Vlhko a plesen v byte

Profilova fotka
Dobry vecer, presla som si par diskusii o plesni a vlhkosti v bytoch. Mam byt ktory prenajimam, posledna najomnicka ma problem s vlhkostou, vid foto. Udava, ze okna sa strasne rosia a mury okolo okien su mokre. Predtym tento prblem ale nebol. Mala som v byte technika na okna, kt meral ich teplotu a na par dni nechal v byte aj pristroj, ktory sledoval vlhkost. Vysledok merania bol ten, ze okna su technicky v poriadku, ide o dvojsklo. Napriek tomu som sa rozhodla okna vymenit za silnejsie torsklo a hrubsi ram a do bytu som kupila pracku kombinovanu so susickou. Najomnicka tam pravdepodobne susila pradlo a nasledne nedostatocne vetrala. Prikazala som jej na okna (parapety) poukladat uteraky, aby voda z okien nestekala na steny. Stav sa zlepsil. Steny uz niesu take mokre, vlastne uz mokre mapy ani velmi nevidiet volnym okom. No aj tak si robim starosti a obavy. Prosim vedel by mi niekto povedat, ci teda vymena okine a susicka pradla pomozu? Alebo sa to takto neda povedat. Pri zaciatku najomneho vztahu som ju upozornila, aby pradlo v byte nesusila. Zjavne si urobila po svojom, lebo si neviem inac vysvetlit odkial by sa mohla v byte nabrat takato vlhkost. Meranie ukazalo 70%. A teda ci mnou prijate opatrenia pomozu. Vie mi prosim niekto poradit? Jedna sa o jednoizbovy byt na vyvysenom prizemy, panelovy bytovy dom, zatepleny. Dakujem
Odpovedať
1
2
Nove okna su osadene na pasky? Z vnutornej strany by mali byt parotesne. Inak, nechapem ako sa toto moze niekomu stat. Byvam v zateplenom panelaku, 6 poschodie, okna polske kvalitou take, ze ked zafuka, hybu sa zaclony ( menil som na nich tesnenia cize tento problem vyrieseny, ale stale su to najlacnejsie smejdacke okna z polska). Veci susime zasadne iba na susiaku, aby sme si vlhkost aspon trochu ustrazili. Bez zvlhcovaca u nas klesa vlhkost k 30%, zle sa dycha v noci, vysusuje sa sliznica. Sme nuteni, teraz v zime ked radiatory hreju, pouzivat zvlhcovac, inak by sme sa tu ususili zaziva. