Odpoveď na príspevok od dusan_martinus:
Kúpili sme dom od developera. Na ohrev vody bol d… @dusan_martinus 🤣 za mna je tonjednoduche ekonomicke vyjadrenie: Zvysenymi platbami za elektriku si budete vlastne platit pomerne velky najom za ziskany maly priestor v technickej miestnosti. Ono aj v pripade viactarifu budete potrebovat tak 100 l bojler... Rozhodnutie je na vas.Odpoveď na príspevok od dusan_martinus:
Kúpili sme dom od developera. Na ohrev vody bol d… @dusan_martinus uvolní sa ti kolko miesta? Na čo ho využiješ? Ak sa pýtaš čo je výhodnejšie v zmysle minutých peňazí tak asi nič neprerábať. Do toho neinvestuješ nič. Ak dáš obyčajný elektrický bojler tak ten aj s montážou asi nebude zadara.Odpoveď na príspevok od dusan_martinus:
Kúpili sme dom od developera. Na ohrev vody bol d… @dusan_martinus A kuris ako?Odpoveď na príspevok od kejsix:
@dusan_martinus A kuris ako? @kejsix Bohuzial elektrokotol + podlahovka. Mal som v plane ten kotol dopojit na druhy okruh zasobnika, tam mi rovno ale kurenar povedal ze to nema zmysel v porovnani s pomocnou spiralou, boli by sme na tom istom.Odpoveď na príspevok od dusan_martinus:
@kejsix Bohuzial elektrokotol + podlahovka. Mal s… @dusan_martinus A to pri elektrokoli nemas dvojtarif?Odpoveď na príspevok od toky1:
@dusan_martinus uvolní sa ti kolko miesta? Na čo … @toky1 Prerabat budem musiet do istej miery v kazdom pripade, postupnym dorabanim solaru a upravy vody vznikol mackopes, ku ktoremu je blby pristup a nemam z toho kludne spanie. A kedze vlastnost solaru je, ze v lete mam kopec vriacej vody, ktoru ani nevyuzijeme a v zime je to ciste elektro, samozrejme ma napadla aj myslienka, ci by som nakoniec s polovicnym bojlerom nebol na tom istom.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@dusan_martinus A to pri elektrokoli nemas dvojta… @kejsix nie, obycajnu DD2. Ked som si to pri nasej spotrebe kalkuloval, neprisiel mi dvojtarif moc vyhodnejsie.Odpoveď na príspevok od dusan_martinus:
@kejsix nie, obycajnu DD2. Ked som si to pri nase… @dusan_martinus Neviem z coho si pri vypoctoch vychadzal, ale OK. Mne sa nezda, ze pri dohreve spiralou v zime a kurenim pre 4 ludi by sa ti doteraz dvojtarif neoplatil. Inak, co to mas za katex, ze to je take velke? Tiez sa priklanam k nazoru, ze zmensenim si moc nepomozes - o kolko zmensis? Zavesis na stenu 100L - ok, bude to stacit, ked sa bude chciet rodina komplet vysprchovat po nedelnom vylete? Teraz mas vodu teplu par mesiacov v roku defakto zadarmo... Podla mna uspora miesta neprinesie ocakavany efekt a ekonomicky to bude urcite v neprospech prerabky.Odpoveď na príspevok od dusan_martinus:
Kúpili sme dom od developera. Na ohrev vody bol d… @dusan_martinus Takže keď to zhrniem,tak chceš zrušiť funkčný solárny ohrev a nahradiť ho elek.bojlerom,aby si získal nejaký priestor?Odpoveď na príspevok od dusan72:
@dusan_martinus Takže keď to zhrniem,tak chceš zr… @dusan72 Ziskanie miesta by bol vedlajsi ale tiez dost dolezity efekt. Ale nie, nepojdem cez mrtvoly, zvazujem len alternativy. @kejsix Katex mame 150 cm vysoku kovovu flasu s riadiacou jednotkou a externym zasobnikom na sol.Odpoveď na príspevok od zdenkonr:
Celkovo sa ráta, že štvorčlenná rodina minie mesa… @zdenkonr to máš odkiaľ že sa počíta spotreba vody na Eur?a aký zdroj?Odpoveď na príspevok od zdenkonr:
