pred pár dňami sa stalo, že po búrke tiekla trochu zakalená. Povedal som si že po búrke to je normálne. Na pár dní sa aj znova ustálila, avšak teraz posledné dni tečie stále kalná ako blato a to ani nepršalo. Nikdy aj po väčšej búrke nebol problém až teraz. Nevie niekto kto má skúsenosť, čo sa mohlo stať? Ďakujem za rady.
Odpovedať
Každá studňa a najmä vŕtaná má predpísanú výšku polohy čerpadla alebo sacieho koša nad dnom studne. Je to hlavne preto, že pri čerpaní je najväčší prítok vody pri dne studni, ktorý so sebou strháva aj jemné čiastočky zeminy, ktoré sa následne usadzujú na dne. Pravdepodobne je v studni málo vody alebo aj čerpadlo je zavesené dosť nízko a nasáva zvírenú vodu. Buď pridvihnúť čerpadlo vyššie, alebo počkať až stúpne hladina podzemnej vody. Nevylučujem aj iné možnosti ako napr. neželaný prítok po vonkajšom obvode studničnej rúry, ktorý mohol byť aj v minulosti, len sa nedostával pre vysokú hladinu k prítokovým otvorom pri dne studni.
Odpovedať
@ljay Podobné sa aj mne stalo. Riešenie, vybrať čerpadlo. A potom najlepšie kalovým prečerpať celý vrt. Predtým je dobré rozvíriť kal v studni, ja som to spravil vzduchom pomocou kompresora. Nasledne som niekoľko hodín prečerpával celý vrt. Tiež sa mi zakalil vrt, ktorý ma cca 5 rokov.
Odpovedať
Zravim, Vidim pani ze sa celkom asi vyznate.Chcel by som sa poradit so svojim problemom. Mam vrtanu studnu 32m vody v studni je vzdy dostatok nikdy sa mi ju nepodarilo vycerpat.Mam cerpadlo s FR menicom cca 2metre vo vyske nad dnom studne.Vzdy ak vydatnejsie prisi tak cca po 4-6 hodinach od zaciatku dazda mi zacne kalit studnu.Aj ked vodu odcerpem cca po hodine uz ide celkom pekne tak proste za par hodin ked teda dlhsie prsalo sa studna znova zakaluje.Neviete mi prosim s tym poradit?Mame pozemok v hrehu a nad nami je kopec mam podozrenie ze sa ta voda zlieva dole smerom k nam postupne a preto nam ju zakaluje. Dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?