Vysporiadanie pozemku firmou

Zdravim. Chcel by som Vas poprosit ci ma niekto skusenost s firmou( jednotlivcom), ktora sa zaobera vysporiadanim pozemkov alebo poradenstvom v tomto smere. Mame vyhliadnuty pozemok kde je cca 25 majitelov a chceli by sme to dat na poriadok. Upresnim: na tomto pozemku zije zenina babka, ktora vlastni urcitu cast, pozemok je dokonca zapisany ako parcela E. Bez nejakej odbornej pomoci to bude dost namahave a zdlhave. Nejake temy som tu nasiel ale v nich nie je zodpovedany moj problem. Dakujem za kazdu radu a pomoc.
Odpovedať
Profilova fotka
Notár
Odpovedať
Profilova fotka
@blueevil ako napísala maslenka, notár by vám mal vedieť najlepšie poradiť. Obrátte sa na neho!
Odpovedať
@blueevil Zabudni na ten pozemok a hľadajte iný. 25 majiteľov - z toho minimálne 3 budú už mŕtvi. Nájsť každého z nich, za mŕtvych vybaviť dedičské konania, potom ich všetkých presvedčiť, aby ti to predali ... to je proces tak na 10-15 rokov. Stačí, ak sa nájde 1, ktorý ti to odmietne predať, tak si v háji. A nájdu sa aj takí, ktorí budú pýtať niekoľko násobok trhovej ceny. Za ten čas nájdeš iný vhodný pozemok.
Odpovedať
chrobak ok
Odpovedať
@blueevil ja by som tiež išla radšej do iného pozemku, toto je veľmi náročný a zdĺhavý proces..
Odpovedať
A ešte k ženinej babke, si sa načisto zbláznil? Svokru tam budeš mať každý deň, babka tam bude nonstop premúdre rady rozdávať... drevo jej budeš píliť, orať, vyberať švábku a repu, hnoj kydať a oni ti budú deti kaziť a aj tak bude zle. Tomu ver. Povedz, že sa to nedá, nemožné pri 25 vlastníkov, veľmi rád by si tam šiel, ale je to stratené.
Odpovedať
@blueevil same negativne odporúčania dá sa všetko chce to len čas a peniaze, 1. krok, prepísať babkin podiel na ženu potom ako spoluvlastníčka môže odkupovať podiely od ostatných spoluvlastníkov bez toho aby musela, upovedomiť, osloviť či náhodou niekto zo spolumajiťeľov (maju predkupné právo) nemá tiež záujem kúpiť nejaký podiel. ak nakoniec niekto zo spolumajiteľov nebude chcieť predat svoj podiela a vy budete mať už výrazne väčší podiel, tak súd ho môže prisúdiť vám (aby ste neboli obmedzovaný v užívaní svojho pozemku) za určenú odplatu. Alebo ho odčleníte geometrickým plánom , všetko podľa konkrétnej situácie záver: ak náklady na kúpu podielov budú dosť nižšie ako kúpa vysporiadaného majetku tak ste vyhrali, nie ? ak vás netlačí čas, je to investícia.
Odpovedať
@fural Súhlasím, je to investícia pre potomkov. Ale oni tam už nič neurobia. ak by chceli stavať či rekonštruovať, potrebujú súhlas všetkých spoluvlastníkov. Aj to odčlenenie pozemku geometrickým plánom je podmienené súhlasom všetkých vlastníkov. A ako to urobíš? Odčleníš niektorému jeho podiel vo výmere 12 m2 niekde v rohu pozemku? A on s tým v pohode bude súhlasiť, nie? :-| =-) Takže môžu to začať vybavovať, ale bude to trvať desiatky rokov pri toľkých spoluvlastníkoch. A fakt si myslíš, že to všetci tí spoluvlastníci predajú "za babku"? Si pozri podobné témy tu na MS, zvyčajne to stroskotá na tom, že niektorý zo spoluvlastníkov si zapýta nehoráznu sumu, lebo pár sto € sa mu bude zdať málo za jeho podiel. A vieš si vypočítať tie náklady na vysporiadanie s toľkými vlastníkmi? Poplatky za zmluvy, poplatky pre kataster, dedičské poplatky notárom a pod.? Dávaš im falošné nádeje... :-S
Odpovedať
@blueevil same negativne veru, ale opravnene, toto je sama patalia a nemusi to byt ani realne, ze sa k tomu pozemku dostanu :)
Odpovedať
Tak su tu dost negativne nazory, a tiez sa toho bojim ze je to na veeelmi dlho vybavovanie a ci vobec. Uz som to komunikoval aj so svokrovcami a je tam dost ludi ktorych poznaju a nemal by to byt problem. Ale bojim sa ze sa najde nejaky dobrak a tam som skoncil. Jedine co ma drzi pri tom pozemku je to ze by sme ho dostali zadarmo a stalo by nas to len potrebne poplatky.
