Ziadost o odkupenie pozemku

Ahojte. Pred rokom sa robila cesta cez novu štvrt v našej obci. Cez čast mojho pozemku presla buduca cesta. Tuto čast sme za par korun v ramci dobrých vztahov s obcov predali obci aby sa tam mohla spravit vysypana cesta. Pozemok mame maličky a ako som zistila z katastralnej mapy tak pozemok ktorý je za nami, je ečkova parcela, ktorá patri obci. Ak by som to vedela skor, resp. pozrela katastralnu mapu aj z ečkovej časti, pretože v cčkovej nebol založený list vlastníctva, tak by som vtedy žiadala výmenu mojej časti za čast za mnou. Myslíte že je rozumné a ma zmysel, slušnou cestou žiadať obec o odkupenie presne takej časti aku som predala obci na cestu? a najlepšie aj za tu cenu? V lokalite na tej ceste vznikne asi 30 domov a my sme predajom svojej časti prišli o najviac, resp. dopadli sme najhoršie vo vztahu ku všetkym. Ja nechcem nič navyše, ani nechcem aby mali ostatní susedia pocit krivdy že mne niečo dali , vrátili ale im nie. Ten pozemok je hned za mnou a velmi by mi tých 9x15m pomohlo napozemku. aky mate na to názor,. Bude musiet starosta spravit zasadnutie a tam by to prerokovali?
Odpovedať
@annavajdova Každopádne odporúčam tento nápad dať na papier a požiadať obec o odkúpenie tohto pozemku s kvalifikovaným odôvodním vo väzbe na okolnosti predaja časti vášho pozemku zastavanou stavbou komunikácie. O nakladaní s majetkom obce má obec zrejme VZN, pokiaľ nie, tak sa na takéto záležitosti vzťahuje zákon o obecnom zriadení. Určite predaj budú musieť odsúhlasiť poslanci, ktorý bude deklarovaný v uznesení zo zasadnutia obecného zastupiteľstva. Následne po odsúhlasení uzatvorite kúpnopredajnú zmluvu s obcou a podáte návrh na zápis do KN. Verím, že starosta a poslanci budú tiež takí dobrosrdeční ako ste boli vy pri predaji časti svojho pozemku v prospech verejného záujmu. Je škoda, že ste na to neprišli skôr, ale nikdy nie je neskoro. Držím palce.
Odpovedať
@janetbla SUPER dakujem. Tiež to tak cítim al lutujeme s manželom že sme na to neprišli skor, kedže nas take neičo vtey ani nenapadlo. Začali sme sa o to zaujímať až teraz ked riešime stavebné povolenie. Dufam že budu fakt ustretoví a nebudu chcieť spraviť odpredaj za trhovu cenu, resp. cez znalecký posudok, nakolko my sme im vtedy predali pozemok v hodnote 2500e za 150e a to spravili tak všetci, lebo vedeli že je to na ich prospech a že ak tam nebude cesta, nebude dom a nebude ani predaj pozemkov spekulantom. Len ako som písala nas pozemok je najmensi a najviac utrpel, tak hadam to nejako vyriešim. Len dufam že ostatní nezačnu žiadat to iste, alebo že sa obec nebude bát do toho ist, kedže môže vzniknut precedens.
Odpovedať
zaujíma ma este jedna vec, resp. problem ktorý môže nastať. Ide o to že síce ja tu píšem že nasa čast pozemku ale trosku to rozvediem. Ten pozemok sme kupovali v celku, ale presne vtedy kedy sa predával sa riešila aj cesta. Bývala majitelka sa nas vtedy pýtala, či už tu čast parceli porieši s obcou ona alebo to necha na nas. Tak sme sa dohodli že ona tu malu parcelku pod cestu dorieši a zvyšok toho pozemku odkupime my. Cize vlastne realne predala tu čast parceli obci ona za tých 150e.. ALe v podstate sa to týkalo nás, kedže sme koli tomu ten pozemok kupili v presne tom čase. Môžu to brat tak že budu toto riešiť len s bývalou majitelkou ktora im to predala, alebo to budu akceptovat ako zasah počas kupovania ked sme to kupovali my? Asi som to trošku skomplikovala a mohla lepsie vysvetliť na začiatku.
