Strata tlaku na tlakovom spínači

Vrtaná studňa je hlboká 10 m, priemer vrtu 160 mm, ponorka - SIGMA NAUTILA EVGU 1 col., vodný stĺpec 3 m, na sacom potrubí 2 spätné klapky, 1 guľový ventil a tlakový spínač TSA. Ďalej nasleduje nádrž na vodu s objemom gumového vaku 80 l. Tlak v nádrži na vodu je 1,3 bar. Spodný spínací tlak je nastavený na 1,5 bar. Ponorka zopne a tlačí na 5 bar., vypne pri 5 bar. a ručička na nanometri náhle klesne na 3 bar. Gumový vak je nepoškodený, tlakový spínač je funkčný (vymenený za úplne nový) a ponorka dokáže tlačiť vodu až na 6 bar. Prečo sa na nanometri neudrží tlak na 5 bar., ale klesne okamžite na 3 bar? Ak nie je odber vody, tlak na nanometri sa nemení. (V tomto stave dokáže vytlačiť max. 17 l vody, hoci kapacita je vyššia. Výtlak od 1,4 - 3 bar. je 17 l vody.) Za každú radu vopred ďakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
vak je nafúkaný alebo prázdny?(nie nádrž)
Odpovedať
Vak som vybral naplnil vodou až po hrdlo nikde neprepúšťali.namontoval spat a nádobu nafúkal na 1.3daru.
Odpovedať
@lenochod007 TSA si nastavoval sám? Takto nastavené to z výroby nebýva. Podľa mňa tam máš tlakový spínač TSA-M 1,5-3,0Bar a chyba je v meraní.
Odpovedať
@lenochod007 tu máš nejaké obrázky ako to nastaviť, ale prečítaj si aj článok: https://www.idnes.cz/hobby/domov/regu...
Odpovedať
Ak je v studni EVGU, tak všetky potrubia sú len výtlačné. Klapka stačí jedna, hneď za čerpadlo do studne. Manometer je v poriadku? Ale tiež by som to videl na malý pretlak vzduchu v tlakovej nádobe...
Odpovedať
Profilova fotka
@lenochod007 tlakovy spinac namontuj na tlakovu nadobu,nie na vedenie do tlak.nadoby
Odpovedať
Profilova fotka
@lenochod007 pises ze mas ponorku a zaroven aj sacie potrubie?dve spatne klapky?spatna klapka staci jedna,pred tlakovy spinacom..
Odpovedať
@dart9 Keď bude klapka len v studni za čerpadlom, je úplne jedno, kde bude tlakový spínač...
Odpovedať
Dedo jedna klapka je v studni druha hneď za tlakovým spínačom.manometer som vymenil za úplne nový.tlak bol nastavený aj na 1.8 baru a zapínacie tlak na 2 bary stále rovnako.natlací na 5 a keď vypne okamžite skočil na 3 bary.
Odpovedať
Foox boli tam už namontované dva tlakové spínače jeden taliansky a druhý český TSA S 0.27-0,44 Mpa.oba sa správajú rovnako tam chyba nebude.nastavoval som ich sám. Nie je to až taká veda.
Odpovedať
Ak vieš ako, vyhoď tú druhú klapku. Tá v studni stačí...
Odpovedať
Dedo ta druha je tam iba tri dni predtým tam bola iba ta čo je v studni.výsledok rovnaký🥺
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lenochod007 aký je výškový rozdiel medzi nádržou a odberným miestom? Keď si robil "experimenty" s balónom, nenapustil si do nádrže mimo vak omylom vodu?
Odpovedať
Foox ponorka slúži na zásobovanie rodinného domu pitnou vodou. ( jednoposchodovy dom)Z tlakového spínača je namontované potrubie ktoré rozvádza vodu do celého domu.20cm od tlakového spínača je namontovaný guľový ventil takže tu vetvu môžem zavrieť. Výškový rozdiel je max. 6m.Po vybratí vaku z nádrže bola tlaková nádoba sucha!!!napušťal som vodou iba do vaku či nepreteká.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenochod007 o čom píšete? Exp. nádoba je na vodu, vak je na vzduch, voda sa tlačiť nedá vzduch vo vaku vytláča vodu z nádoby. Ak bola nádoba suchá tak nie je napojená na systém a neslúži účelu. ak je spätná klapka za spínacím ventilom, tiež neslúži účelu,spínač reaguje len na odpustenie vody a teda skokovo.
Odpovedať
@jan45 mýliš sa, voda je vo vaku a vzduch natlakovaný do nádrže mimo vak. Pri dnešných materiáloch použitých na vak vcelku blbý systém. Ja mám nádrž bez vaku - 160 litrovú, stojatú nerezovú. Žiadny vak = žiadny problém.
Odpovedať
Ak to beriem od ponorky tak je spätná klapka pred tlakovým spínačom.vak slúži na vodu tu niet čo riešiť
Odpovedať
Profilova fotka
@lenochod007 ok,ten pokles tlaku je sposobeny bud nestandardnym zapojenim alebo samotne zariadenia nebude standardne..k zapojeniu som sa uz vyjadril..k tvojmu udajnemu spinacu TSA by som sa chcel este blizsie vyjadrit a to ze nerozumiem jeho pracovnemu diagramu..spinaci tlak 1.5 a vypinaci 5 barov?ak si pozries navod,tsa tlakovy spinac sa vtomto rozsahu neda nastavit,bud mas zly spinac alebo manometer..
Odpovedať
Profilova fotka
TSA spinac
Odpovedať
Áno dart mas úplnú pravdu.v tomto rozsahu sa nastaviť nedá.podarilo sa mi ho nastaviť max na 4.2baru.a zapínací na 1.5 baru.ponorka tlačila vodu výplatu pri 4.2 baru a ručička okamžite klesla na 2.2 baru.
Odpovedať
Teraz je tam namontovaný ten taliansky ten dokážem nastaviť až do 5 barov.ponorka tlači do 5 barov vypne a okamžite skončí na 3 bary.pointa je v tom že aj na tom českom aj na tom talianskom mi uniknú vždy dva bary
Odpovedať
@jan45 Gumený vak sa plní vodou, takže voda nepríde do styku so samotnou nádobou. Vzduch je tlakovaný medzi nádobu a gumený vak. Takže ak vypustili vodu a vybrali vak, nádoba mohla byť zvnútra suchá.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenochod007 mas nieco zle zapojene,ak sem nedas foto tak to tu nevyriesi ani odbornik sigma olomouc
Odpovedať
Profilova fotka
@lenochod007 ja mam nadrz 150 litrov a vytlaci mi max 35 litrov..takze tych tvojich 17 litrov je v poriadku,so vzduchom,vakom ci cim kolvek s nadobou asi problem nemas
Odpovedať
Chrobák vyborne👍
Odpovedať
Darts pokúsim sa zavesiť video ale asi až zajtra
Odpovedať

Odpovedať
Posielam fotky
Odpovedať
Profilova fotka
@lenochod007 funkcia membrány je v AN obrátená, tlak sa vytvára rozpínaním vaku s vodou. Reálny objem vody je objem vaku, nie nádrže. Vypustite vodu aj vzduch a natlakujet na 0,3, len aby vak stlačilo a tak pumpujte vodu. Ten skok môže robiť prechod z dynamického tlaku na statický, po skončení chodu čerpala.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 z toho dovodu ze sa tam meni tlak dynamicky na staticky by som dal ten tlak. spinac na T cko na vrch nadoby..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?