Má takto vyzerať poter na podlahovku?

Včera mi robili poter na podlahovku. Vždy som si myslel že strojový poter je pekný hladký.. viete mi povedať či je toto OK? Zdá sa mi že ten poter je dosť pórovitý, keď sa naň pozerám zhora tak ako keby boli len zrnká zlepené na povrchu. Kropim ho teraz vodou a hneď to vsiakne. Teda mám pochybnosti či to bolo dobre urobene - či to nebude trúbkam podlahového kúrenia klásť odpor. Podľa prázdnych bandasiek od plastifikatora som vypočítal že dávali asi 35% z odporúčanéj dávky plastifikatora. Je sa čoho obávať ohľadom podlahového kúrenia a prestupu tepla z trubky na povrch ? Ďakujem
Odpovedať
Odtlacil som polystyrén okolo sprchoveho kúta , a takto vyzerá poter z bokú
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som mal poter rovny ako sklo, ale nemyslim si zeby tomu poteru nieco bolo. Predsa len je to taka polosucha zmes. Keby si mal liaty poter, alebo anhydrit, to by Bolo rovnucke.
Odpovedať
Mal som teda hladkejsi.podla mna malo zarovnany, vyhladeny- tym okruhlym hladitkom.
Odpovedať
Tym okruhlym hladitkom to ani nerobili, vraj to sa robi pri nejakom inom poteri- nieco od Baumitu spominali. Hladili to rukov. Toto je z piesku a cementu.
Odpovedať
@juraj700 ked sa obavaš prestupu tepla s trubky do poteru, mal si riešit anhydrit. A tento cementovy je fajn. Pokial je rovina, nieje čo riešiť. :-)
Odpovedať
@nrmilos2404 ide mi len o to aby mal ten moj poter taku tepelnu vodivost aku ma cementovy poter mat, preto by som chcel nazor odbornikov. Pod tym su trubky podlahoveho kureniaa jeto dolezite. Casto je to zo slovenskymi firmami dost zle co sa tyka nasledovania noriem a stavebnych standardov, ak si si dal nieco nejakym firmam robit- isto uz o tom vies. Kazdy ti len povie kaslite na normu '' my to takto robime uz X rokov a je to dobre ''
Odpovedať
Pokial sa nebude drolit a bude rovinatost nic s tym uz nespravis, teda tak ci onak s nim uz nic neurobis. Mal si si ich robotu overit pred tym ako si si ich pustil do domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@juraj700 Ja by som sa bál len toho že sa sa ti to rozsype lebo mi príde že dávali aj 35% cementu a čo stým urobí zakúrenie bude zaujímavé keďže na tej fotke z dverami som si nevšimol dilatáciu, ale prestupu tepla by to malo byť jedno.
Odpovedať
@martosko Dilatacia medzi dverami je skryta tesne pod poterom. Cement bol moj vlastny a dali cca 215kg na m3 poteru. To by malo byt ok, ostatne firmy mi hovorili ze staci 200kg. Bojim sa len ci niesu ''nadstandartne velke'' bubliny v cemente. Ci je dobre zhutneny. A teda ci to neovplyvni tepelny prechod z trubky.
Odpovedať
@juraj700 po presnejsom scitani - 250kg cementu na m3 poteru. inac sa nedroli, skor je taky akoby klzky/lakovany na povrchu ako keby bol uz penetrovany . To asi robi ten plastifikator
Odpovedať
@martosko
Odpovedať
A co na to univerzalny odbornici z Modrej Strechy @jan45 a @ladajaskva Poradite prosim? 🙂
Odpovedať
Článok sa načítava...
nasiel som jednu fotku z mojej´stavby
Odpovedať
@juraj700 nie je to ziadny baumit, ale elektricke hladitko pouzivali.
Odpovedať
@juraj700 slabsi priemer, videl som aj horsie, nemas sa coho bat. Ale ja by som za takyto poter nezaplatil dohodnutu cenu.
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem povedať ale hádam to bude dobré no.. 🙂 unás vyzeral poter takto 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
to som dopadol, :-| ale treba to polievať aspoň pár dní , záleží aká bude nášlapná vrstva, o vodivosť sa nebojte.
Odpovedať
@jan45 to slovo '' univerzalny odbornik '' som myslel ako poctu mimochodom 😉 Malokto ma taky rozsah vedomosti ohladom stavebych cinnosti ako vy. Inac povrch po cca 36 hodinach je ok- co sa tyka drolivosti nedroli sa. Mne ide iba o jedno- aby ten poter nebol '' tepelny izolant '' . Mna trapi jedine tepelna vodivost , Budem na to asi ajtak davat nivelacku, i ked som cakal ze povrch bude uz bez nivelacky uplne hladky.
Odpovedať
Profilova fotka
@juraj700 nebude izolant ale skorej akumulator ... bude dlhsi nabeh ale zas dlhsie chladnutie. Co sa tyka vizualnej stranky je to ok ved je to sypka zmes a hladena do roviny a ta pokial je tak sa nemas coho bat. Mne ked robili poter bolo v mode davat az 10cm a vyzeral podobne a nedroli sa a je rovny.
