Aky plynovy kotol?

Potrebujem vymenit plynonovy kotol. Ale aky? Uprednostnil by som bez zasobnika, lebo pride mi to zbytocne napr ohrievat 100l vody priebezne. V ponuke by boli zo vstavanym napr 40 litovym zasobnikom a doskovy vymenik na dohrievanie alebo bez zasobnika, pricom sa to prehodi na prietokove ohrievanie pri spotrebe. Momentalne mam protherm, 105 litrovy zasobnik vedla, vykon 18/ 26kw, co uz je taktiez zbytocne lebo cykluje po zateplovacke a novych oknach. A dalsia vec, denne spali 5-7 kubikov, bez kurenia.. a to zijem sam, len jedna, max dve sprchy za den. Obcas sme tu traja, styria, aj tak kotol neutiahne dve sprchy, dve vane po sebe. Takze treba mi nieco efektivnejsie.
Odpovedať
@matoztt Ja tiež zvažujem o novom plyn. kotle. Toto síce nie je Tvoja podmienka, no mojou základnou je, aby kotol dokázal ísť aj na samotiaž. Pritom mi je jedno, či bude závesný, či stacionárny. (Ohrev TÚV mám riešený plyn. prietokovým ohrievačom - spokojnosť, iné by som ani nechcel)
Odpovedať
@matoztt Neunika ti niekde plyn? Nie je mozne aby ti kotol spalil denne take enormne mnozstvo plynu len na ohrev par litrov vody.
Odpovedať
@matoztt Ak to spal iba na ohrev TUV,niekde je chyba a veľká v nastaveni kotla.Takyto kotol pri 3 osobách v dome na ohrev TUV bežné spali tak 2m3 plynu.
Odpovedať
@dusan72 aj to je prilis, u nas sme 2 a pol osoby a na ohrev TUV spalime cca 10m3... ale mesacne, nie denne.
Odpovedať
@gashtaan Presne tak. Máme 20kW Viessmann so 100l zásobníkom na TÚV pod ním a mesačne v lete spálime 12-13m3 plynu za mesiac v lete. Určite ten kotol vymeň, je s ním niečo zle. Ak si sám a nemáš dlhé trasy k odberným miestam tak prietokáč bude v pohode.
Odpovedať
@gashtaan plyn neunika, skusal som vypnut kotol, spotreba 0/24h. Vecny plamienok vraj zoberie kubik denne, inak vsetko spotrebuje na ohrev tuv, pricom sa osprchujem iba ja vecer. Vodar mi hovoril ze je to zle zapojene, a ze sa miesaju vody ci co to. Ale aj tak chcem to vymenit, lebo ten vykon je velky a je to citit v byte ze ten kotol to nedava. Je tam tepelna nepohoda, lebo zapne, vypne, pricom kolise v interieri teplota
Odpovedať
treba poznat tepelne straty domu, podla toho volit vykon, vhodne je mat kotol s dobrou modulaciou tj s co najnizsim vykonom tak aby to necyklovalo. ja mam baxi so vstavanym 45l zasobnikom, ideal. ak sa minie kotol funguje prietokovo - az 24kw. Ja odporucam kotol s co najnizsim vykonom a dobru modulaciu aby ak minies vodu stihal dohrievat prietokovo. Samozrejme kondenzacny. Nie som odbornik, mam baxi a som spoko, dolezite je este aj v okoli mat servisaka ktory to bude chodit servisovat.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam immergas victrix tera 24 plus. Spokojnost
Odpovedať
@abocinm dokaze napustit napr 2x vanu a jednu sprchu po sebe? Vaham cu dat takyto s malym zasobnikom alebo vedla napr 90 litrov
Odpovedať
@matoztt Troška miešaš... Kotol večný plamienok. Takže ešte naozaj starý kotol, s mizernou účinnosťou. Tepelnú pohodu zaisťuje termostat, ale predpokladám staré liatinové radiátory, takže veľká tepelná zotrvačnosť. Bojler ak je ešte z doby dávnej minulej má taktiež vysoké straty. Tebe vysokú spotrebu ten nový kotol až tak nezníži. Skús využiť ponúkané dotácie na rekonštrukciu, tým ušetríš najviac. Ak nevyužiješ, aj tak budeš pomaly na daniach, poplatkoch sa na ňu skladať.
