Prenajímanie bytu

Zdravím, čoskoro bude dokončená rekonštrukcia bytu a idem ho po prvý krát prenajímať, neskôr ho budem predávať. Viete mi poradiť z vlastnej skúsenosti na čo si dávať pozor pri prenájme? Ďakujem za akékoľvek užitočné rady 🙂 Mária
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
nedovolte ziadne zvieratka 🙂 Pri prenajme si rozmysliet hlavne ako budete uctovat naklady ( ak budete uctovat 🙂 ) lebo ako fyzicka osoba tiez mozete zaradit nehnutelnost do majetku a mozete si davat potom do nakladov aj odpisy nehnutelnosti cim sa ponizi danovy zaklad .... ALE ma to negativum, ze byt zaradeny do majetku je tazsie predat bez zdanenia prijmu, lebo oslobodeny od zdanenia budete az po 5 rokoch od vyradenia z majetku (nie standardnych 5 rokov od nadobudnutia)...
Odpovedať
@radoslav_chudy ďakujem za komentár. Už som bola v kontakte s daňovou poradkyňou, byt nepôjde do obchodného majetku.
Odpovedať
Keď už bude po rekonštrukcii nie je jednoduchšie ho rovno predať? Nájomníci vám časom chtiac nechtiac niektoré prvky v byte vybývajú, a potom znovu vás čaká malá "rekonštrukcia" alebo predaj s menším glancom.
Odpovedať
@ladislav_rigo je to sice pravda ale ci ta suma o ktoru "pride" bude vyssia ako ziska" v dnesnej dobe asi aj tak viac potom ziska po prenajme aj bez naslednej reko, nez teraz hned po reko to ale zalezi samozrejme od lokality
Odpovedať
Do zmluvy si dajte rozhodcovsku dolozku - lahsie legalnou cestou dostanete prec neplatica. Samozrejme zmluva o kratkodobom najme max. na rok. a DIC z danoveho uradu. Prenajom vsak nie je ziadne terno. Ano kryje to naklady na prevadzku bytu, aj splatku malej hypo. Ale po zaplateni dani v podstate ostava majitelovi cca 100 € cash/mesiac, z ktoreho musi zaplatit rekonstrukciu, spotrebice…Rozhodujucou zlozkou je ale stale narast hodnoty bytu v case. Ak ten narast ceny bude 3-10% rocne, potom staci aby najom pokryval iba naklady, hypo a dan.
Odpovedať
1. Zmluva o kratkodobom prenajme podla zakona max na 1 rok, potom predlzovat 2. Velky doraz na vyber najomnika, treba si jasne ujasnit priority 3. Preberaci protokol a tam mat VSETKO co je v byte. Urobit si fotky bytu pred odovzdaním. 4. Vypocitat si kolko sa budu platit dane a mat vsetko na poriadku, inak môžu byt problémy. 5. Raz za cas skontrolovať byt návštevou, mat to v zmluve. Predat byt ktory zarába je ako zabit sliepku co nosi vajcia. Prijmy z prenájmu niektoré banky uznávajú ako prijem, csob to uznáva - 75% z prijmu ale musi to byt v danovom priznaní a nemať 0 na daniach.
Odpovedať
@ladislav_rigo @shadowmilan Ide o to, že ak má človek nejaké plány, má na to aj nejaký dôvod (väčšinou súkromný). Mňa nikto od tohto neodhovorí, či už osobne alebo online. Ak predávate byt a neubehne 5 rokov od kúpy, tak platíte dane a zdravotné odvody zo zisku, takéto výdavky navyše by ma stáli tisícky, lebo je to kúpené od rodiny za lacnejšie, takže predávať by sa mi hneď neoplatilo. Takisto by sa mi neoplatilo platiť naďalej 100 eur za prázdny byt mesačne správcovi ako bolo tomu za posledných 12 mesiacov pred rekonštrukciou. Tiež ak má človek len jeden byt, ja by som neodporúčala predávať, treba mať miesto, kde sa človek môže vrátiť pri najhoršom. Ja si prenajímam v zahraničí izbu. Tiež potrebujem tento extra príjem, aby som mohla rodičovi doplácať zariadenie sociálnych služieb. Nemusela som nič z toho vysvetľovať, ale povedala som si, že prečo nie.
