Drenáž okolo pozemku s ílovitou pôdou: Hĺbka a realizácia

Ahojte, na jar mam plan stavat. Mam teraz dilemu ako spravit dernaz okolo pozemku, pretoze pozemok mam mierne svahovity, pod domom bude prevysenie len zhruba 1m, ale krizom cez cely pozemok je tam prevysenie 3,8m podla vyskopisu. Kedze poda tam je ilovita a tazka, a nad domom su len luky ktore sa tahaju dalej do kopca (cca 200m) vsetka ta voda steka smerom na pozemok. A kedze pozemok nieje rovina, tak voda tam nestoji ale tecie dalej. Ja by som ale teda chcel okolo celeho pozemku z 3 stran spravit drenaznu tzv. "odrážku" Dokopy to vychadza na cca 84m drenaze. Pod pozemkom je kanal do ktoreho to mozem napojit. Kdze je to ilovita tazka poda a voda po dazdoch az tak nevsakuje ale skor tecie po povrchu, a otazka znie do akej hlby kopat tu drenaz? Rozmyslam ci bude stacit na sirku 30cm, a do hlbky tiez 30cm? Planujem klasicku drenaz, 5 cm strk na spodok, do jamy geotextilia, do nej 100mm perforovana rura, strk a cele to tou geotextilou zabalit. Vedeli by ste poradit ci hlbka 30cm bude dostacujuca? Sklon je tam prirodzeny do oboch stran z najvyssieho bodu pozemku, takze s tym nebude problem ze niekde by som musel kopat viac. Strk planujem 16-32 a geotextiliu 200g. A dalsia otazka co mi vrta v hlave, ked si to spravim po 3 stranach hranice pozemku, na zivy plot pri tejto drenazi asi mozem zabudnut? Kedze korene to prerastu casom a upchaju, alebo je na to nejake riesenie? Dakujem moc za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
naši projektanti a úradníci nestíhajú vývoj. Tieto otázky majú byť riešené v projekte. Smutné je, že aj keď princíp by mal riešiť územný plán, pretože nemôžete odraziť nejakú vodu a pustiť ju na niekoho, neviete koľko, cudzie pozemky. To nestraším len nastieňujem, čo treba riešiť. K veci: žiadna drenáž, tá je na vsak nie do ílu, obyčajná ryha, úval okolo pozemu. Pre spevnenie úvalu na vnútornom násype vysadiť živý plot, stabilizuje svah na dlhšiu dobu a vtáčiky sa potešia, podporí to rôznosť druhov vtáctva.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

naši projektanti a úradníci nestíhajú vývoj. Tiet…
@jan45 dakujem za odpoved, spravim teda ryhu. Na projekte sa este pracuje, ale ja len rozmyslam dopredu nech to neni zamocene na jar ked sa zacne kopat (ak sa to vsetko stihne :)) Pod pozemkom ten "kanal" je spraveny susedom aby jemu netieklo na pozemok a vedie to do maleho potocika na ulici. Ten "kanal" je normalne schvaleny mestom, ryha tam bola od kedy si pamatam, ale asi 5 rokov dozadu sme tam davali strk a rury, a este mesto dalo doviezt strk a rury na ich naklady, len sme si to spravili sami.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?