Plotovina na mieru: Variť alebo skrutkovať jokle? Pomôžte s rozhodnutím

Čauko, idem robiť taký jednoduchý plot, mám tam dosť blbé rozmery, takže musím ho robiť "na mieru" svojim rozmerom. Stlpiky už stoja, čapice k ním akurát riešim (tiež vlastná výroba). Plán je taký, že od stlpika po stlpik natiahnem hore aj dole takýto L profil: https://www.atreon.sk/l-profil-20x20x3/ A na tieto dva L-profily pripevním každých 10 cm takúto "tyčku": https://www.atreon.sk/jokel-15x15x1-5/ Takže vznikne mi vlastne klasická "plotovina", len bude akurát v mojcih rozmeroch a na moje potreby. Otázka je, či tie jokle na Lprofily zvarať, alebo šrubovať? Zváranie by bolo asi pevnejšie, ale zvárať neviem, musel by som sa to učiť a pri tom určite zničím iks tých joklov a zabijem 2kg elektrod. Ďalšia nevýhoda je taká, že následná maľba by sa mohla previesť až po vyhotovení celého dielu, čo bude asi otravné maľovať. Možno by bolo menej otravné to striekať. Šrubovanie (čiže proste jedna tex šrubka hore a jedna dole do toho L-ka by bolo jednoduchšie, texa si sama vyvrta dieru do železa, takže by som nemusel predvrtavať. Ďalšia výhoda je taká, že teraz cez zimu si môžem v dielničke pomaličky tie jednotlive dielce maľovať a potom ich už maľované šrubovať, keď sa oteplí. Preto sa neviem rozhodnúť. Čo by ste odporučili?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Čauko, idem robiť taký jednoduchý plot, mám tam d…
@arcticcode pocitaj ze ta texa musi prejst cez 4,5 mm zeleza, to bude lepsie predvrtavat inak ta drbne. Ja by som skor na to nahadzal wpc alebo nieco podobne s tou joklovinou tu bude dost naprd. Nehovoriac ze zaslepuj aj tu, nielen stlpiky, ak nechces vytvorit idealne podmienky na chov ôs.
Odpovedať

@arcticcode navarit, odmastit a min 2x natriet kvalitnou farbou.
Odpovedať

@arcticcode Jednoznačne vrtaj i keď to bude o čosi zdlhavejšie!... Veď (aj skúseného) zvárača porazí, zvárať materiál s hrúbkou steny 1 mm. A Teba porazí z toho, keď uvidíš výsledok práce a tie "zvary", diery... 😁
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@arcticcode pocitaj ze ta texa musi prejst cez 4,…
@sousedekovci89 No tak si už aj predvrtam, to je najmenej. Tieto železa sa ľahko vrtaju. Môžem teoreticky aj navrtať a narezať zaviť a dať normalnu šrubku s metrickym zavitom. Aj tak som už raz dačo robil. Čo je wpc? Ja viem, prečo chcem taký plot aký chcem - lebo bude tam luxusna predzahradka, ktorú budú chodiť obdivovať deti zo školky a budú híkať. Takže chcem, aby to bolo vidieť. Stlpiky su betonove z DTčiek, pôjde na nich ešte alpina brown (obkladovy kameň) a medzi to takáto plotovina, ktorú namaľujem na tmavo hnedo (pôjde ku streche, rynam, podbytkom)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@arcticcode navarit, odmastit a min 2x natriet kv…
@rkorba A dôvod?
Odpovedať
Joklovina je práveže tvrdá, vrtákov sa dosť zničí, vŕtať toľko dier bude pakáreň, ale ak nemáš čo robiť.
Odpovedať

@rkorba A dôvod?
@arcticcode Musíš kúpiť texy s dlhšou špičkou. Silno odporúčam kúpiť najskôr zopár kusov a vyskúšať ich. Niektoré sú "tupé". Ejox a podobné, idú dobre a nepraskajú.
Odpovedať

@rkorba A dôvod?
@arcticcode aby ti to par rokov vydrzalo a nemusel si to kazdy rok brusit a natierat. Ja mam rad zvaranie akurat si dokoncujem fixacny zvaraci stol, takze len moja preferencia ;-)
Odpovedať