Odpovedať
@annavajdova Osobne si myslím, že tieto okolnosti okolo vašej kúpy a predaja časti pôv. pozemku od tretej osoby teraz už nemajú veľký vplyv na vec, ktorú chcete riešiť, hoci priamo súvisia so stavebným pozemkom a so záujmom o odkúpenie časti obecného pozemku za stavebným pozemkom. Ako sa vraví, čo sa stalo už sa neodstane. Najdôležitejšie pre Vás je, aby Vám tento Váš zámer s kúpou poslanci odsúhlasili. Samozrejme dôležité sú skutočnosti a právny a skutkový stav, ktorý si zistite a to: aký druh obecného pozemku to je a spôsob jeho užívania (podľa zápisu v KN-E), či po odkúpení časti pozemku od obce ostane doterajší spôsob užívania a plánované využitie podľa platného územného plánu, resp. vami plánovaný spôsob využitia odkúpenej časti pozemku, či je v zastavanom, alebo už mimo zastavaného územia obce, kto dá vypracovať geometrický plán na oddelenie časti pozemku, ktorú chcete odkúpiť od obce a vôbec na čie náklady celá táto vec bude uskutočnená až po zdarný zápis v KN.
Odpovedať
@janetbla Tak ten pozemok je na katasterportal aj inde vyzobrazený ako parcela C, ale list vlastníctva tam nie je založený. Ak som ho otvorila ako parcelu typu E, tak tam už je vlastnik obec. Co sa týka zastavanosti, tak parcela je v extraviláne obce, ale okolie sa zastavuje domami a je v uzemnom pláne obce na výstavbu. Co sa týka využitia, tak jedine ako záhrada, nepotrebujem to previest ani na stavebný pozemok, lebo ako som písala, tak to jekoniec pozemku, takže tam len trávička :) Co sa týka toho geometraku, tak to mi je jasne, že by som to musela uhradiť ako oddelenie.. cca 230eur. Ak by to realne preslo, tak som ochotná zniesť tieto náklady, teda ak by predajna cena bola taka ako odkupna v tej dobe. Len sa bojím aby poslanci nezačali riešiť nejaku trhovu hodnotu, lebo to asi vykypím a opýtam sa ich kde bola trhova hodnota ked to potrebovala obec, aj ked pre nas v konečnom dosledku.
Odpovedať
@annavajdova ak nie je k nejakej Ckovej parcele zalozený list vlastnictva, to neznamena , ze to je Eckova parcela. Ak chcete zistit vlastnika treba ist osobne na kataster, a tam vam ho zistia z pozemkovej knihy. Ta Eckova parcela s takym istym cislom je celkom iny pozemok. ;-)
Odpovedať
@annavajdova to ti my nevieme povedat.treba vytlacit mapu a ist sa opytat na obec,ci by odpredali. Ak ano,budete musiet zaplatit vyhotovenie geom.planu a zaklade toho budete odkupovat. Podla mna ak je normalny starosta a mate aj vy normalny pristup,tak by nemal byt problem.
Odpovedať
Ty si obci nic neodpredala. Kupila si pozemok ako si kupila. Teraz chces dokupit, preco by obec mala tebe odpredat za lacny peniaz? Obec kupila lacno cestu, koly novym pozemkom, vsetci chceli cestu,bez nej by nemali stavebne pozemky. Obec tu cestu nepotrebuje,naopka cakaju ju iba vydavky. To este obec kupila draho, bezne sa takto kusy pozemkov pod cestou obci daruju za symbolicke 1€.
Odpovedať
@zarka11 Tak ak kliknem na kataster, tak je tam parcela C ale list vlastnictva nezaložený, ak idem cez skgeodesy.sk tak tam mi hadze aj možnost parcela C a E a vyznačí presne ten istý pozemok. A tam už je majitel obec. @natalka13 natalka, pekný den aj tebe :) ako chápem tvoje rozhorčenie z mojej opovážlivosti a trúfalosti aby som dostala nejaku tu čast zeme naspať a máš aj pravdu že som v podstate nepredala ja ten čast, aj ked je to diskutabilne, nakolko sa to riešilo presne počas kupi. Ja nechcem nič na silu a lepsie povedane ja si na to nenárokujem, len uvažujem a zvažujem. Ak by to vyšlo tak to beriem. Ano cesta su náklady a cesta je pre lud, a bez ľudu by nebola obec, ani jej status ani starosta. Za dalsie platím dane tak to teraz neberme tak že nejaka cesta sa robí niekomu pre jeho modre oči... Inač pekný víkend prajem :)
Odpovedať
Ja vobec niesom rozhorcena, ty pises ze asi vykypis, ak ti to nedaju za cenu aku si ty predstavujes. Sama pises, ze mozno susedia mozu ziadat to iste. Obec potrebuje platitelov dani, ale ak vy nedate z pozemkov,ktore predpokladam boli obycajne polia, nikdy nemate domy ani cestu. Ja ti len pisem,co aj sama tusis, obec ti pozemok moze predat aj za 1€, ale aj za trhovu cenu, pravne nemas narok kupovat ho pod cenu a neviem ci ho obec vobec pod cenu znaleckeho posudku moze odpredat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?