Celkovo sa ráta, že štvorčlenná rodina minie mesa… @zdenkonr To sa mi nezdá. My sme traja dospelí z toho jeden prakticky len na víkendy pretože robí týždňovky a na ohrev TÚV používame len plynový kotol so 100l zásobníkom, minieme na to mesačne cca 15m3 plynu. To je zaokrúhlene 150kW, jeden kW stojí cca 0,05eur čiže traja zaplatíme za ohrev TÚV 7,5Eur mesačne. Aj keby som bral že len dvaja sa čapkáme v teplej vode za 7,5eur/mes tak štyria je dojnásobok. 15eur za mesiac. Edit: Pardon, až dodatočne som si uvedomil, že ty myslíš 40eur za TUV za minutú elektrinu.Odpoveď na príspevok od dusan_martinus:
@dusan72 Ziskanie miesta by bol vedlajsi ale tiez… @dusan_martinus odkiaľ si a akú máš celkovú spotrebu elektriny? aký máš hl. istič, takže celý dom len na elektrinu?+ v lete ohrev zo soláru, používaš i na práčku,či myčku?okrem SS distribúcie je DD2 výhodnejšie len do 10MWh/rok,v SSD je výhodnejšie DD5 od 4MWh/rok,ak je spotreba vo VT do 5%, veľké žrúty nemusíš používať počas VT , čo je len 4 hod/deň, ako často musíš pozerať technickú ked tam máš menej miesta?budeš mať miesto v kúpelni?,kuchyni?Odpoveď na príspevok od toky1:
@zdenkonr To sa mi nezdá. My sme traja dospelí z … @toky1 nemôžeš porovnávať plyn s el, porovnávaj len spotrebu vody, plyn je v každej tarife výhodnejší ako el aj ked nebude dotácia, pri ohreve vody na el je výhodnejšie všetko zvlášť- kotol má stále inú teplotu, bojler stále rovnakú , naviac ohrievať bojler cez hada s kotla je nevýhoda , zbytočne ohrievaš 30 l vody v nádobe na kotolOdpoveď na príspevok od duzu:
@dusan_martinus odkiaľ si a akú máš celkovú spotr… @duzu Bývame na západe, čiže ZSD. Najnovšiu faktúru máme 8,5 MWh/rok, istič B25. Ohrev zo soláru máme len na TÚV. Technická je zároveň sklad, práčovňa, takže sa tam chodí často. Celý dom sme zo začiatku riešili pomerne hurá systémom, solár riešila jedna firma, úpravu vody druhá. Sú dni, keď mám chuť do toho celého hodiť granát a dať to celé spraviť jednému dodávateľovi, vyvešať čo sa dá na stenu a mať poriadok 🙂Odpoveď na príspevok od dusan_martinus:
@duzu Bývame na západe, čiže ZSD. Najnovšiu faktú… @dusan_martinus Dvojtarif pri takej spotrebe ste mali mať dávno...Odpoveď na príspevok od kejsix:
@dusan_martinus Dvojtarif pri takej spotrebe ste … v súčasnosti môže mať každý aj dotovanú elektrinu a úrad pre reguláciu vydal aká môže byť max cena pre domácnosti ,takže výber naj dodávateľa silovej je +- okolo 10% podľa ich kalkulačky vychádza naj DD2 ,každý nad 4MWh by mal mať IMS EM tam si môže zistiť na en portáli kedy mal akú spotrebu, akurát by mal vedieť aspoň aké má ostatné veľké žrúty, ktoré nemusia byť blokované a viac využívať počas NT, tradičný dodávatelia musia prijať každého no nie každý bude mať i dotovanú cenu, zatiaľ stále nevieme aké budú ceny od nasledujúceho roka,el má byť podľa dohody regulovaná do 2027 ale kto kde bude je asi vo hviezdach ,lebo už bolo kopu rôznych návrhovOdpoveď na príspevok od aen:
Troska mimo diskusiu, ale toto nieje lepsie riese… @aen Kúpiš takýti regulátor,k tomu 6,7 400W panelov a vybavené.Napojíš na bojler so špirálou do 2kW.Odpoveď na príspevok od duzu:
@zdenkonr to máš odkiaľ že sa počíta spotreba vod… @duzu Na internete nájdeš cca koľko stojí ohrev vody pre štvorčlennú rodinu pri elektrickom ohrev, samozrejme plus mínus. Ale pre teenagerov nie je problém minút celý bojler...Odpoveď na príspevok od zdenkonr:
@duzu Na internete nájdeš cca koľko stojí ohrev v… @zdenkonr neviem prečo to niekto uvádza na počet hláv a nie na objem, a je rozdiel či sa to ohrieva nonstop ,môže byť menšia nádoba,prvý ohrev musí nahriať i nádobu,daľší ihned bude o to menšia spotreba a na akú max teplotu, od toho bude výška straty, aj ked v zime sa to teplo počíta na ohrev vzduchu ,ako i všetke el. spotrebiče, okrem hlavného využitia i kúria