Ahojte vsetci. :-) S muzom riesime tazke rozhodnutie tykajuce sa stavby na pozemku blizko potoka. Pozemok je v podstate nas, je rovinaty a pomerne velky cca 980m2, vedla lesa, v tichej oblasti. Znie to idealne, no ma to velke ALE. A to je potok, ktory tecie asi 3m od hranice pozemku. Nie je to potocik, ale potok cca 5-6m siroky. Je zregulovany, za 50 rokov sa este nevylial. Otazkou teda je, ci ist do rizika alebo nie. Iste, je to rozhodnutie cisto na nas, ale zaujimaju ma nazory inych. Dalsou otazkou je, ked uz stavat, co podniknut pri stavbe domu, ako ten dom vlastne postavit, aby sa v pripade vyliatia potoku minimalizovali skody. Vopred vdaka za vase nazory, rady a pripomienky. :-)
Ja mám tiež pozemok pri potoku. Najprv som sa pýtal ľudí ktorí majú domy okolo. Pán mi povedal, že za 30 rokov čo tam býva sa potok nikdy nevylial. Raz vraj hrozilo, že sa stane ale to len preto, že na most vyplavilo haluzinu. Prišli z povodia, vyčistili a všetko v poriadku. Tak som ho kúpil. Ja osobne nevidím problém. Keby to bola záplavová oblasť tak vám ani nedajú stavebné povolenie. Problémom môže byť s poistkou ak chcete stavať za hypo
@dominicccka No neviem ako to presne vyzerá ten terén ale vyregulovať breh potoka na krátkom úseku je neefektívne riešenie. Nám by mali regulovať celý potok. Projektová dokumentácia existuje tak uvidíme.
@miroslavzbj toto sa deje akurat teraz. Verim, ze este vcera si jeho majitel myslel to iste... ten dom tiez vyzera, ze tam uz stoji niekolko desatroci bez takejto katastrofy.
https://www.topky.sk/gl/523735/222076...
Tiež som nikdy pri potoku bývať nechcela. Nakoniec prerábame a sme hneď pri potoku :) Môže sa stať, že sa potok vyleje. Ale tak isto sa môže stať, že bývaš pri lese a popadajú stromy. Alebo začne horieť v lese a chytí sa ti dom. Katastrofa sa ti môže stať hocikde. Lepšie a bezpečnejšie pozemky sú už obývané :) A niekedy ti neostáva iné, ako takéto riešenie. Ja ma z prírody rešpekt, ale to mi nemôže brániť v tom, aby som si splnila sen na domček. A potom má aj veľa výhod. Ak máš na výber iný pozemok bez rieky, tak prosím. Ak nie, tak môžeš mať z potoka veľa osohu.