Odpovedať
@marcos33 ďakujem, súhlasím. Včera som strávila polku dňa brázdením po internete a hľadaním odporúčaní, toto sa spomínalo veľmi často 🙂
Odpovedať
@92majka v takom prípade choďte do toho a ako spomínal @marcos33 si to dobre zmluvou ošetriť, poprípade žiadať aj depozit a referencie.
Odpovedať
@ladislav_rigo áno referencie a depozit budem pýtať a zmluva bude vypracovaná advokátom, ktorý mi už viac krát pomohol 🙂
Odpovedať
@92majka okrem už spomenutých rád pripojím ešte jedno, a síce cenovú politiku. z vlastnej skúsenosti viem, že je dobré nastaviť cenu vyššie (samozrejme za to aj niečo ponúknuť). ja som prenajímal komplet zariadený byt (vrátane perín, obliečok, hrncov, príborov...), v cene bol internet a káblovka. Cena bola na vtedajšie pomery vyššia, ale nájomníci sa našli, väčšinou solídni. Vyššia cena selektovala rôznych špekulantov a exotov (aj keď určitý čas som tam mal zahraničného boxera, ktorý tu robil ochranku nejakému miestnemu zvieraťu, to bol celkom exot).
Odpovedať
@worker_falcon Ďakujem veľmi pekne za rady 🙂
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ze ziadne zvieratka? Ach. Ja som si niekolko rokov dozadu prenajimala byt, mam psa, toy pudla a byt som odovzdavala tip top este v lepsom stave ako mi ho dala majitelka. Taktiez v mojom byte som mala najomnikov-par, mali tam psa od steniatka a byt odovzdali tip top. Nejde o zviera ale o mentalitu cloveka. Zviera automaticky neznamena poskodenie a bordel. Ak date vyssiu cenu, je mensi vyber najomnikov a najom treba ratat "rocne" nie mesacne. Cize sa moze stat ze Vam byt zostane dlhsie neobsadeny, pritom ak by sa najom dal o par 10tok eur nizsie byt by mohol byt obsadeny hned. Na selektovanie by mal sluzit depozit. Aj to je diskutabilne, mala som najomnikov co zaplatili depozit v 2 splatkach a byt nechali tiez tip top. Potom bol aj taky co zviera nemal, hlboko do vacku tiez nemal a teda taky brajgel po nom ze...
Odpovedať
@san_sandra Ďakujem za komentár 🙂
Odpovedať
Na FB je skupina najomcov ktora spravuje list problemovich najomnikov https://www.facebook.com/groups/64534...
Odpovedať
No hlavne si po odovzdavani spät vsetko skontrolovat. My sme zislili po prevzati ze ani jedna zaluzia negunguje, madrace znicene na vyhodenie. Byt nebol 2 roky upratovany iba udrziavany. Upratovali iba na oko. Tyzden sme ho davali dokopy.
Odpovedať
@petra7825 ďakujem, ale tento zoznam sa týka len Bratislavy
Odpovedať
@92majka pockat, ak to bolo na mna, ja som nikoho nepresvedcal k nicomu 🙂 tiez som nazoru, ze ak mate byt a netreba nutne predat tak nechat alebo prenajimat ja som len reagoval na to "znizenie hodnoty"
Odpovedať
Profilova fotka
Známi má tiež byt, v ktorom nebýva a nechce ho dať do nájmu, lebo ešte nie je taký zničený a ani nechce aby mu ho nájomníci zničili, že ho keď tak neskôr predá. To je asi individuálne.
Odpovedať
Profilova fotka
Netvrdila by som, ze zviera v byte hned automaticky znamena znehodnotenie alebo poskodenie bytu. Vsetko je to velmi individualne a velmi tazko sa da odhadnut, na koho ako najomnika narazis
Odpovedať
@san_sandra Presne ako si pisala, ono je to vsetko o ludoch a najhorsie je, ze toto sa vobec neda odhadnut ako sa clovek bude spravat, ci sa bude starat alebo bude na vsetko kaslat. Nik to nema na cele napisane. Ale teda moja skusenost je taka, ze ludia, co maju psa, aspon teda v mojom okoli tak sa ozaj staraju a upratuju este viacej ako ktokolvek iny.
