Caute. Piatok (5 dni dozadu ) mi robili cementovy poter . je potrebne ho polievat ? Nezda sa mi, ze by sa to chystalo nejak prasknut. Vnutri je tak 5 - 8 stupnov a strecha neni izolovana, cize pekne odvetrava.
@zabak10 väčšinou všade odporúčajú polievať. ja som nepolieval a poter bez problémov. Vonku bolo 20+ a v dome tak 15 stupňov cca keď sa zalievalo. Dom bol ale pár týždňov prevetrávaný (nebola to úplne uzatvorená stavba).
@zabak10 netreba polievať keď je vonku takto ako popisuješ, dôležité je aby nebol prievan aby sa nepresúšal na niektorých miestach viac ako inde, to by mohol byť problém. To, že je vrch otvorený je fajn, má kadial unikať vlhkosť ale treba tam občas prísť a otvoriť vetračky na 10-15 minút aby to slabo prefúklo (nesmie vonku fučať veter jak sviňa).
Polieva sa keby bolo vonku teplo tj +25°C kedy by neprimerane rýchlo vysychal mohol by popraskať. My sme plus mínus v takýchto teplotných podmienkach robili poter a nepolieval sa, len sa každý deň vyvetralo a krásne to doschlo za 10 dní potom už pracovali ďalej na interiéri.
hydratacia cementu prebieha idealne vo vode, preto sa ma poter vlhcit, na vonkajsej teplote az tak nezalezi. Samozrejme, ak je vonku 25C, polievat musis viac.
http://www.modrastrecha.sk/forum/podl...
Nespravna starostlivost o betonovu mazaninu/poter je najcastejsou pricinou napr. skrutenia poteru. Preto by mal byt poter v celom profile rovnako vlhky minimalne uvodnych 28 dni. Citlivejsie su tenke potery=<5cm.
Záleži od majstrov, aký poter si nechali namiešať. Ak mokrejší (aby sa im lepšie robilo), tak ten je skôr náchylný ku prasknutiu. Ak poctivý "suchý" tak nepraskne ani bez polievania.
Ale ja mám takú osobnú skúsenosť s betónmi, či potermi: Ak má takú konzistenciu že chce prasknúť, tak môžeš robiť čo chceš, polievať trebárs i každých 15 minút, či hoc aj pod vodou držať, aj tak praskne !!! 😞 ... (inak, cementové potery sme nikdy nikde nepolievali)
@jblaze nechcem komentovat stav ze sa nedodrziavaju zakladne stavebnicke principy a zrecie lehoty je kombinacia hluposti nevedomosti a nezaujmu stavebnikov a investorov v honbe za akceleraciou projektov. Povedz mi, vyjde ti po minimalne 7 dnovom zreni mazaniny vo vlhku a dalsich 2 tyzdnoch zrenia na vzduchu a prekureni 7 dnovom CM skuska ?(28 den?). Ak ano, zjem kefu aj s nasadou 🙂
1. Dohnálek, J. – Tůma, P.: Nové znění normy ČSN 74 4505 Podlahy – Společná ustanovení. In: Konference Podlahy 2008, Praha 25.-26. září 2008, s. 141 – 147, vydal Betonconsult s.r.o.
2. Cigánek, J.: Asfaltové mazaniny v pozemním stavitelství, část 2. Doplňující informace k příspěvku o asfaltových mazaninách na konferenci Podlahy 2006. In: Konference Podlahy 2007, Praha 17.-18. září 2007, s. 155 – 166 vydal Betonconsult s.r.o.
@mgx kto by dodrziaval nezmyselne pravidla, takze zrejme si nebetonoval, inac by si vedel ze za tyzden je betonova plocha dostatocne pevna aby splnala svoj ucel