Velky pozemok -> Navrhnutie pripojok a moznosti stavby

Dobry den, mame jeden dlhy pozemok (jedna parcela - 200m x 27m), na ktoreho konci by sme chceli stavat rodinny dom. Spodok pozemku hranici s hlavnou cestou, na ktorej su vsetky IS (vid nacrt) . Premyslame ako to navrhnut v nasej situacii. IBV-ka nie je mozna pretoze by sme potrebovali zapojenie aj susedov s rovnakym pozemkom, kedze v UP obce na IBV je minimalne 6m cesta, 3m pas z oboch stran a minimalna sirka pozemku 18m. Co v takomto pripade? Pocitame s tym, ze k nasmu domu budeme tahat siete na vlastne naklady (voda, kanal, elektina, telekomunikacie) a budovat nejaku spevnenu prijazdovu cestu( tato bude musiet byt asi v sukromnom vlastnictve kedze to nebude IBV). Spodny pozemok sa moze napajat priamo na hlavnu cestu, ale co s tymi pozemkami v strede? Bude potrebne potom o par rokov na ne nanovo tahat siete a vsetko rozkopavat opat? Da sa to nejak dopredu potiahnut?. Je vobec mozne docielit aby tie pozemky medzi nasim domom a cestou boli stavebne? Ci by ste isli uplne inym sposobom? Dakujem za Vas cas Lenka
Odpovedať
@lennkaaa nakresli si to hlavne v mierke nakresli lebo presne opacne obdlzniky by ti mali vyjst. V takychto pripadoch je najvacsi problem voda. Potrebujes aby ti cirkulovala.
Odpovedať
@lennkaaa Skúsila by som najprv urobiť jednoduchú urbanistickú štúdiu a s tou išla na obec, nech sa k tomu vyjadrí. Ak by s tým súhlasili, samozrejme s písomným vyjadrením, už by som to ďalej riešila so sieťarmi - voda, elektrika, plyn, tí určujú podmienky, kde sa dá napojiť a ako sa to dá urobiť.
Odpovedať
@wivik Prečo by musela cirkulovať voda? @lennkaaa My sme kupovali pozemok, ktorý vznikol takýmto rozdelením väčšieho celku. Viacerí vlastníci rolí na poli sa dohodli, že pozemky spoja, rozparcelujú na 11 stavebných parciel, pre ktoré sa vytvorí nová ulica komplet s IS. Vyžaduje to neskutočne veľa dokumentácie, behania po úradoch, projektov, potom realizácia je časovo a finančne náročná a nakoniec kolaudácia. To nie je len vybetónovať cestu. Začína to projektom na zmenu parcelizácie. Na to budeš musieť iniciovať územné konanie. Ak ti to schvália na úrade a daná oblasť je vhodná a určená pre danú výstavbu, tak treba vypracovať projekty: - na cestu - na rozvody vody - rozvody elektriny vrátane osadenie rozvodných skríň - plus iné inž. siete, ktoré tam chceš mať (napr. plyn, kanalizáciu) My sme mali komplet všetko - voda, plyn ele., kanalizácia, chodníky, osvetlenie a ešte aj optické siete sa natiahli pod chodník. Na všetko treba osobitne stavebné povolenie vrátane vyjadrenia správcov sietí, ktorí ti určia, kde bude bod napojenia na existujúcu sieť. Zároveň vybuduješ prípojky k IS pre každý pozemok osobitne. Všetky tieto siete nakoniec treba skolaudovať a odovzdať správcom - t.j. my sme odovzdali elekrinu ZSE distribúcii, vodu BVSke, kanalizáciu a cestu mestu a pod. Bezplatne, resp. za 1 €. Nás stála ulica 140 m dlhá s týmito sieťami a prípojkami cca 180 tisíc €. Až keď budeš mať skolaudovanú cestu a IS tak ti vydajú stav. povolenie na dom a skolaudujú ho. Ty medzitým môžeš tie zvyšné pozemky predať záujemcom.
Odpovedať
@chrobak7 mozno som sa zle vyjadrila. Ked my sme pozerali podobny pozemok, dlha pripojka vody tak nam bolo povedane ze vodari nedovoluju take dlhe pripojky, asi sa to potom niecim riesi aby ked sa v dome nepouziva voda (ides na dovolenku) nestala v potrubi voda.
