Ako hlboko ukotviť záhradný plot

Profilova fotka
Zdravím, Kvôli psovi, rozmýšľam nad predelením úžitkovej a okrasnej záhrady nízkym dreveným plotom. Dnes som v rýchlosti načrtla ako by to malo vyzerať aj s mierkami. Akurát by som potrebovala poradiť, či 30cm zapustenia stĺpika do betónu bude stačiť, keďže celý plot bude mať výšku len 80cm. Taktiež nie som si úplne istá, či mi nebude plot krútiť, keď priečniky budú 2m dlhé. Ďakujem za každý postreh.
Odpovedať
@natallynka jy by som drevene stlpiky nestrkala do betonu ale zabetonovala patky a do nich prichytila stlpiky aby nezhnili. Ci sa budu alebo nebudu krutit to nezavisi az tak od dlzky, 2 metre nie je nijak vela ale od hrubky hranolo, z coho budu a ake suche budu pred montazou. https://www.obi.sk/stlpkove-nosniky-a...
Odpovedať
Ja by som to vobec nebetonoval a dal zemne skrutky popr take netlkacie z hobby marketov
Odpovedať
😉
Odpovedať
@natallynka Ako napísala zita - drevené stĺpy zabetónované zhnijú do 3-4 rokov, lebo v betóne bude vlhko. A prečo chceš práve drevený plot? Ten budeš musieť udržovať. Ja som kvôli psovi spravil nízky plot do záhrady zo zváraného pletiva. Na širku cca 6 metrov stačilo zabetónovať 4 plotové tyče 150 cm pre panely aj bránku. Plot je vysoký 100 - 110 cm. Tie biele fľaky sú od zaschnutej vody. Inak stĺpiky aj pletivo je zinkované a ošetrené práškovou farbou, takže by malo vydržať bez údržby 10 rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Zita mala super postreh. Od zapustenia dreva som upustila v momente.. Drevený len kvôli vizuálnej stránke, keďže to potrebujem na šírku 20m a sused z jednej strany má drevený latkový plot a druhý sused zase betón. Keby sem šupnem zvárané pletivo (ktoré som zvažovala), bolo by to ako päsť na oko. Aspoň si myslím 🤷‍♀️... Ešte som zvažovala aj gabion, ale keď som vyrátala tú sumu, hneď ma chuť prešla...
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 Ďakujem za postreh! Vôbec ma nenapadli tieto patky. Aj sa mi to bude lepšie fixovať v betóne ako celý hranol...
Odpovedať
Profilova fotka
@abocinm Máte s tým skúsenosť? Nie je to po čase nestabilné?
Odpovedať
@natallynka zo zemnymi skrutkami nemam skusenost, dost som k tomu pocital kedze som chcel stavat zahradny domcek na skrutkach. S tymi zatlkackami z hobby marketov mam skusenost, mame postavenu konstrkuciu z toho pre rastliny, vyska cca 2m dlzka 4m, mame tam tri stojky, nepohne sa to je to pevne. Praca s tym je jednoducha, clovek kupi, prevezie a zatlcie. Jedine moze byt problem pokial mate moc kamenistu zem. Tam by sa to horsie zatlkalo, ale da sa to predvrtat normalne do zeme.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?