Strop na vaznikovy krov

Ahojte, mám vaznikovy krov na bungalove a hľadám riešenie ako spraviť strop. Premýšľal som nad variantov SDK, spraviť konštrukciu, spustiť ju 15cm pod vaznik, a nato dat sadrokartón, chcem dávať fukanu izoláciu. Moja otázka znie, môže to byť tak ako som napísal že sa spraví SDK strop a zvrchu sa dá fúkana izolácia 30cm alebo ešte musí ísť parozabrana? Pripadne kam dat tu parozabranu. Poraďte ako to urobiť ďakujem 🙂
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@peter245 Poprípade by bolo dobré pozrieť sa do projektu. Podľa mňa parozábranu určite ale skôr sa obávam toho že ten rošt pre SDK tú fúkanú izoláciu neudrží, asi by som na tie väzníky nakrútil OSB dosky ktoré by mohli tvoriť aj vrstvu parozábrany po prelepení spojov na to nafúkať izoláciu a pod to len SDK konštrukciu.
Odpovedať
Profilova fotka
Parozabranu nalepis zospodu na CD profily.
Odpovedať
@peter245 ako pise @martosko, tym padom vytvoris este aj vzduchovu medzeru medzi SDK a OSB
Odpovedať
@peter245 mne to podbili osb doskami, zhora pojde izolacia, zospodu parozabrana, rost na sadrokarton spusteny o 15cm a sadrokarton...uchyty rostu pojdu cez skrutkotesnu pasku do osb...
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko Mne jeden pán, ktorý realizuje fúkanie celulózy, tvrdil, že to tak robia štandardne. Urobí sa dvojitý rošt, nalepí sa na neho parozábrana, priskrutkuje sa SDK a zvrchu sa priamo na to nafúka izolácia. Že to bez problémov udrží. Kto vie čo je na tom pravdy.
Odpovedať
a este jedna poznamka - aj po naskrutkovani/nasponkovani/.. OSB dosiek je vhodne vediet kadial idu vazniky a chytat SDK v mieste vaznikov, je to pre pripad, ze by si chcel do SDK neskor osadzat nieco tazsie, napr. stropny digestor a pod., samozrejme, ono to zavisi aj od hrubky OSB, ktore pouzijes, vzdialenosti vaznikov a pod
Odpovedať
@jjaannoo robi sa to aj tak, ze sa fuka priamo na SDK, len v takom pripade moze byt neskor problem s osadzanim bodovych svetiel a pod. (napr. pokial neviem dopredu, kde ich chcem), cokolvek, co budem chciet osadit do SDK neskor
Odpovedať
Profilova fotka
Ja sa tiež budem musieť rozhodnúť, ako budem riešiť. Buď pôjdem cestou podbitia väzníka OSB doskami+parozábrana+znížená konštrukcia SDK a tak mi vznikne inštalačná vzduchová medzera na káble a rekuperáciu (v tomto prípade si znížim výšku v pochôdzej časti povaly a budem tam musiet chodiť so sklonenou hlavou :/). Alebo sa rozhodnem pre variantu so znížením SDK a priamo parozábrana a SDK a na to hneď fúkaná izolácia.
Odpovedať
@jjaannoo Pan mal pravdu. Aj ja to takto realizujem. Ak by si to chcel fakt zasichrovat kvoli svojmu svedomiu tak tam pouzi nonius zaves. Je to zaves na vysoke zatazenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@todom Ja ešte rozhodnutý nie som, ale bol by som rád, keby som už mal túto "dilemu" za sebou. Pán, ktorý mi rozprával a priamej aplikácií fúkanej celulózy "vyzdvihol" ešte to, že nebudem tam mať inštalačnú vzduchovú medzeru, ktorú budem zbytočne vykurovať. Ja som mu zase oponoval s tým, že v jeho prípade budem mať veľa prestupov cez parozábranu káblami a potrubím pre rekuperáciu a pod.
