Akú hrúbku poteru treba dať pri anhydride?

Ahojte, rozhodujeme sa medzi potermi, či cemetový alebo anhydrid. A asi to bude anhydrid kvôli rovine. Po mojej skúsensoti s majsrami neverím nikomu, že spraví rovný podklad pod podlahu. Ale v projekte máme cementový poter hrúbky 6cm (5,7cm poter + 0,3cm samonivelácia). Akú hrúbku treba dať v prípade anhydridu? Je na to norma alebo nejaký výpočet? Podľa čoho sa to dá určiť? Čítal som ,že anhydridu treba menej, ale koľko? Teraz ma to trápi kvôli vchodovým dverám a HS, aby sme ich dali do správnej výšky a nevznikol zbytočný schod. Diky
Odpovedať
@peto125 a ten anhydrid si budes robit sam, ked majstrom neveris? Mozes ho tam dat rovnaku hrubku ako mas planovanu a ziadny schod ti nevznikne, ide o minimalnu hrubku, nie maximalnu.
Odpovedať
@peto125 mne teraz tento problem vyskocil, lebo som sa nepochopil s dodavatelom okien. Anhydrit potrebujes min 35mm nad trubkami, ked das viac sa nedoplatis.
Odpovedať
@peto125 daj viac polystyrenu
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 rovinnost poteru zavisi od prevedenia.. Ani anhydrit ti nezaruci rovinnost.. ANo ma lepsie samonivelizacne vlastnosti ako cementovy poter..Ale same o sebe to nestaci... Da sa spravit aj cementovy poter aby bol ok ;-)
Odpovedať
@peto125 JA mám len cementový a je tak rovný, že som v pohode položil 5 mm vinylovú podlahu ani nivelovať netrebalo. Ja by som radšej ten cementový a ak by sa im nepodaril, tak potom tenkú vrstvu samonivelačného poteru.
Odpovedať
Budem to mat tak isto a planujem dat poter klasicky ako odporúčajú 3,5cm nad trubky. Cize pridám na izolácii cca 2cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 urcite komunikuj s realizatorom, kolko tam toho dava. Podla toho prisposob vysku izolacie. V neposlednom rade je dolezita aj rovinnost podkladoveho betonu. Spominanych 3,5 cm by malo byt minimum v najvyssom mieste dosky.
Odpovedať
@gashtaan budú nám to tak či tak robiť nejaký majstri. Myslel som , že anhydrid je blbuvzdornejší. Že je samonivelačný ako sa všade píše, čiže sa rozleje a nebude hrbolatý, krivý a neviem aký ešte. Aby som po vyliatí poteru tu neriešil, ako to opraviť a vyrovnať. To mi je jasné, že tam môže byť aj väčšia hrúbka, ale jednak sa stráca výhoda, že rýchlejšie nabehne a to hlavné, že je cena podstatne vyššia s narastajúcou hrúbkou. @rkorba čo si dal ty ? cement či anhydrid? Aký ti vznikol problém? Idem objednávať okná a potrebujem vedieť výšku podlahy a tým pádom výšku poteru. Teda skôr ma zaujíma tá dolná hranica, koľko treba. Trubka má koľko max 1cm? Tak keď budem počítať s poterom 5cm, bude to ok? Chcem zaliať prahy čo najpresnejšie, aby nevznikal schod. @sysell ešte len objednávam okná :-) @chrobak7 len keď bude rozdiel daljme tomu 1cm to sa bude tažko vyrovnávať, hlavne kvôli osadeným dverám a HS :-D Bývame medzi TN a ZA, ak máš spolahlivú firmu a robia aj tu, tak kludne mi pošli kontakt, budme vďačný :-)
Odpovedať
@peto125 Mne robila firma MIPO: http://www.mipo-potery.sk/ Sídlo majú v Bernolákove, ale robia aj v iných okresoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 - dal by som cementovy poter 6cm bez nivelaku. mne robila firma MIPO, totalna rovina. urcite aj nabuduce.
