@mibrez Treba si uvedomiť pri akých podmienkach bude TC dosahovať deklarovaný výkon. Vasestraty sunaratane pri určitej teplote v závislosti od vašej polohy, napríklad pri -12°C. Treba pozrieť do výpočtu tepelných strát. Ale TC bude mať pri tejto teplote iný výkon ako pri 0 °C. Taktiež zohriať v podlahe mäsu betónu tiež nejakú dobu trvá. Otázne je aj akým spôsobom to budete riadiť, či ekvitermikou alebo len klasickým termostatom. Treba si to všetko zvážiť.
Ja mám dom 144m2, straty 5 kW pri -12°C a TC je 7,5 kW. Týpek mi odporúčal 10kW, bolo o 300eur drahšie, no zľakol som sa lebo som sa nechal oblbbut že bude cyklovat. Ale zatiaľ sa nesťažujem, je to celkom fajn, len nábeh teploty je síce dosť pomaly, ale čiže chvíľu trvalo kým som našiel komfortné nastavenie.
@mibrez záleží v akej oblasti bude pracovať. Ak bude predimenzované v relatívne teplej oblasti, tak bude v prechodných obdobiach častejšie vypínať a zapínať. Ak nebude predimenzované a bude dlhšie väčšia zima, tak si bude viac pomáhať špirálou.
Prístup firiem je rôzny. V jednej firme mi odporúčali radšej rovnako výkonné TČ s tým, že mám rátať, že si bude v zime pomáhať špirálou, ale v prechodnom období bude kontinuálne pracovať na nižšom výkone. V inej firme mi na 8 kW straty poradili 9 kW TČ.
Niekedy mám pocit, ako keby sa tie straty vycucali z prsta. Na dom A1/A0 sa to niektorým firmám zdalo veľa a ich SW vypočítal niekedy aj polovičné straty.
@mibrez odporúčam toho pípka, má dlhé videá a kus sa zakecáva ale myslím, že keď si dáš čas a pozrieš jeho videa, tak by si mal vedieť všetko ... rozhodne výber neni jednoduchý a výkon a všetko okolo toho treba dobre vypočítať a zhodnotiť viaceré faktory, väčšina firiem to má na háku a hlavne chcú predať, takže treba si o tom čo to naštudovať
https://www.youtube.com/watch?v=Up_jr...
@virnik27 môžem sa spýtať, ako máte zateplený dom? Máte podlahovku zaliatu v cementovom potere? Akú máte reguláciu? Termostatom alebo ekvitermikou? Ak mi zodpoviete na tieto otázky potom vysvetlím ako to mám ja a ako tomu rozumiem ja.
@virnik27 presne tak.
@mibrez My mame cca 190m2 podlahovky, TS pri -13ex/20 in °C 5,8kw. Instalovany vykon 9kw (toho prveho). Rezerva na TUV, a vyssiu TT v interiery. O kazdy stupen v interiery naviac potrebujete cca 5-7% vykonu TC v zalohe.
Teraz mam 10kw, s AN. V nastaveni som vyskusal obmedzit max vykon kompresora na 5,5kw a ani pri - 10 st nebol problem ze by nestihal vykurit na 25 °C/in.
Myslim ze to je skor o prepracovani kurenia, nastaveni ekviermiky, vyladeni nastaveni a aspon nejqkej akumulacke.
(Fungovali obe TC, na prvom sa kazil prepinaci ventil kurenie/tuv, a po opakovanych vymenach zvolili vymenu za iny typ zadarmo) Stiebel Eltron WPL 16s set trent ja neodporucam. Teraz mam Stiebel HPA o 10c premium , bolo zadarmo, ja by som za TC tolko nedal)
@virnik27 moja situacia je taka, ze moje tepelne straty su 5 kW pri -12°C. TC ma vykon 7.5 kW ale pri +2°C tusim, a keby som bol vedel to co teraz tak kludne dam 10 kW, ktore by malo tych 7.5kW pri -7°C. Ja mam podlahovku, ktora je zaliata cementovym poterom. Je to riadene termostatom s hysterezou ±0.25°C a aj tak mi teplota v dome kolise medzi 22°C a 23°C, pretoze kym sa ta masa betonu (cca 6m3) naakumuluje chvilku to trva a potom zase chvilku trva kym zase ochladne. Dom je samozrejme zatepleny, takze dokaze to teplo udrzat vo vnutri. Takze TC mi bezi cca 5-6 hodin denne kontinualne, kym jednak nabije podlahovku a aj cely dom na pozadovanu teplotu. Co sa tyka kolisania teploty v rozmedzi jedneho stupna, to nijak extra nepocitujeme, teplotny komfort v dome je fajn. Takze vidis, ze nie je vobec ziadny dovod na cyklovanie, aj ked su straty ovela mensie ako vykon TC. Samozrejme ze pri sucasnych teplotach odmrazuje kazdych cca 30-40 min.
Moze byt ze pri radiatoroch by bola situacia mozno trocha odlisna, nakolko nemaju taku akumulacnu schopnost ako podlahovka, ale ak mas dobre zateplene, teplota vo vyhriatom dome by nemala nejako extra kolisat, takze keby si to mal riadene normalnym termostatom a nie ekvitermikou tak si myslim ze by ti to urcite necyklovalo.