Odpovedať
@jjaannoo pokial Ti to dovoluje vyska a si ochotny priplatit za OSB/MFP dosky (co v dnesnej dobe nemusi byt mala polozka), tak tam sprav tu medzeru, najma, pokial uvazujes o rekuperacii
Odpovedať
Profilova fotka
@sgi320 Ak by som podbil väzník OSB doskami, tak ako som spominal vyššie, výška pochôdzej časti povaly bude 170cm po nafúkaní 35cm izolácie (ja mám výšku 184cm :/ )
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jjaannoo Ide o to či chceš ušetriť výšku v miestnostiach alebo na povale, ja by som mal voľbu jasnú. a samozrejme nemusíš nakrútiť osb dosky priamo na väzníky tiež tam môžeš urobiť nejaký rošt a nastaviť si výšku stropu ako potrebuješ.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter245 ja som si znížil o 6cm cca od väznikov ,nato osb pero drážka 18mm,parozábrana lepena obojstrannou páskou, skrutkotesná páska pod závesy dlhé 125mm.Takto mi tam vznikla vzduchová medzera 100mm pre rekuperacne hadice , káble a svetlá ,krížový rošt a sdk. Vnútorná výška bude 2,57m od podlahy. Niekomu stačí len fólia parotes a nato fúkajú izoláciu a potom neskôr sa sťažujú , že im behajú myši na sadrokartóne.Ja som tam chcel dať niečo pevnejšie ako je fólia , keď už som nedal betónový strop.
Odpovedať
@jjaannoo priznam sa, ze nie celkom rozumiem, aky vplyv ma OSB doska pricapena na spodnu hranu spodnych pasov vaznikov na vysku pochodznej casti pod krovom, hadam tam budu nejake laty, ktore sa naklincuju/navrtaju na hornu stranu spodnych pasov vaznikov, ci ako? ci Ty sa chces pohybovat po niecom, co bude pripevnene odspodu k vaznikom pod tym krovom?
Odpovedať
@sgi320 On to myslel asi tak, ze ked chce nafukat napr. 40cm izolacie tak cast tej izolacie pojde aj pod vaznikmi, tym padom jej bude mat menej nad vaznikmi a ostane mu na povale viac miesta. @peter245 Pri tomto rieseni budes mal strasne vela prestupov cez parozabranu, vsetky svetla bodovky,...ja by som isiel cestou instalacnej medzery. A tiez zalezi aku izolaciu ides davat. Ak penu, tak ok. Lebo napriklad fukana celuloza, ktoru som daval ja vazi pri 50cm hrubke cca. 22kg/m2 a to uz by som si nelajzol polozit to priamo na SDK strop.
Odpovedať
@danculd ano, tomuto sa da rozumiet, v tomto pripade asi treba zvazit, kolko krat za rok sa budem trepat na povalu, a ci sa radsej parkrat zohnem, alebo nie ja to mam vyriesene inak - kedze mam pod krovom asi 5x5m priestor vytvoreny otvorenym ramom vo vaznikoch, pricom vazniky su polozene aj na vnutornych nosnych stenach, tak je spodny pas tusim 4 vaznikov zdvojeny (na vysku), tym padom mi stacila vyska toho pasu na nafukanie celulozy a na hornu hranu spodneho pasu isli rovno laty
Odpovedať
@sgi320 ty to mas i vyhrievany priestor, keby ten jomin nebol zatepleny :-) @igorkoo mas to pekne spravene, len mysiam daka osb doska nezabrani. Toto riesenie je pre nepochodzu povalu. Ked zratas cenu vazniku (namiesto klasickeho) a tych osb tak by si mal 80% zaplateny monolitycky strop a do smrti pokoj a dvojnasobnu vyuzitelnu plochu :-)
Odpovedať
@rkorba vyhrievany nie 😉 ale mam v celuloze napr. tahane potrubie rekuperacie - nasavanie vzduchu zvonku aj vyfuk von, okrem toho ten priestor je ocapany MFP doskami, zatial len tie zvisle steny na obrazku a "strop", tie sikme casti este spravim, samozrejme, ze tam ostanu otvory, aby to dychalo 😉 myslel som, ze to bude hostovska pre svokru, ale manzelka sa urazila 😄 😄 (samozrejme zartujem)
Odpovedať
@sgi320 tiez ma taku utulnu izbycku pre svokru :-D Akurat ja tie steny spravim so stresnej folie s elektrickou spinkovackou za jedno doobedie vratane 10m chodby ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sgi320 Tak ako napísal @danculd . Ak nabijem na spodnú stranu pásnic väzníka (pásnica je vysoká 12,5cm) OSB dosky a na to nafúkam trebárs 40cm fúkanej celulózy, tým pádom by som musel v pochôdzej časti väzníka zdvihnúť pomocou roštu tú pochôdzu časť, aby aj pod ňou bolo 40cm izolácie. Momentálne mám výšku od 0 po pásnicu väzníka 2,875m ( @martosko ), tým pádom by som si mohol dovoliť trochu ubrať zo svetlej výšky miestnosti. Na druhú stranu vnútorné deliace priečky mám nižšie o 12cm oproti väzníku. Ako sa v prípade, že hneď pod väzník nabijem OSB dosky, rieši odhlučnenie medzi miestnosťami? Napchá sa tam vata alebo čo?
