Vracali by ste časť zo sumy za prenájom bytu nájomníkovi?

Minulý rok sme prenajali náš rekonštruovaný byt na 3 mesiace mladému páru.Celková suma za prenájom bola 280€/mesiac z čoho 150€ bola zálohová platba pre OSBD a 120€ nám za prenájom bytu.Zmluvu sme spísali u notára. Po 3 mesiacoch už nájomník nechcel zmluvu predlžiť,do konca roka t.j. 2 mesiace ostal byt prázdny.Tento rok v marci sme ho predali. Minulý mesiac nám začal ten bývalý podnájomník vyvolávať,že chce späť nejaké peniaze,že aké bolo vyučtovanie,že tam býval len občas.Vraj ved nám dal 280€ mesačne....nechápe,že tá suma nebola celá ako zálohová platba pre OSBD,pritom v zmluve to bolo rozpísané.Nechápe,že platí aj za spoločné priestory,výťah...atd,aj ked ten nepoužíval.Na meračoch radiátorov naskákali body a on tvrdí,že nekúril.....ako keby sa to dalo ovplyvniť zvonku...skrátka zapísali sa body predtým ako sa nasťahoval a potom ako odchádzal a on tvrdí,že nekúril.Po stenách polepil nálepky,ktoré sme radšej nestrhávali,lebo by sa strhla aj hladká brúsená stierka,dosť drahá,ktorú sme tam dávali.Do WC nalepil obrázok z kalendára na stenu natieranú akrylmatom-to som strhla a zišlo to aj s farbou-museli sme to opravovať. Koniec pracovnej dosky v kuchyni na linke,vedľa sporáka sa nafúkol-zrejme tam nechával stáť vodu a tá sa dostala pod bočnú pásku na hrane dosky a tá sa nasakovaním roztiahla.Vrátili by ste mu niečo?
Odpovedať
ani cent, pekne by som mu rozpisala skody, ktore v byte sposobil a poslala mu vyuctovanie za opravy...hned by sklopil usi a zabudol, ze nieco chcel ;-)
Odpovedať
my byvame v najme, majitel bytu nam pekne dava kopie z vyuctovania, ak je nedoplatok, tak mu peniaze doplacame a keby bol preplatok vratil by on nam, taktiez sme mu museli zlozit ,,zabezpeku" ktora sa nam vrati cela ak mu byt po ukonceni najmu vratime v stave v akom nam ho dal, ak by boli skody, odratal by si ich zo zabezpeky. Takto sme spokojní aj my, aj majitelia :-) ak mali skutocne nejaky preplatok, tak by som im to vratila, ale vyuctovala by som si s nimi aj skody, taketo veci by ste mali mat zakotvene uz v najomnej zmluve, aby ste sa viac nemuseli dotahovat. ;-)
Odpovedať
nevratila by som nic. naratala by som tie steny znicenu linku a poslala mu to domov ze toto su skody treba to uhradit.
Odpovedať
Aby byly spokojny obě strany, je třeba sepsat dobrou smlouvu o pronájmu. V ní přesně uvést, co je nájem a co zálohy, které budou zúčtovány. Při předání i převzetí bytu zapsat stavy měřidel, dát podepsat a po vyúčtování buď vrátit nebo musí nájemník doplatit. Dále je třeba ve smlouvě dohodnout, co v bytě může či nemůže udělat - tapety, nálepky atd. Při předání bytu je třeba na všechny vady, které nejsou vzniklé běžným opotřebním, nájemníka upozornit a žádat jejich odstranění, případně je odstranit sám a uhradit to z vratné kauce (bývá 3měsíční nájem). To je teorie - tak by to mělo být, ale realita bývá bohužel o poznání horší. :-( Ale přesto - dobrá smlouva je základ, člověk nikdy neví, zda to neskončí nějakým sporem, event. žalobou.
Odpovedať
Souhlasim s aneri53. Mela jsem stejny problem, skoncilo to u soudu, ale byla jsem v pravu ja. Na zacatku jsem prekvapena, ze smlouva byla na 3 mesice, pak na dalsi dva? O skodach ted po roce se da take lamentovat - v pripade, ze jste je pri odstehovani nesepsali a on je nepodepsal, take se nikde nedopatras a nemas dukaz. Jinak receno. Jestli tam bydlel 3 mesice a smlouva byla na 3 mesice, meli byste mu uctovat a vyuctovat poplatky za 3 mesice - pred nastehovanim predavaci protokol s odpoctem meridel a take pri odstehovani a pomerove to vypocitat.To, ze plati za vytah a spolecne prostory musi byt vyslovne uvedeno ve smlouve...
Odpovedať
Dobrý den. Souhlasím s tím, že je v našich končinách zvykem sepsat tak dlouhé a nesrozumitelné smlouvy na cokoliv, že se v tom ani právníci nevyznají, A´t ty zatočené paragrafy otáčejí v 3D prostoru ne všech osách. Nechápu, proč se každý sichruje na všechny strany způsobem, který je nakonec nevymahatelný. Stačí napsat promajímatel, nájemník datum začátku , datum konce u smlouvy na dobu určitou a jednu sumu, která v globále obsáhne všechno. Žádné vyúčtování, žádně přeplatky, žádné nedoplatky, čili žádné komplikace nezanášet do smlouvy. A když to tam nebudete mít rozepsáno, tak hypotepticky, čili virtuálně, alias jako, můžete jednou trochu prodělat a podruhé trochu vydělat. Čili nula od nuly pojde a šmytec. A k tomu problému - nájemník způsobil škody přesně ve výši jeho nestoudně požadovaných přeplatků, čili utře hubu, neboli nedostane nic. Max. přez ni. Hodně zdaru. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
Nevratila by som im nic, naopak by som ich prinutila odstranit skody, alebo by som mu ich dala vyplatit. Ved vy ste s tym mali vydavky predsa. My to mame tak, ze po 3 rokoch ak odidu tak malujeme my, ale ak skor, tak je to na podnajomnikoch dat to do povodneho stavu. Ine skody platia vzdy, alebo ich musia dat odstranit, malovanie samozrejme uz po tych 3 rokoch a viac je vidiet, berieme to ako bezne opotrebenie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?