Odpovedať
@matoztt Tak ako Ti písali aj vyššie. Keď nemáš ďalekú trasu teplej vody, daj si prietokový a budeš spokojný, uvidíš. Ja by som iné ani nechcel. Ten dokáže po sebe napustiť napr. aj 10 váň a 10 spŕch,... a po nich zase 10 váň a 10 spŕch, 😉
Odpovedať
@frantisekca nemiesam 🙂 tento kotol ma cca 12 rokov, aj zasobnik. Ale je tam vecny plamen. Radiatory su liatinove, viem ze to ma na starosti termostat, ale je tam ozaj nepohoda, nahreje, vypne, atd. A ta spotreba je zavratna. V najtuhsej trnavskej zime je denne cca 15-20 kubikov spotreba, s toho tych 7 kubikov len na ,,tuv,,
Odpovedať
Článok sa načítava...
Možno keby sme vedeli presný typ kotla , tak by bolo lepšie poradiť , naš starý kotol žral 20 m3 plynu v zime , teraz po výmene KK od decembra pokles o 33 % , a to sme ešte menili okná za 3oj sklo a dvere , a dotepľovali pôjd vatou .... Spotreba plynu teraz na TUV 1m3 denne ...
Odpovedať
@gashtaan Tak ale ja som hovoril o starom atmosferickom kotli.Jasne že kindenzak musí byť kdesi inde.
Odpovedať
@dusan72 moj kotol nedokaze ohrievat TUV v kondenzacnom rezime... neviem si prestavit, ako dlho by take nieco trvalo.
Odpovedať
Na ohrev 100l treba 0,5m³ vody (o 45 stupňov). Ale pri starom plynovom kotle, kde je účinnosť čosi okolo 60%, je to teda oveľa viac. Ale 7m³ plynu, denne na ohrev TÚV? To jediné, že by bol zlý expanzný ventil a prepúšťal nonstop teplú vodu do odpadu....
Odpovedať
@frantisekcado do odpadu nejde nic, je tam expanzka ktora dorovnava tlak. Na odpad nieje nic napojene, takze v tom je jasno. Vystup a spiatocka do kurenia je zavreta pri kotli, takze do kurenia tiez nejde voda. Nechapem tomu uz ale vymenit to planujem urcite, aj celkovo kvoli ucinnosti a tomu cyklovaniu, jednoducho tych 18kw je uz moc. Ta spotreba je len kopanec ze cim skor konat 😄
Odpovedať
a
Odpovedať
@gashtaan ale aj tak je ucinnejsi ako starý atmosferak bez modulacie vykonu
Odpovedať
@dusan72 urcite ano, ale aka modulacia vykonu? Aj kondenzacny kotol ide pri zohrievani TUV na maximum, priorita je zohriat co najskor, co tam chces modulovat?
Odpovedať
@gashtaan Ked je pouzivaný ako prietokový bez bojlera tak moduluje podla aktualneho odberu,a pri nahrievani bojlera ide naplno iba na zaciatku,so stupajucou teplotou v bojleri uberá na výkone,inak by zacal cyklovat.
Odpovedať
@dusan72 teraz som pozeral ako sa to spravalo ked zohrievalo TUV a mas pravdu, je to tak ako pises. Pomylilo ma, ze software v regulatore cely cas ohrevu pyta maximalny vykon... no kotol si tento parameter evidentne reguluje vo svojej rezii.
Odpovedať
@dusan72
Odpovedať
@gashtaan Ono ako mam zistené,staré kotle valia bud plný výkon,alebo ho vypne a tam vznikajú tie straty.Ja som tomu pomáhal tak,že som proste znížil výkon horaku,a už to dokázalo znížiť spotrebu o 20,30%.Na leto som im tam ešte dal časovač,aby TUV nehrial v noci,a zase čosi ušetrené.Na dome s 3ma ľuďmi sa tak podarilo stiahnuť letnú spotrebu z 3 na1.8m3 plynu denne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?