Ako ďalej so starou elektrickou prípojkou cez pozemky nového vlastníka ?

Vlastním rekreačnú chatu v rekreačnej oblasti /celkovo 6 chát/ postavenú v roku 1970. Elektrická prípojka v tomto období bola urobená na jedno odberné miesto s tým, že všetky chaty mali svoje vlastné elektrické odpočty. Po roku 1985 boli urobené nové zemné prípojky ku každej chate cez súkromné pozemky jedného vlastníka, ktorý s týmto súhlasil, vecné bremeno nebolo zapísané. V roku 2015 boli 3 chaty predané aj s pozemkami, cez ktoré vedie zemné elektrické vedenie. Predchádzajúci vlastník týchto chát pravdepodobne nového vlastníka o tomto neinformoval. Teraz to nový vlastník zistil a prostredníctvom žaloby na súde žiada od ostatných vlastníkov chát odškodné za znehodnotenie svojích pozemkov sumu 4000 eur /od každého/ a ďalšie ročné platby okolo 400 eur. Zemné elektrické vedenie prechádza cez trvalé trávnaté porasty a lesné porasty v jeho vlastníctve, mimo zastavaného územia. Ja ako vlastník jednej z chát rozumiem novému vlastníkovi pozemkov a aj zaplatím primeranú čiastku, ale má právo na takúto vysokú sumu, keď moja prípojka vedie po hranici jeho pozemku asi v dlžke max.50 metrov?
Odpovedať
Nam bolo povedane od roznych uradov, na ktore sme sa obratili s riesenim podobneho problemu, ze je to raz jeho a moze si s tym urobit co chce. Aj ta odpojit. Takze kolko si zapyta jeho vec, ale daj si spravit super nepriestrelnu zmluvu, ak by ta nahodou raz odpojil. My sme taku sice mali a bolo nam to prd platne, ale lepsie mat nieco pre pripad, ako nemat nic.
Odpovedať
Môže ti dať preložiť prípojku na jeho náklady ale nevysúdi od teba nič. Za sociku sa vecné bremeno nezapisovalo a kúpil to aj s bremenom. Nič mu neplať. Nemá právo žiadať peniaze ani ťa nútiť preložiť to. Ak ťa odpojí, môžeš na neho podať tr. oznámenie za poškodzovanie cudzej veci a ak ti tým spôsobí aj iné škody ( pokazené mäso v mraziaku...) tak vyčísliť škody a dať na súd. Prečítaj si zákon o energetike zistíš že sused to požaduje neoprávnene. To že je vlastník pozemku neznamená že nemusí znášať bremená na pozemku...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?