Ako na predaj nehnuteľnosti, ak je majiteľ v zahraničí?

Dobrý deň, Určite mi budete vedieť poradiť. Čo všetko je potrebné mať na rozume, ak chce majiteľ, ktorý žije dlhodobo v zahraničí, predať pozemok na Slovensku? Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
@p3tra11 Skús upresniť otázku, zo zadania som nepochopil, čo vlastne potrebuješ vedieť. V podstate na to, aby predal, mu stačí podpísať kúpno predajnú zmluvu a overiť jeho podpis.
Odpovedať
Ďakujem... takže, teoreticky by musel prísť na SK a doriešiť papiere? Alebo stačí na diaľku? Dať splnomocnenie? Jedna sa mi predovšetkým o papiere, či sa to dá nejakým spôsobom spraviť tak, aby majiteľ nemusel prísť na SK?
Odpovedať
Tak jedine co treba je mat okrem podpisanej kupnopredajnej zmluvy aj overeny podpis predajcu(vlastnika) nehnutelnosti. Ten si treba dat overit na zastupitelskom urade Slovenskej republiky v zahranici (na velvyslanectve, na konzulate Slovenskej republiky, ci na urade, ktory akceptuje Ministerstvo zahranicnych veci SR). A ak v jeho mene niekto vystupuje tak treba mat i plnu moc na vsetky pravne ukony.
Odpovedať
@p3tra11 Či už podpíše plnú moc alebo predajnú zmluvu, je už jedno. Overenie podpisu bude rovnaké. Ak si dá overiť podpis v zahraničí (napr. notárom), bude potrebovať tzv. apostil - teda nejaký inštitút musí ten podpis notára overiť, aby ho uznali naše úrady. Tu máš zoznam úradov, ktoré sú oprávnené vydávať apostil a SR ich akceptuje: https://www.justice.gov.sk/Dokumenty/... a tu máš všeobecné inštrukcie: https://www.justice.gov.sk/Stranky/Na...
Odpovedať
Ďakujem vám za pomoc 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?