Odpovedať
Ďakujem za reakcie @wivik to už máme prejdené s vodármi a cca do 200 m by nám prípojku povolili ale tiež sme sa stretli s touto informáciu o cirkulovani vody, no ze to nie je závada. @chrobak7 toto u nás momentálne nie je možné keďže susedia sa k nám nechcú pridať keďže obec vyžaduje 3m pásy z oboch strán plus a 6m šírka cesty. Ostali by pozemky široké 15m a obec má podmienku na min šírku 18m. Čiže s týmto asi čakať kým aj susedia budú chcieť, preto zisťujeme ci sa to dá nejako a ako najlepšie vybudovať teraz (aspoň náš dom + ten spodný pozemok, ktorý by mal priamo prístup na hlavnú cestu). Príde mi to ako situácia kedy za rodičovský domom(pri hlavnej ceste) budujú deti svoj dom ďalej od cesty
Odpovedať
@lennkaaa nečítaj @chrobak7 . On mal úplne inú situáciu... Tebe stačí normálne celý pozemok rozparcelovať, ak je v tvojom vlastníctve celý. Následne vyňať parcely pod cestou a tu, kde bude váš dom. Následne normálne na svoje náklady postaviť cestu až k vášmu domu, IS s odbočkami k ostatným dvom parcelám. Cestu takú, ktorej minimálne rozmery povoľuje zákon, nie nejaká obec, že si povie 18 metrov a pod.... Elektrinu aj vodu tam dovolia úplne v pohode. Kanalizácia zablendovana revízna šachta na hranici každej parcely... Následne normálne na tej zadnej vynatej parcele stavať dom. Teda klasika projekt, stavebko, atď... Ak sa rozhodneš predať tie dve ostatné parcely, budú nachystané. K cene by som ja pripocital sumu za spoločnú prístupovú cestu a následne na tej parcele zriadil pre všetkých právo prejazdu. Hotovo.
Odpovedať
@lennkaaa minimalna šírka dvojprudovej cesty je 5,5m. Žiadne pásy 3m po bokoch... Max 0,5m
Odpovedať
@megdesign ďakujem. Tie IS ak správne rozumiem potom ťahať ako prípojky od hlavnej cesty pre jednotlivé parcely. V podstate už budem žiadať od správcov sieti rovno prípojky na 4 domy? Nemôže mi obec nejako do toho namietať, že to už je v podstate IBV a musím spraviť cestu podľa ich územného plánu?
Odpovedať
@lennkaaa áno presne tak. Obec to nemá čo zaujímať. Môže tam byť X rokov záhradka a chcete tam mať elektrinu a vodu...
Odpovedať
Profilova fotka
@lennkaaa presne by som na to išiel ako písal @megdesign V prvom rade potiahni cestu k svojmu domu dozadu plus prípojky k svojmu domu dozadu , len by som si dal pozor na väčšiu hrúbku potrubia ak sa do budúcna napoja ďalšie domy , to isté dimenzacia elektriny ... Ku každej parcele potiahnes zo svojej vetvy zaslepne potrubie na kanál a vodu s reviznymi šachtami ktore už budú nachystané ... Len sa priprav že to nebude lacné , prípadne si dopredu nájsť záujemcov o pozemky a vybrať si susedov a ísť do toho spoločne ak máš na začiatok dostatočný kapitál , tak ísť prvou variantou , spraviť všetko sám a potom predať stavebné parcely za vyššiu sumu... Ale to záleží od lokality , niekde kde sú ceny pozemkov za m2 nižšie by som asi volil druhú variantu
Odpovedať
Super, no takto to vyzerá celkom náročné ale schodne. Ešte mi napadá jedna vec s ktorou som sa tu stretla s to už kolaudácia domu, bude potrebné mať tú cestu skolaudovanú?
Odpovedať
Profilova fotka
@lennkaaa nie, žiadnu cestu neriešiš, v stavebnom povolení sa rieši iba prístup na svoju parcelu ... a ten máš keďže si vlastník celej parcely, ktorá susedí s verejnou komunikáciou
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?