Odpoveď na príspevok od petersd:
Jak tak kukám,... asi najlepšie je od starkých - … @petersd Ved v celom vlakne vlastne pises,ze nie na spolocnom dvore a zeby si toto svojim detom a vnucatam neurobil a teraz pises toto?Nejake protichodne.Ci?Odpoveď na príspevok od kuracinarez:
@petersd Ved v celom vlakne vlastne pises,ze nie … @kuracinarez sarkazmusOdpoveď na príspevok od kuracinarez:
@petersd Ved v celom vlakne vlastne pises,ze nie … @kuracinarez Bavíme sa o situácii, že dospelé dieťa je rozhodnuté ísť preč a stavať - nestavať na spoločnom dvore. Ono niekam pôjde tak, či tak,... otázka je len o tom, či na spoločný dvor, alebo niekam inde.... Moja poznámka o "rodičoch v starobinci" však bola smerovaná na fenomén dnešnej doby: Každý chce hneď nezávislosť, samostatnosť, nikomu neslobodno nič povedať lebo má svoju hrdosť a sa hneď uráža a je mu jedno či "narušiteľ jeho kruhov" je opilec z miestnej krčmy, alebo starký oco, mama. A tak kolo seba vidím, že rodičia častokrát začínajú byť pre svoje deti ťarchou, prekážkou, ktorú treba eliminovať.... Najlepšie podľa detí je, keď rodičia sú ďalej. A môžu ku svojim deťom iba vtedy, keď to deťom vyhovuje, inak je problém...Odpoveď na príspevok od toky1:
@kuracinarez sarkazmus @toky1 Nie, nie je to sarkazmus - je to typický znak dnešnej doby. Kto to nezaregistroval, je mi to ľúto. Veď vidíš aj podľa mnohých príspevkov v tejto témeOdpoveď na príspevok od kuracinarez:
Moj nazor je,ze coskoro nebude aktualna tema byva… @kuracinarez Tak ale v dnešnej dobe vyletieť spod maminej sukne po škole sa akože podľa teba dá? No neviem, bežný človek zarobí v čistom možno 1500e a ísť na prenájom či dokonca podnájom ak nemáš frajerku keď máš možnosť bývať ďalej doma pretože máš prácu v mieste bydliska tak asi je finančne menej náročné zostať doma, nie? Nie každý má plat a istý flek na to aby si bral hypotéku. Prípadne partnerku s ktorou by do spolu ľahšie zvládli.Odpoveď na príspevok od petersd:
@kuracinarez Bavíme sa o situácii, že dospelé die… @petersd vidis to velmi skreslene....Odpoveď na príspevok od kuracinarez:
Moj nazor je,ze coskoro nebude aktualna tema byva… @kuracinarez asi zijem v divnej bubline, ale mama hotel vidim skor u dnesnych 40-50-nikov. Poznam takto x ludi, co nikdy nevyleteli z hniezda, okupuju rodicovske byty/domy a aktualne cakaju, kym rodicia umru, lebo im zacinaju liezt na nervy. A nepoznam jedinu rodinu, kde maju deti vo veku mojho decka, ze by niekto ostal byvat s rodicmi, decka su rozlezene po svete alebo teda minmalne v BA hned po skonceni skoly. Malokto sa vracia domov, vacsina ide za lepsim. Nemaju jazykovu barieru, ako sme mali my a maju jasny ciel. My ked sa stretneme mamy detí nasej byvalej triedy zo ZS, tak praveze "nariekame", ako nam deti vyleteli rychlo z domu. Ale ok, asi to bude tou divnou bublinou, v ktorej zijem 😅Odpoveď na príspevok od toky1:
My sme mali u seba v byte svokru nejakých 8 rokov… @toky1 S postupujúcim vekom a sociálno-mentálnou zrelosťou každý (alebo väčšina z nás) pochopí tie správne a univerzálne hodnoty života... a niekedy aj kriticky prehodnotí svoje svetonázory, ktoré vyznával za mládších rokoch...Odpoveď na príspevok od akvi:
@kuracinarez asi zijem v divnej bubline, ale mama… @akvi škrtám slovo "asi" - nepoznám nikoho takého.. K téme: radšej sa tlačiť v garzónke ako v dome/na pozemku s rodičmi alebo svokrovcami. Švagrov brat narieka, že postavil dom vedľa jeho mamy, ktorá sa tam chodí vynudiť, diriguje ich, citovo vydiera ap - ani vysoký plot nepomohol..Odpoveď na príspevok od petersd:
@toky1 S postupujúcim vekom a sociálno-mentálnou … @petersd blbost, poznam tolko prikladov kedy to je naopak 🤣Odpoveď na príspevok od akvi:
@kuracinarez asi zijem v divnej bubline, ale mama… @akvi Nie mozno nezijes v bubline,len mozno to vidis vo svojom okoli inak.Kazda doba je ina.Donedavna stali na zastavkach v obciach tzv."stamgasti".Chlapi ktori nikde nepracovali,zili u rodicoch,pili alkohol.Na zastavke stali a cakali kym nepride autobus z mesta a hned pytali cigaretku,popripade dolozit do piva atd.Tychto mamahotelnikoch asi myslis ty.No a sucasnost vychovava mladez na soc.sietach,pocitacovych hrach atd.Mladi uz nemaju taku potrebu sa stretavat,ved si napisu.A to nieje dobre.Ja im fakt nezavidim a myslim ze to maju tazsie ako mi ostatni,ktori sme nemali technicke vymozenosti a o to sme boli samostatnejsi,vynaliezavejsi.Su potom nesamostatni,nevedia si vybavit bezne veci.Minule bola taka reportaz v TV,ze mladi si kladu podmienky a nechcu hocijaku pracu.A ze zamestnavatelia uz stratili s nimi trpezlivost a radsej zamestnaju patdesiatnika ako mladeho s vysokymi poziadavkami.Plus ceny nehnutelnosti narastaju a preto som pisal,ze aktualna tema bude nie zivot na jednom dvore,ale v spolocnej domacnosti.Odpoveď na príspevok od kuracinarez:
@akvi Nie mozno nezijes v bubline,len mozno to vi… Mozno zijem ja v divnej bubline, ale postavit 1 dom a nejak zit slusny zivot obycajneho cloveka nepovazujem za nejaky achievement aj ked dostanem od rodicov presne 0 penazi a 0 pozemkov. Naozaj ma realne priemerne inteligentny clovek problem kupit pozemok a postavit 1 dom? To uz kde sme sa dopracovali. Pracujem, zoberiem hypoteku a mam. O 10 rokov ani neviem ze nieco platim.. Alebo kupim 1 izbak, setrim, po case hodnota narastie, predam, kupim pozemok a mam. Ja v mojom okoli poznam skor ludi, ktori kupuju 3-4 nehnutelnost.. A niektori maju este aj zufale exky na krku a dalsie veci. Aj ti najvacsi lajdaci, ktorych poznam z mojho okolia, ktori do 25ky setrili presne 0 a kupovali auta na spotrebaky su uz dnes v dome a ziju. To este keby mi rodicia dali pozemok tak aky by som musel byt mental aby som nedokazal zarobit na 150-170 tisicovu hypo aby na tom pozemku stal dom? Dnesny svet je kruty a chlap ktory nevie zarobit na nie ze 1 dom, ale na dom a ruzovu buducnost celej rodiny je absolutne nezaujimavy, 40tnici v rodicovskom su uplne za na odpis.Odpoveď na príspevok od wheel:
Mozno zijem ja v divnej bubline, ale postavit 1 d… @wheel Akože Ti poviem - ozaj žiješ v divnej bubline :-) V mojom okolí je pár ľudí s povedzme dvomi nehnuteľnosťami ale sú určite skôr výnimkou. Drvivá väčšina má byt aj s hypotékou na krku už roky rokúce. Možno to je tým, že niesme bratislavskí, neviem. Poviem Ti že drieme a zarobíme obvykle tak tak na slušný život. Každý z môjho okolia koho poznám a má dom alebo viac nehnuteľností tak si pomohol nejakým dedičstvom a podobne. My napr sme bývali cez 20 rokov v byte a pred 5imi rokmi manželka predala byt po mame a keď sme predali náš byt a doložili úspory tak sme mali na dom tak akurát. Fakt neviem kedy by sme sa len vlastnou prácou a výplatami dopracovali k domu. Asi sme tu fakt mentáli. Brať hypo v 50ke v takto nestálej dobe by som nemal odvahu. Tak ale je pravda, že ja som dom kupovať ani neplánoval - nejako sa to tak strhlo.Odpoveď na príspevok od kuracinarez:
@akvi Nie mozno nezijes v bubline,len mozno to vi… @kuracinarez práveže vôbec nemám na mysli ziadne socky. Tam je to "pochopiteľné", že nejaký alkoholik, nezamestnaný kvôli svojej blbosti, žije s rodičmi. Ja mám v okolí ľudí, ktorí vôbec nezarábajú zle, ale z nejakého dôvodu proste využívajú mamahotel. Poznám takto programátora, doktora, obchodaka, stále u mamy, doktor už rozvedený, lebo jeho ženu prestalo baviť čakať, kým sa rozkyve a kúpia si vlastné a on dodnes nechápe, prečo ho opustila 😅, veď "mala všetko". Ešte poznám dve učiteľky, obe u mamy, jedna ma aj chlapa. Tých rodičov poznám a vadí im to, ale nemajú gule vyhnať dcéru. So zaťom sa nebavia vôbec. A mladých ja poznám práveže šikovných, väčšina makala už popri škole, nie preto, že by museli, ale preto, že chceli. Väčšina odišla do zahraničia alebo BA. Tí, čo ostali, tak majú svoje biznisy alebo robia v takých klasických zamestnaniach, ako učiteľky, zdravotné sestry a pod.Odpoveď na príspevok od wheel:
Mozno zijem ja v divnej bubline, ale postavit 1 d… @wheel chcel by som byt sucastou takej bubliny (mozno) 😁 mam jednu nehnutelnost v ktorej zaroven byvam na hypo ktora v dnes dobe by stacila tak na garsonku zalozenu rodinu a neviem odkial by som sa dostal k tomu aby som utiahol druhu ci tretiu nehnutelnost (nehovoriac ze ani banka by nam pravdepodobne dalsiu hypo nedala a to nezarabame v sucte platov s manzelkou vobec zle aj na pomery mnozstva ludi v mojom okoli). A to som do 28 rokov zil v mamahoteli a vyplaty skreckoval. Ta bublina je fakt nejako zazracna. 😁Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@wheel chcel by som byt sucastou takej bubliny (m… @roman_x Spolužiak zo strednej sa práve nedávno rozviedol po cca 30 rokoch šťasného manželstva presne kvôli tomu - vo vlastnom dome vyhradil jednu izbu a priviedol tu svokru. Zo začiatku to bolo celkom dobre, ale časom začala byť ako Vegeta - miešala sa do všetkého. Kamarátová manželka sprvu držala stranu manželovi, ale postupne, postupne... sa mama s dcérou dali dokopy. Po rokoch márneho boja, v snahe zachrániť si psychické zdravie, to kamarát vzdal... Už býva v starom rodičovskom dome, čo mal po jeho rodičoch. @sousedekovci89 Nechaj tak, kamoš @wheel tu práve spadol z Marsu, alebo je dieťa šťasteny. Lebo ku úspechu jednoznačne treba dobrú konšteláciu hviezd a súčasne sa vyskytnúť v pravý čas, na spravnom mieste. Iba samotná šikovnosť človeka sama o sebe znamená pramálo.Odpoveď na príspevok od petersd:
@roman_x Spolužiak zo strednej sa práve nedávno … @petersd "dve holubice sa spoja a zničia jastraba" je tisíce rokov overený scenár, ktorý nikdy nekončí dobre, viď. Ženský zákon (Tajovský). Preto sa miesto pre bývanie volí tak, že na glóbus vyznačíš, kde býva svokra a / alebo dominantná (manipulatívna) matka a presťahuješ sa na opačnú stranu Zemegule :)Odpoveď na príspevok od gadefox:
@petersd "dve holubice sa spoja a zničia jastraba… @gadefox Ahoj kde si tak dlho bol?Nebolo ta tu vidiet. Ale k teme.Zalezi na ludoch.Ja som mal taku dobru svokru,zeby som nemal problem byvat na jednom dvore.Takisto moja mama.Ma svoje byvanie,ale nevadilo by mi ak by sme byvali vedla seba.Ani byvat vedla surodencov by mi nevadilo.Ma to svoje vyhody.Vie pomoct s detmi ak je treba,Ty vies pomoct jej atd.Odpoveď na príspevok od petersd:
@roman_x Spolužiak zo strednej sa práve nedávno … @petersd suhlasim v podstate som chcel tu jeho reakciu postavit do reality beznych rodin ktore su radi ze si mozu dovolit jednu (vacsiu ci mensiu) nehnutelnost na byvanie ktoru splacaju 30 rokov, nejake to 1-2 auta v priemernej cenovej hladine a su radi ze nemusia kazde euro otocit 3x a vedia ist aj na nejaku slusnu dovolenku 🙂Odpoveď na príspevok od emilia25:
Ja tiez zijem s muzovu mamu,teda mojou svokrou a … @emilia25 Takto majú žiť normálni ľudia !!!Odpoveď na príspevok od emilia25:
Ja tiez zijem s muzovu mamu,teda mojou svokrou a … @emilia25 dobra rada na margo - podla mna je dost nebezpecne taketo veci zverejnit, myslim na vase financne pomery, financne pomery babky a ze 10 dni budete mat prazdny dom...Odpoveď na príspevok od milanista:
@emilia25 dobra rada na margo - podla mna je dost… @milanista nepisala som kedy presne,vecsina ludi chodi jun az september,a mame super susedov,chodia nam sliepky vzdy nakrmit,takze aj takto davaju na dom pozor.