Odpovedať
Profilova fotka
@igorkoo Aké závesy si použil na uchytenie tých lát na pomocný rošt na ktorý si potom pribíjal OSB ?
Odpovedať
@jjaannoo my sme tam nepchali nic, ale priecky su vytiahnute takmer po vazniky, toto by som ani neriesil
Odpovedať
@jjaannoo Ja mam zo spodu OSB, priecky sa potom domurovali tak, ze ostala cca. 1-2cm medzera a ta sa vyplnila penou.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba ďakujem za pochvalu. hádať sa nebudem,ale mám to odskúšané v realite počas cca 10tich rokov sa mi ani jedna myška neprehrýzla cez sololit na starom dome. Mám tak spravené 2miestnosti , že strop je zo sololitu . Občas ich počuť ,jak si pobehujú ,ale už to neriešim, keďže za 10rokov sme vnútri myš nemali. Preto tá OSB doska. Vieš, začal som najprv stavať, až potom som rozmýšľal nad detailami.😁 Len tak pre info OSB dosky stáli cca 800eur 110m2, pri streche so sklonom 22st. 11,5x11,5m mám 5x4m odkladacieho miesta pri 50cm izolácii. Ale už to mám takto spravené a neľutujem. A čo ma prekvapilo ,tie OSB dosky pekne izolovali od horúceho vzduchu od strechy. @jjaannoo to sú JSB závesy 65ky. Google ti ukáže 😃
Odpovedať
@igorkoo pripajam sa, zatial asi najlepsie prevedenie co som videl na MS. Chcem sa spytat: najprv si vymuroval nenosne priecky a potom robil OSB zaklop? Vyzera to ze mas veniec na kazdej z tych fotiek. Teda mas veniec aj na prieckach? Alebo iba nosne steny, na nich veniec a potom priecky klasicky ukoncene par cm pod OSB doskou a priestor vyplneny vatou? Diky!
Odpovedať
@igor_k nepytal si sa priamo mna, ale veniec na priecky je hovadina deluxe, co sa tyka OSB a folie, pokial si to chces ulahcit, tak najskor OSB, follia a potom vyttiahnut priecky @igorkoo kontrolna otazka - pod tou AL-foliou mas aj GSM/LTE signal? 🙂 alebo sa Ti uz nikto nedovola?
Odpovedať
Profilova fotka
@igor_k ďakujem,a k tvojej otázke. Najprv som spravil priečky, potom veniec, dal som na všetky priečky cca 5cm plus 6ka roxor. Pod väzníkom mi zostala malá medzerka. Ten veniec na priečky som dal kvôli tomu , že som vŕtal kopec dier do hornej rady tehál vrátane otvorov pre rekuperacne trubky dn105. Neľutujem to,dal by som znova. Osb dosky sú 2cm pod úrovňou venca(bavíme sa o priečke), ktoré som zapustil do u profilu. kuk obrázok. Vyzera to ze mas veniec na kazdej z tych fotiek.=to nie je veniec ,je to kleber plus sieťka na venci a poslednej rade tehál.dal som to kvôli lepšej aplikácii lepidla na fóliu(vyrovnal rebrá na tehlách ). Pre niekoho je to zbytočnosť, ja som strojár, vyrábam tvarovo aj rozmerovo veľmi presné súčiastky , ktoré musia byť aj pekné bez škrabancov atď.takže takto sa staviam aj k mojej stavbe. Žiadna firma by sa s tým takto nehrajkala. Zhora mám už len penu.
Odpovedať
Profilova fotka
@sgi320 súhlasím s tebou,bolo by to jednoduchšie , hlavne v malých miestnostiach, ale mne sa ten postup neľúbi. Preto som si to spravil takto. Správna otázka! Fóliu aj pásky som kupoval od pána Drasničana z Izotesu.Odporučil mi túto fóliu,aj keď ja som chcel hrubšiu. Dôvod ,prečo mi odporučil túto je , že pri tej hliníkovej fólii by som nemal signál. Tú čo mám ja, je len metalizovaná. A mám v dome signál .
Odpovedať
@sgi320 ty máš vaznikovy krov a podbite OSB a nalepenu-prispinkovanu parozabrana ?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?