Aky plynovy kotol do bytu

v nasej bytovke ma kazdy byt vlastny kotol, vacsina este povodne junkersy z roku 2001 kombinovane s boilermi na teplu vodu. teraz vsak nejako zacinaju odchadzat, a vcera mi sused vytopil vstavanu skrinu prasknutym boilerom :facepalm: takze je asi cas na vymenu, a rad by som si spravil mensi prieskum predtym ako sa ocitnem v podobnej situacii ako sused ked jedine kriterium pre vyber je aby do 24h bol namotnovany novy. potrebujem aby kotol mi vykruil 3 izbovy byt cca 90 m2 s podlahovym kurenim a zohrial teplu vodu na kupanie (mame dve male deti). co som sa vcera okrajovo bavil s majstrami ktori susedovi davali prec prasknuty boiler tak hovorili ze odporucaju prietokovy ohrievac bez zasobnika (kupelku mam priamo za stenou kde je kotol, ale potrebujem teplu vodu aj v kuchyni, no tam by som to asi musel riesit mensim samostatnym ohrievacom). este len tolko ze kondenzacny kotol sa montovat neda, lebo by sa mal upravit spolocny komin (a asi vymenit kazdy kotol v bytovke za kondenzacny). pravdepodobne je prietok tiez jedinou alternativou, lebo bude problem dostat von stary boiler, lebo je posledny z troch, takze by sa museli dat prec aj ohrievace vsetkych susedov (co pri ich stave by ocko moze vyzadovat okamzitu vymenu a ani nemusia suhlasit), dalsi boiler sa nezmesti...
Odpovedať
@demorez Dobrý deň. Lepšie ako prietok ohrev je vstavaný zásobník. Kotol je plynový, nízkoteplotný? Výkon kotla sa volí podľa tep. straty bytu. Táto je zrejme neznáma, takže odporúčam zvoliť podobný výkonový rozsah, ako mal star kotol, s tým, že iste sa bude dať spodný výkon dať ešte menší ako vtedy. Fungoval starý kotol dobre? Nezapínal sa napr. 5x za hodinu, hlavne v prechodnom období? Ak áno, mohol byť zle nastavený, alebo mal príliš vysoký výkon, najmä spodný. Nepredpokladám, že by nedokázal byt vykúriť, takže sa na to ani nepýtam. Prečo by sa okrem Vášho bojlera museli dať von aj bojlery susedov?
Odpovedať
Profilova fotka
@demorez x už dopredu pódsuvate koncepciu. Prietokový ohrievač je najhoršie riešenie. Ak tam bol teraz plynovy kotol, dá sa vymeniť pouzite kondenzačný. Váš popis je laický treba tam projektanta.
Odpovedať
kondenzacny kotol s prietokovym ohrevom, ziadny bojler, ziadny externy zasobnik, nezabera vela miesta, je to rychle jednoduche, elegantne a prakticke riesenie a asi aj najlacnejsie, cca 900-1100€ pripadne so zasobnikom, ale vstavanym v kotle max 40l, to uz ale bude kotol o cosi vacsi a aj drahsi...
Odpovedať
@demorez tak rieste novy kotol ze ak mate turbo kotol nizkoteplotny tak ho uz takymto typom v buducnosti 1-2 mesiace uz nenahradite ,vzhladom nato ze su uz v dopredaji!! Potom Vam ostava uz len kondenzacny a bolesti hlavy ako poriesit komin.
Odpovedať
moj popis je laicky, lebo som laik. v bytovke je cez 10 kotlov, vsetky plynove nekondenzacne. kazdy si riesi svoj vlastny kotol sam, nie je spolocna servisna firma na bytovku. kotle a ohrievace su v miestnosti tak 120x150 cm, takze k zadnemu ohriavacu (ten moj) sa dostat jedine tak ze min. jeden ohrievac pred nim sa vyberie, inac bez sance. ak by som aj vymenil kotol za kondenzacny a teoreticky sam zatiahol upravu komina (netusim kolko moze stat), mozu tam ostat tie stare kotle ostatnych obyvatelov?
Odpovedať
Nie nemozu! A prave tu nastava problem na ktory nikto nehladel pri schvaleni . Mate spolocny komin s turbokotlami ak mate stastie tak investor pouzil kominovu vlozku vhodnu pre kondenzacne kotli ak nie tak sa zlozite a date prevlozkovat komin spolocne na vhodny pre KKotol. Som zvedavy ako sa dohodnu susedia ktorym este stary turbokotol funguje😆
Odpovedať
viete dat nejaky link o tom ze uz nebude mozne osadzovat klasicke kotle? lebo potom rozmyslam ze co ak nastane situacia ze ja vymenim funkcny kotol za novy klasicky, za pol roka to prdne niekomu inemu a zacne tlacit na vyvlozkovanie komina a vymenu kotlov za kondenzacne a ja tam budem mat uplne novy... tak by som potom mozno strategicky pockal s riesenim a daval hromadne kondenzacne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?