@virnik27 a ty chceš povedať že tvoje nestráca na výkone? MIT SW75 +2°C 7,5kw a pri -12°C 5,6kw to je to isté tak si to najskôr zisti aj on tam bude mať dáku rezervu
@virnik27 Dal som správne údaje. Vždy si písal SW75 a nie SHW to je zubadan aspoň tak si vždy písal
@hades11 No je tam rozdiel neklesne na 5,6KW ale na 5,85kw keď beriem sériu power
@virnik27 áno chválim máte úžasný stroj, keď príde doba ľadová, určite nezamrznete. Skutočne vám prajem aby vám to dlho bežalo bez problémov. Mate pravdu mám len takú šunku ktorá sa určite zachvilu pokazí a vy budete otvárať šampanské a dobre sa zasmejete, ale zatial sme nezamrzli, a myslím že nám to funguje tak ako sme očakávali. Som zatiaľ spokojny. Tiež mi bolo ponúkané zo série Hight Power ktorá fici na plnom výkone do -15. Potom som si pozrel štatistiku počasia za posledných 10 rokov, a usúdil že kôli jednému týždnu raz za 4 roky je to zbytočné.
A ešte mi prosím objasnite prečo je prasarna používať TC s obyčajným termostatom.
inak Vám všetkým želám paradneho Silvestra a všetko len to najlepšie do nového roku, hlavne veľa zdravia a úspechov.
@jumt nebi to take drastické ako u iných lacných značiek @jozik123 a kúrenie sa dáva na to aby kúrilo nie sa spoliehať na to že nebude mrznut ono počasie je teraz dost nevyspytateľne a Mitsubishi majú aj v mrazoch dost vysoké cop a vyhodit peniaze za niečo co žerie v mrazoch ako rusky tank no pochval sa akú mašinu máš či sa za nu hanbíš
@virnik27 no vidite, som strašné prasa, keď to riadim tým termostatom. Hanba mi. Zachvilu sa mi to rozpadne a všetci tu pomrzneme. Jednym známim to takto beží tuším už 8 rokov. Tiež strasne niečo. Čo už. To je super že ste tu neďaleko, musím prísť na školenie po novom roku.
@jozik123 ti si vravel že máš TC Fujitsu tak preboha načo si tam dal termostat keď majú Origo riadiacu jednotku viem to kolega tiež na túto značku a používa original jednotku len už neviem či ju má na káblom alebo bezdrôtovú ja mám dokupeny wifi modul a môžem to nastavovať na diaľku cez telefón
@hades11 za svoj stroj sa nehanbím, už som to tuším spomínal, mám Fujitsu comfort 8kW. Dokáže kúriť až do -20, ale s menšou účinnosťou, preto je tam aj záložňa špirála tak ako všade. Takže kurittokuri a určite sa nespolieham na to že mrazí nebudú. Bola mi ponúkane aj zo série Hight Power ktorá má podobné parametre ako Zubadan, ale myslím že tu by mi bola zbytočná. Keď som vyberal TC tak som chcel najskôr Mitsubishi, no potom známi z manželky nej
@hades11 za svoj stroj sa nehanbím, už som to tuším spomínal, mám Fujitsu comfort 8kW. Dokáže kúriť až do -20, ale s menšou účinnosťou, preto je tam aj záložňa špirála tak ako všade. Takže kurittokuri a určite sa nespolieham na to že mrazí nebudú. Bola mi ponúkane aj zo série Hight Power ktorá má podobné parametre ako Zubadan, ale myslím že tu by mi bola zbytočná. Keď som vyberal TC tak som chcel najskôr Mitsubishi, no potom známi z manželkynej strany odporučili jedného pána, že aj im robil Fujitsu a bezi to už 8 rok tuším, boli sme sa na to pozrieť, tak sme potom išli do toho. Spravil to tak ako spravil, je to riadené termostatom, spotreba el. je fajn, máme tu teplo, takže sa nemám na čo sťažovať. Rozmýšľal som aj nad českou značkou MasterTherm, no keď som ich odmietol hneď sa pýtali čo idem dávať, povedal som že Mitsubishi, hneď začali lamentovať že to bude hucat, že sa nevyspime, susedov rozhnevame atď. Potom keď som sa bavil s tým pánom čo mi montoval Fujitsu, a povedal som mu že sa rozhodujem medzi ním a Mitsubishi tak sám mi povedal že aj to je kvalitné TC. Ja netvrdím že ekvitermika je zlá, to určite nie, možno to v budúcnosti dám aj ja, ale zatiaľ mi to takto vyhovuje a keď to bude takto bežať aj naďalej, budem spokojný.
@jozik123 ja nehovorím ze je to šunka tieto japonské mašinky su skvele kolega ju ma takze viem ze to čo origo k tomu dodávajú funguje perfektne len neviem prečo si k tomu kupoval ešte termostat ktorý je len on of keď to dokaze mašina riadiť sama stačí mat v obývačke teplotne čidlo alebo ako to ma Mitsubishi vytiahne sa krabička ovládania z hydro modulu a a káblom sa potiahne kde treba a zda sa mi ze aj u tvojho sa to da spravit a udivíš bude to fungovat lepšie a master therm sú velmi dobre mašinky len ta cena a ohľadne hlučnosti su na tom rovnako