Odpovedať
@ssp Toto je individuálna záležitosť. Niektorí ľudia musia nehnuteľnosť držať z hocijakých dôvodov. Nie v každom meste stúpajú ceny nehnuteľnosti tak rýchlo, čiže tým, že necháva niekto byt prázdny môže prísť o tisícky. Veľmi závisí od lokality. Napr. za prázdny byt treba platiť stále rôzne minimálne účty správcovi a na elektriku, napr. 100 eur + potom čistý zisk môže byť minimálne 100 eur v danej lokalite. To znamená, že človek by prišiel minimálne o 2400 eur ročne - peniaze, ktoré musí platiť aj tak a peniaze, ktoré by mohol získať navyše. Ak nehnuteľnosť stúpne na hodnote o tisícku ročne a treba spraviť opravy za 400 eur po troch rokoch, stále človek zarobí na tom. Ale zase sú veci, ktoré sa dajú pokryť z depozitu od nájomníka. Tiež ak máš v zmluve, že byt budeš kontrolovať každý mesiac, každý druhý mesiac a pod., tak si rýchlo všimneš ako sa ti o to starajú.
Odpovedať
Sme dlho zvažovali, či máme byt predať alebo ho dáme do podnájmu. Keď sme si zvážili všetky tie veci, čo by bolo treba zahrnúť do zmluvy, aby sme boli krytí my a aby zároveň bola zmluva prijateľná pre nájomcu, tak sme to radšej vzdali a rovno ho predali.
Odpovedať
@betka8880 niektorí ľudia musia byt držať (napr. neubehlo 5 rokov od kúpy, čiže treba platiť dane a odvody zo zisku a nemajú iný byt, kde by sa vrátili pri najhoršom a iné dôvody...) Ja som 100 pro rozhodnutá, že do toho idem, už sa ma snažili ľudia odhovoriť viac krát, ale márne. Dokonca sa ma známi snažili aj odhovoriť od toho, aby som rekonštruovala a predala byt v pôvodnom stave. Už rekonštruujem od júla a neľutujem. Ja som si prenajímala s partnerom byt a agentúra bola veľmi spokojná, mali chodiť na kontroly ani nešli, lebo vždy sme im ohlásili poruchu ak nejaká nastala. Snáď nájdem aspoň takých nájomcov akými sme boli aj ja 🙂 Celý depozit 1200 libier nám vrátili, keď sme odtiaľ odišli aj sme dali profesionálne vyčistiť matrac a koberce, lebo sme to mali v zmluve.
Odpovedať
Profilova fotka
To ti prajem, aby sa ti podarilo najst niekoho rozumneho, s kym nebudu problemy. Kolega mi vravel, ze oproti nim sa behom 3 rokov vystriedali 3 susedia. Jedni lepsi ako druhi.
Odpovedať
@bohuslavs moji susedia mali problém s mojou mamkou, ktorá tam predtým bývala, lebo vystrájala, podľa mňa tam budú lepší nájomcovia než to, čo tam mali predtým 😉
Odpovedať
clovek si v dnesnej dobe asi na viackrat premysli, ci da nieco do prenajmu
Odpovedať
Profilova fotka
@san_sandra ja to nemyslim v zlom... sam mam psa v byte a nie maleho ale cca 20 kg kusok 🙂 Ale momentalne cerpam z vlastnej skusenosti. Najomnici mali macky 2 ks a vsetko bolo fajn, poriadok ale nieco sa zmenilo postupom casu (sa zrazu zjavilo 5k maciek v byte bez nasho dovolenia), prestali sa starat poriadne a ted po odstahovani z bytu zaciname pocitat skody (vymena podlahy, vsetky valendy prec, lebo "vonali", dohryzene zaluzie... atd.) Ale mate 100 percnetnu pravdu, ze je to vzdy o majiteloch, ktory tie zvieratka zanedbaju a potom to takto dopadne. Len je tazke dopredu odhadnut ludi a niekedy je vsetko na zaciatku OK ale veci sa casom mozu pomenit...
Odpovedať
@simiss33 to som už spravila
Odpovedať
Prenajom je fajn, ak clovek ma nehnutelnost, ktoru nevyuziva, nehnutelnost bude naberat na hodnote kazdym rokom a myslim, ze vela ludi si to uvedomuje, preto to skor takymto stylom riesia.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?