Musím prenájom bytu oznámiť na daňovom úrade?

Potrebujem poradiť....keď prenajímam byt musím respektíve mala by som to oznámiť na Daňovom úrade, potrebujem k tomu aj zmluvu? Aké máte skúsenosti?
Odpovedať
Ahoj, ano, mala by si to oznamit na danovom urade, normalne Ti pridelia DIC. Zmluvu odomna nechceli.
Odpovedať
ak mas istotu, ze ta nikto nebonze, nemusis.. :)
Odpovedať
@mayo7 no, ved toto:-) lenže ludia vedia byť nevyspitatelní
Odpovedať
Profilova fotka
potrebuješ aj zmluvu, kôli dátumom minimálne...prísť na DÚ by si mala čím skôr, inak hrozí nejaká pokuta...vypíšu, pridelia číslo DIČ...ale ak sa nebojíš "bonzákov-dobroprajníkov"..., ako písali vyššie...je to na tebe ;)
Odpovedať
praveže mám obavy, čo sa týka tých bonzákov.... zajtra tam skočim aj bez zmuvy...
Odpovedať
Profilova fotka
@danaah - no našu si ani nekopírovali, ani neponechali, len dátumy vyplnili podľa tej zmluvy....takže neviem či ju s istotou treba priniesť...
Odpovedať
@lusya len pevne verím,že na bud. rok ma neporazí,ked budem musieť tú daň zaplatiť...
Odpovedať
Profilova fotka
@danaah myslím, že závisí od výšky tvojho "príjmu" z prenájmu danej nehnuteľnosti...do určitej výšky by si mala byť oslobodená od platenia dane...ale takto to vysvetlili nám, sumu prenájmu sme mali len symbolickú...takže najskôr na príslušnom DÚ budu vedieť podať presnejšie informácie ... ;-)
Odpovedať
samozrejme, ze ano. jasne ze ja zmluvu. ved ako sa budete dohadovat s najomcom, ked vzniknu problemy? vsetky podmienky si treba zmluvne dohodnut.
Odpovedať
ahoj, ak si už registrovaná na DÚ a máš pridelené DIČ tak máš povinnosť oznámiť daňovému úradu že od kedy si začala prenajímať nehnuteľnosť. Ak si zamestnaná tak tvoja povinnosť je registrovať sa (nie oznámiť). To znamená že musíš vyplniť žiadosť o registráciu fyzickej osoby, v Bratislave zmluvy k žiadosti prikladať netreba, len dátum začatia prenájmu musíš napísať do žiadosti. Ak začneš prenajímať 20.01.2013 tak registračnú povinnosť si musíš splniť do 28.02.2013 (je to vždy nasledujúci mesiac od mesiaca v ktorom začínaš prenajímať).
Odpovedať
So zmluvou je to tak, ze mas predlozit zmluvu k nahliadnutiu. Tym pracovnik DU overi, ze udaje uvedene v ziadosti o registraciu su pravdive. Overuju datum zacatia prenajmu a ci suhlasia udaje o prenajimatelovi na ziadosti a zmluve.. cely pobyt na DU netrval dlhsie ako 5 minut..
Odpovedať
@danaah najskor sa musis zaregistrovat: vyplnis toto tlacivo.. http://www.formstudio.sk/formulare/pd... ( na DU musis prist do konca mesiaca nasledujuceho po tom, ako zacal prenajom, t.z , ak mas na zmluve zaciatok prenajmu 1.1.2013, staci, ked prides na DU do 28.2.) ako som napisal v predchadzajucom prispevku, zober si tam zmluvu k nahliadnutiu, aby overili spravnost udajov ( hlavne,ze ci podavas ziadost o registraciu vcas).. a to je vsetko. potom ti do 14stich dni poslu karticku s DIC a informaciou, kam platit dan.. V pripade, ze nebudes vediet co treba, netreba vyplnit vo formulari, kludni napis...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@forky jee, si zlatý, dakujem pekne za všetky info:-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@lusya ahoj, aká je tá výška sumy od ktorej si oslobodená od platenia dane?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana030 - tak toto si už fakt nespomeniem, ale na DÚ by ťa o takýchto veciach mali poinformovať ;-)
Odpovedať
Nemusis .... , ale ak chces aby mala z coho kradnut sucasna zlocinecka organizacia Smer na cele s fuhrerom Fickom, tak tak urob. :-D
Odpovedať
Pokial sa chces prenajmu nehnutelnosti venovat dlhodobejsie tak sa na Danovom urcite zaregistruj - jednak preto lebo tak kaze zakon a teba samotna registracia nic nestoji, jednak preto lebo pri prvom konflikte s podnajomnikom tento velmi rad informuje danovy urad ci si tam nahlasena a jednak susedia su ako je na Slovensku zvykom zavystlivi a radi informuju danovakov o tom ze byt prenajimas. Na druhej strane - staci trosku popremyslat a mat trosku skusenosti a "danovaci" dostanu od teba iba minimalnu sumu (aby to nebolo napadne) Prijem do 500 € na prenajimatela je oslobodeny od dane. (Pokial je na zmluve viacero prenajimatelov moze si tuto polozku uplatnit kazdy z nich)-......... ... . .. je toho vela co si treba nastudovat.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
A ako to je s odvodmi? Tusim bolo cosi take, ze bolo treba aj do zdravotnej poitovne platit, ked clovek prenajima, to este plati? Alebo uz nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@zitaje uz nie - zrusili to este v ten rok ako to navrhli
Odpovedať
@ianitka super, vdaka :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?