@sousedekovci89 No tak si už aj predvrtam, to je …
@arcticcode no neviem vravis ze luxusna predzahradka a chces ju sprznit takouto bodajplotovou vyplnou. Dal by som si na tom viac zalezat takato zlatanina bude k predzahradke ako past na oko. Moznosti je vela ako dosiahnut estetiku aj vizualnu dostupnost.
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode ake mas rozpatie tych stlpikov? Pytam sa hlavne preto ked chces pouzit 20x20x3 L profil a budes mat vacsie rozpatie aby sa ti tie vyplne neprehybali vlastnou vahou, alebo aby nevibrovali pri narazoch vetra. Dalej idealne by bolo aby tie jokle boli zaslepene a na spodku vyvrtana mala dierka, inak ti zvrchu do toho moze dazd a vietor natlacit vodu a bude ti odspodu vytekat hrdza. Dalej uz keby som to riesil a nechcelo by sa mi to zvarat (mimochodom urcite by som to nezvaral elektrodou) tak by som to nitoval. Texy su ako past na oko. A posledne @roman_x neviem kde si videl tvrdy jokel 😉
Odpovedať
Profilova fotka

@arcticcode aby ti to par rokov vydrzalo a nemuse…
@rkorba Pekny stol skoro vhodny do obyvacky 😂. Aku hrubu platnu si pouzil a aj si ju vystuzil odspodu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter_durfina:

@arcticcode ake mas rozpatie tych stlpikov? Pytam…
@peter_durfina citaj co pise, lko je 20x20, jokel 15x15, takze hore schovany bude, rovnako pise aj rozostup 10cm...ma to prespekulovane chalan ;)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od cukrik25:

@peter_durfina citaj co pise, lko je 20x20, jokel…
@cukrik25 citat viem a vyskusaj si precitat aj ty co som napisal. To ze to je schovane neznamena, ze sa tam ta voda nemoze dostat. Teraz pisem z vlastnej skusenosti nieco vyse 7 rokov som sa venoval vyrobe bran a ohrad. @arcticcode este ma napadlo, ze sa da zohnat aj uz pozinkovany jokel. Kedze to nechces zvarat tak porozmyslaj nad tymto riesenim
Odpovedať

@rkorba Pekny stol skoro vhodny do obyvacky 😂. Ak…
@peter_durfina jasnee vystuz mame :-) platna 2510x1250x10mm Raster 16mm 100x100. Ked som videl fabricke stoly tak moc drahy luxus na to moje hobby okolo domu zvaranie :-) @arcticcode material mas nakupeny, ci este len teoreticky rozmyslame?
Odpovedať
Profilova fotka

@peter_durfina jasnee vystuz mame :-) platna 2510…
@rkorba Velmi pekne, ked raz budem stary a budem mat veeeeela casu spravim si tiez taky. Keby som si s tym teraz zacal tak by ma moja draha zahlusila 🤣
Odpovedať

@cukrik25 citat viem a vyskusaj si precitat aj ty…
@peter_durfina ok chápem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Krásna dieľňa, aj žeriav, aj pecúch, na tom stole škoda zvárať a tam smradiť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

Krásna dieľňa, aj žeriav, aj pecúch, na tom stole…
@roman_x obcasne male projekty s odsavanim, ale karboskou brusim len vonku :-)
Odpovedať

@arcticcode ja by som to urobil tak, že by som vyvrtal dierky do vinkla, na to jakel a cez dierku zavaril tenkou 1,6- 2mm elektrodou ten štvorcový profil odzadu.. To by stačilo jemne bodnúť na jeden-dva ťuky. Prebehnúť brúskou po zvaroch a ani by nebolo poznať, že kde to je varené. Ale ako píše @arcticcode, chcelo by to trošku potrénovať so zváračkou, aby nedošlo ku škodám... Ale bolo by to bezúdržbové. Tie vruty časom prehdrzavejú a tyčky na skrutke budú časom vaklať a prd držať..
Odpovedať
Ale Vy, všetci radcovia, všimate si aký je to vlastne Jäkl?... stena 1 mm
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

