Vysporiadanie pozemkov

Dobrý večer, hypotetická otázka. Predpokladám, že to asi nebude možné, ale predsa len skúsim. Rodinný dom stojí na nevysporiadanej parcele a prináleží mu záhrada, ktorá rovnako nieje vysporiadanym pozemkom. Na rodinnom dome je dosť záložných práv od exekútorov. Vlastník - rodič zomrel. Chceli sme sa vzdať dedičstva, nakoľko dom nemá hodnotu dlhov - dlhodobo neobývaný v zlom stave. Moja otázka je, existuje možnosť ako vysporiadať tieto pozemky pod a pred domom bez prijatia dedičstva? Ďakujem za fundované odpovede. Pekný večer prajem.
Odpovedať
@mia_wallace Skús popísať, čo si predstavuješ pod pojmom "vysporiadať pozemky" a "nevysporiadaný pozemok"? Ak je tam viac vlastníkov, a rodič bol jedným z nich a ty sa vzdáš dedičstva, tak predmet dedičstva prejde na ďalšieho dediča. Ak sa každý vzdá dedičstva, tak dedičstvo v poslednom rade zdedí štát podľa § 462 Obč. zákonníka. Na ostatných spoluvlastníkov vzdanie sa dedičstva nemá žiadny vplyv, ich vlastníctvo bude trvať naďalej.
Odpovedať
Ani rodič nebol vlastnikom. Vlastník bol praprarodič.
Odpovedať
A je tam viac spoluvlastníkov. Ide mi hlavne o to, či v tomto procese by som musela prijať dedičstvo - teda dom s exekuciami, lebo to si myslím by nemalo potom zmysel.
Odpovedať
Chrobak7
Odpovedať
@mia_wallace Vlastníkom bol pra-pra-rodič? A nikto medzi tebou a tým vlastníkom už nežije? Teda ty si teraz dedič? Ako mohol pra-pra-rodič urobiť dlhy a mať exekúciu? To doteraz žil? Mal nejaké úvery? Alebo tú exekúciu majú iní spoluvlastníci? Exekúcia nie je na celú nehnuteľnosť, ale exekúcia sa vzťahuje na konkrétneho vlastníka, či spoluvlastníka, ak je iba spoluvlastníkom. Na LV treba pozrieť, ktorý konkrétny vlastník má exekúciu na jeho spoluvlastnícky podiel. Treba napísať zadanie tak, aby bolo pochopiteľné, inak sa relevantnej odpovede nedočkáš.
Odpovedať
@mia_wallace Ak neprijmeš dedičstvo, si de facto cudzím nezainteresovaným človekom. Neskôr môžeš iba štandardne jednať s právoplatnými majiteľmi pozemku po zrealizovaných dedičských konaniach. A po skončení procesu sa môžeš prípadne zapojiť do verejnej súťaže na odkúpenie pozemku, ktorú bude organizovať niektorý exekútorsky úrad (ak zostali na pozemku dlžoby). Žiadna iná možnosť neexistuje!
Odpovedať
Ak som to pochopil správne, dom vlastnil otec, ale sú tam exekúcie vyššie ako hodnota domu. Ak sa dedičstva zrieknu všetci dediči, potom to bude štát(alebo exekútor) predávať v dražbe. Ak pozemky okolo domu vlastnil pra pra rodič, v rámci dodatočného dedičského konania sa k nim viete dostať (v podiele aký vám prináleži, budú tam aj iný spoludediči pravdepodobne), na ne by sa nemali exekúcie vzťahovať.
Odpovedať
@mia_wallace otazka na co su vam pozemky pred a pod domom ked sa chcete vzdať nároku na dom ? Kolko vlastnikov je na tych nevysporiadanych pozemkoch? Otazka je ako sa notársky úrad postaví k tomu, ze dom defacto stoji na cudzom pozemku inak by som nevidel problém obehat ľudí co sú na liste vlastníctva a dat im ponuku na kúpu ich podielov, horšie bude keď budú mŕtvy ci nejaká časť spravovaná SPF 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?