Odpovedať
@blueevil Ako zadarmo? Však tam musíš vyplatiť 25 spoluvlastníkov! :-o Alebo si myslíš, že ti len tak dajú? Keď zacítia, že by z toho mohlo niečo "kápnuť", budeš prekvapený z ich požiadaviek. Aj keď je to bratranec z tretieho kolena.
Odpovedať
@blueevil chlapče, ty si mimo reality. 25 vravíš? Pozri, ak všetci žijú a sú zastihnutelní, tak je nejaká šanca, že by si sa dožil výsledku. Ale pravdepodobné je, že niekoľko je mŕtvych, niekoľko neznámych a niekoľko nezastihnuteľných. Okrem toho by si zistil, kto mal s kým niekoľko generácií dozadu aké problémy. Našli by sa aspoň traja, čo by chceli nereálne čiastky. Ďalší niekoľkí by jednoducho nechceli predať. Z trucu. Bolo by ti houby platné, že zopár, možno väčšina, vlastníkov by bolo ústretových a nechceli by za svoje podiely nič. Ak by si to zvládol, sám si môžeš založiť na to firmu. Alebo sám skupúvať takéto pozemky. 25... Nedávno som sa zo srandy pýtal týpka, že či nechce predať istý pozemok s domom. On na to, že je to úplne nereálne. Pritom má polovicu. Na zvyšok sú traja. Všetci majú rovnakú starú mamu. Bez šance.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blueevil takže všetci odporúčaju udržať STATUS QUO a nič nerobiť, možno 22 vastnikov predá za nejakú sumu a 3 nepredajú , a budú mať ako povedal @chrobak7 po 12m2 tak to sa dá potom na súde (súd prikáže odpredať aby sa neobmedzovalo právo v úživan)í, trvá to ale dá sa to. nič nie je zadarmo, ja sám vlastným pozemok 1600m2 a sú tam 4 ďalší spoluvlastníci a oni maju každý po 16m2 tak som to zdedil, a teraz sa chcem s nimi dohodnúť a keď sa nedohodnem tak to budem riešiť inak,
Odpovedať
pre tych, ktori su sokovani z negativistickych nazorov ktore tu zazneli mam jeden osobny priklad. Z manzelkinej strany rodiny sa nasiel novy majetok - stavebny pozemok + pole v okoli TT - to sme ani nevedeli, len nam volal clovek ktory tam skupuje a sceluje polia... cca 4-5rokov trvalo kym nas nasiel, dohodli sme sa, podpisali plnu moc aby mohol zastupovat vsetkych dedicov (cca 9 alebo 10, uz si nepamatam, ale nam pripadala 1/3 vsetkeho). Kym sa mu to podarilo tak jeden vlastnik zomrel. Nez sa doriesilo dodedenie, tak zomrel aj moj svokor, ale kedze nam podpisal generalnu plnu moc, tak uz sa ziadne prekvapenie nekonalo. Spolu to trvalo cca 8 rokov a v prepocte dostal chlapik od nas 8000eur.... nic sme nelutovali, lebo toto su pre bezneho cloveka neriesitelne veci - vsetci boli spokojni, ale niektori sa tych penazi nedozili...
Odpovedať
Ja som kupoval dom kde bolo 15 vlastníkov. Nehovorím že to bolo easy, ale vybavil som to. Z toho boli dokonca 4ria z HU, a počas vybavovania jedna umrela, kde to zdedili ďalší dvaja :) 25 je ale o 10 predávajúcich viac. Ja som to dokonca kupoval na hypo, takže plus komplikácia bola že museli podpísať záložné zmluvy v banke každý jeden. Keby to kupujem cash, tak by som bol ešte určite ušetril, lebo za čo chcel niekto s 1/36 100K, by niekomu s 1/10 stačilo 60K. Ak ti to nehorí a dostaneš časť zadara ja by som to riskol
Odpovedať
Dakujem za vase skusenosti. Uz mam kontakt na cloveka ktory sa tym zaobera. Viem ze to bude casovo velmi narocne a komplikovane, ale ak mam usetrit povedzme 1/3 za co by som kupil iny pozemok tak sa mi to myslim oplati. Samozrejme ak by to slo do extremov a malo by to byt financne nerentabilne nebudem stracat cas a nervy. Za pokus to stoji a ak by som do toho nesiel tak by som si to vycital.
Odpovedať
Len pre info my sme davali dokopy pozemok na ktorom bolo 12majitelov a ťahalo sa to 7 rokov na súde aby sa docielilo vymieranie geometraku a každý bol spokojný nakoniec sú už len traja majitelia zbytok to popredal ale aj tak sa našla jedna pi..... Kôli ktorej sa to ťahalo zase tri roky takže tak.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?