Odpovedať
Profilova fotka
@juraj700 podrobnejšie. popíšme si súčasný stav: medzi trubkami a poterom predpokladáme vzduchové medzery a teda bezkontaktný stav. Teplo sa šíri vedením (kontaktný stav) sálaním (vzduchová medzera) prúdením( v trubkách. Každý spôsob má inú rýchlosť, teda pri vzduchových medzerách dôjde k fázovému posunu, ale pre rozmery je to nemerateľná veličina. Na dôvažok, sú suché rozvody, kde sú trubky uložené v lôžkach , nie sú úplne obalené a kúri to dobre, treba sa obrátiť na majkoj, tam je aj minimálna akumulácia
Odpovedať
@jan45 Ok, ďakujem 🙂 A @majkoj poradí prosím či je to ok ?
Odpovedať
Profilova fotka
@juraj700 mal by mať súchú podlahovku
Odpovedať
Profilova fotka
@juraj700 ja mam suchu podlahovku, takze si netrufam na toto kvalifikovane odpovedat, ale takyto poter som uz videl u nas v dedine. Ale nemam informacie, ci sa potom vykytli nejake problemy...
Odpovedať
@majkoj a viete niekoho tu na MS odporučiť, čo sa vyzná okolo cementových poterov -kto by vedel zhodnotiť či sa mám niečoho obávať z takým poterom ?
Odpovedať
Profilova fotka
@juraj700 Pre realizáciu betónových poterov - mazanín , ktorými sa zalieva podlahové vykurovanie sa používa frakcia piesku , štrku a cementu 0-4mm + vlákna / sklenené , alebo PP / + plastifikátor . Takto pripravená zmes sa po zaliatí vibruje vibračnou latou , vďaka ktorej sa v kombinácii s plastifikátorom z poteru odstráni prebytočný vzduch a poter tak dosiahne očakávanú hustotu a pevnosť. Pridané vlákna zabezpečujú zvýšenú pevnosť poteru a znižujú riziko vzniku trhlín . Rovinnosť poteru by mala byť do max 2mm/1bm - bežne je ale možné dosiahnuť aj 2mm na 2bm . Čím väčší objem vzduchových medzier v potery , tým vyššie riziko vzniku trhlín , nižšia pevnosť ako B-20 a vyšší tepelný odpor . Čím pórovitejší povrch tým je následne vyššia spotreba lepidla pri celoplošnom lepení / to samozrejme nemusí byť na závadu nakoľko sa tým zväčšuje kontaktná plocha medzi lepidlom a poterom / , alebo nevyhnutnosť nivelizovania podlahy - pri pokládke elastických podláh . Pri plávajúcom systéme pokládky je neuzatvorený povrch náchylný na odeľovanie čiastočiek piesku a prachu z poteru , ktoré potom môžu spôsobovať problém pri užívaní finálnej podlahy .
Odpovedať
@parkett_mann čo teda s tým poterom čo mi nemenovaná firma urobila ? Čo by ste Prosím urobili vy?
Odpovedať
@juraj700 cementom šetrili,250kg/M3 je dosť málo,šetrili aj plastifikatorom, trubky mohli byť celé obalené,ale ak máš min 6cm celkový hrúbku a nad trubkami 45mm môžeš kľudne spávať.poter nepolievaj ,robi sa suchý aby nespraskal.kvalita nie je super ,ale prežijete to..
Odpovedať
@daralbajda hrúbka je 6,5 cm -7cm
Odpovedať
Profilova fotka
@juraj700 Čo sa týka povrchu - nie je to až tak tragické , neviem aký druh podlahoviny a akým systémom chceš pokladať , takže viď môj predchádzajúci príspevok . Čo sa týka vzduchových medzier a tepelnej vodivosti . Neviem aký tepelný tok bude potrebný pre pokrytie tepelných strát . Predpokladám , že staviaš nový dom a ten musí splňovať aktuálne normy na tepelné straty . Čím sú tieto nižšie , tým menej tepla je potrebné podlahou distribuovať a tým menší ekonomický dopad bude mať menšia tepelná vodivosť poteru / myslím tým v eur a nie v % rozdiel / . Asi sa tu nenájde nikto , kto by to iba na základe týchto informácii dokázal reálne prepočítať a vyčísliť tak rozdiel . Ja si dovolím odhadnúť , že za rok sa to bude počítať iba v desiatkach eur a určite nie v stovkách .
Odpovedať
Takto asi vyzerajú prechody cez dvere, dnes som ich meral . Som z tej firmy strašne sklamaný . Hlavne mi vadí že ten poter je strašne pórovitý, ked nan lejem vodu bude ju brat donekonečna - keďže asi pretecie priamo na polystyrén . Je toto normálne na poter? Je otázne ako to bude kúriť .. Mám taký dojem že poter bol krátko miešaný, s nebol úplne homogénny , Má Miesta ktoré presakuju- teda asi 70 percent žltšej plochy - tu predpokladám je menej cementu . A zvyšok 30 % sú sivé fľaky ktoré sú na povrchu zacelene. Predpokladám že tam je ten cement ktorý ostatnej ploche chyba.. Rozhodol som sa že Dam ten poter dať skontrolovať nejakému špecialistovi - poznáte niekto niekoho kto sa tomu venuje ? Lebo ak na to dám vinyl podlahu za vyše 2000eur + a po zakúreni to popraska alebo sa zvlni tak som nahratý . Keď má ísť poter von, tak nech ide teraz.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?