Ale Vy, všetci radcovia, všimate si aký je to vla…
@petersd a kde je problem? Kazdy lepsi MIG to zvari v pohode aj indian na youtube s elektrodou :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@arcticcode ja by som to urobil tak, že by som vy…
@zicher Tie texy určite časom neprehrdzavejú... Drvivá väčšina obchodov, výrobných hál atd. má tým urobené opláštenie a aj viac než 2 desaťročia... Nemusia to byť nutne len "farmárske" skrutky. Dnes je výber extrémne veľký, či už nerezové, s EPDM tesnením, rôzne tvary hlavičky atď... Bodovať? Zvárať? Medzil tým L profilom a jaklom bude ako vyriešená antikorózna ochrana? Už po prvom roku bude hrzda vytekať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@zicher Tie texy určite časom neprehrdzavejú... …
@frantisekca nenene, nejde o texy. ide o ten profil, ktorý zoxiduje okolo závitu a diera sa časom stane okolo závitu voľná.. Videl som to x-krát.. A nebude to ani tak dlho trvať.. Pár rokov. A o akej protikoroznej ochrane hovoríš pri tých texoch? Kus zvaru vydrží 10x dlhšie aj bez ošetrenia, ako závit v milimeter a pol hrubom plechu na voľnom vzduchu. Okrem toho ten zvar sa dá zvonku pretrieť a samotná diera bude prevarená-vyplnená zvarom a pretretá farbou. Tam sa nikdy žiadna voda nedostane, lebo plech nebude prederavený, iba diera vyplnená-zaliata zvarom a do rovna zabrúsená. Ale ten závit nijako neošetríš. Nechcem ťa poučovať ako fungujú stratené zvary, ale zrejme si sa s nimi nikdy nestretol. Je to nerozoberateľný a neprehrdzaviteľný spoj. Zhrdzavie všetko okolo, ale zvar zostane, tam sa voda nedostane. Navyše nehrozí ani prepálenie, lebo zváranie bude trvať asi dve-tri sekundy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@frantisekca nenene, nejde o texy. ide o ten prof…
@zicher Dovolím si nesúhlasiť s koróziou pri tom skrutkovom spoji. Ako som už písal, prakticky takmer všetky výrobné (asi aj obchodné) haly majú opláštenie "texované" a daktoré sú už aj 20 rokov staré... Ako bude ošetrená styčná plocha toho L profilu s jaklom pri zváraní? Áno, viem čo je stratený zvar (falošný bodový zvar), ale on píše, že zvárať nevie a práve toto s elektródou vyžaduje istú skúsenosť, inak to je iba zlepené struskou. MiG/MAg zváračka? Iste, ale aj keď kúpi to najlacnejšie, je v tom asi za 300€. TIG? Super, veď dá sa tým aj čierne železo, ibaže je to drahé zváranie. Píše o 3mm Lku a 1,5mm jaklu. To smrdí dierami. Kto nevie, nech si vyskúša zvárať to cez dierku. Mal som aj "autogén", asi pred 10 rokmi som sa ho úspešne zbavil, lebo problém fľaše. To je môj názor.
Odpovedať
No počkajte kamarati :D Ono tie tyčky jasne že z hora použijem tie plastove či gumene zaslepky, či jake to su... nebudu "skryte" pod tym L-kom, L-ko bude len zato L-ko, že sused nemal, tak dal pasovinu a pri vetre mu to prehyba a cele to plieska. Keď dám L-ko, tak nič take nehrozi. Zo 6m kusu urobím 7 dlžok a 6m kus má 3,42kg, najväčší rozpon mám 2,4 metra, čiže tam bude 24 tyčiek, čiže cca 13kg budu važiť tie jokle. To rozhodne nema šancu prehnuť nosné L-ka. Čiže tie L-ku budu akoby zozadu a zpredu na nich budú tieto tyčky. Preto rozmýšľam aj nad šrubovaním, lebo v podstate prejdem len cez to L-ko a čiastočne cez tyčku (zas aby mi nevyliezla von ta texa).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@zicher Dovolím si nesúhlasiť s koróziou pri tom…
@frantisekca Všetko toto, čo si uviedol o zváraní, som sa snažil naznačiť vyššie. Ale asi si musí každý sám oskúšať zváranie tenkých materiálov, že aké je to "jednoduché" (presne také aké to vyzerá na zrýchlených internetových videjkách na Youtube) 😁 A ja (asi hlupák) som práve minulého mesiaca menil moje fľaše z autogénu. 250 € ! Teraz na nich kukám, že načo mi to vlastne je? Remeslo už aktívne nerobím... už ani na tohtoročné preskúšanie na zváračský preukaz/IDkartu som nepošiel. Autogén mám už len pre domácu dielničku, kde ho použijem 1 - 2 krát v roku. Ale zas na druhej strane, ak občas treba niečo prihriať, zaváriť, kam dnes človek pôjde? Nie je kam ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@frantisekca Všetko toto, čo si uviedol o zváraní…
@petersd "Ale zas na druhej strane, ak občas treba niečo prihriať, zaváriť, kam dnes človek pôjde? Nie je kam ..."" Peter Ty ešte zváraš autogénom??? No a čo sa týka výmeny plynov, je to fakt kruté čo sa týka cien...No ale čo už..Keď to využiješ , prečo nie...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od technik007:

@petersd "Ale zas na druhej strane, ak občas treb…
@technik007 Hej, zváram, ale už je to moc drahé zváranie. Autogén si držím už iba kvôli pocitu že "čo ak náhodou bude treba ku nejakej robote"?... Ale keď sa tak obzriem do zadu, tak ako je dlhý rok niekedy ho ani nenaštartujem. Práve zháňam nejaké staré lacnejšie SÚV (do hory) a vieš, všetko sú to už staré hrdzavé šunky. Keď dovlečiem domov, s čím to potom vyvarím ? CeOčková autoklampiarina je podľa mňa len skôr o dizajne, než o poriadnom pozváraní. (ale aj tak CO-čku doma nemám)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?