Odpovedať
@mgx @chrobak7 inak je niečo zlé na tom anhydride? Má nejaké nevýhody o ktorých neviem , resketíve cementový výhody? Akurát viem ,že anhydrid, je samonivelačný, ale po tom čo osm tu dnes čítal, tak asi ne úplne :-D A firmy s podlahovym kurenim, ked osm si daval nacenovať, tak ma odhovarali od cementu.
Odpovedať
@peto125 práveže anhydrid spraviť kvalitne je zložitejšie ako cementový. Ja som dal cementový a tak ho spravili, že som bez nivelacky mohol lepiť 3 mm vinyl...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto125 V podstate je to jedno. Rozdiely sú len teoretické. Napr. sa uvádza, že anhydrid, tým, že má sádrový základ, je vraj menej odolný voči vode a v prípade, že vytopíš podlahu pod krytinou, vraj sa môže poškodiť. Ale zatiaľ nepoznám nikoho, komu by sa to v praxi stalo. Tiež som čítal (neviem ti to ale potvrdiť), že anhydrid preto nedoporučujú v kúpeľni. Ale ak chceš anhydrid, tak nevidím dôvod, prečo si ho nedávať. Pre firmy je ale jednoduchšie aplikovať cementový poter - aspoň tak mi to tvrdila stav. firma, ktorá mi stavala dom a rozhodoval som sa pre cement alebo anhydrid. Zobrali ma na inú stavbu, kde som mal možnosť vidieť, ako vyzerá cementová podlaha v ich realizácii - bolo to pekné rovné, tak som s tým súhlasil, že mi dajú cementovú. Anhydrid je vraj tiež o niečo drahší - ale tým, že stačí menšia vrstva, tak sa celkové náklady trochu vyrovnajú. Problém s cementom som mal len v garáži. Tam som chcel hladkú podlahu, na ktorú by som naniesol len vrstvu farby. Cementový poter - asi ho zle zamiešali, sa na pár miestach drolil, urobili sa mi diery. Tak sme sa dohodli, že mi spravia 5 mm samonivelačný poter. Robotu zaplatia oni, materiál som si kúpil sám. Dával som samonivelák Chemos garáž, ktorý by mal byť na trhu najpevnejší a najodlonejší voči poškodeniu. Asi aj cena tomu zodpovedala..... Pretým ešte opravili tie diery zmesou Spravbeton. Potom som už to len natrel dvojzložkovou farbou a na to dal spevňovací dvojzkložkový lak. Bližšie podrobnosti si môžeš pozrieť v mojom fotoblogu - Podlaha v garáži. Tam si môžeš pozrieť, ako vyzerá podlaha po aplikácii samonivelačného poteru.
Odpovedať
@peto125 Ešte teoreticky - vraj anhydrid je pre podlahové kúrenie lepší, lebo tým, že je tekutý, lepšie obalí trubky kúrenia a potom že teplo lepšie prestupuje. Ale zatiaľ som nevidel žiadny dôkaz, sú to len úvahy a teórie. A ak je tenšia vrstva anhydridu, tak by sa mal rýchlejšie zohriať a nástup vykurovania by mal byť rýchlejší. Na druhej strane ale potom má menšiu akumulačnú schopnosť, keď je ho menej a skôr vychladne. Ale povedz, kedy to v praxi využiješ? Keď kúriš, tak kúriš nepretržite. Nenecháš predsa na víkend vychladnúť podlahu a dom, ak pôjdeš na návštevu k rodičom, aby si sa potom vrátil do studeného domu a čakal, kým sa vykúri.
Odpovedať
@peto125 minimalna hrubka anhydritu nad trubkami podlahoveho kurenia je 35mm, trubky su 16-17mm. Bezne sa dava 5,5cm anhydrit. Neviem ci davas systemovu dosku, alebo nie, ak mas systemovu dosku 50mm, z toho mas 30mm polystyren a 20mm stuple, medzi ne ide hadica.hrubka poteru sa meria od spodneho okraja stupla.
Odpovedať
@chrobak7 @originalx @megdesign diky chlapi, dám to naceniť a rozhodnem sa. Inak @megdesign kto ti to robil? Nie sú z okolia TN - ZA? Diky
Odpovedať
@peto125 sú z okolia NR.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?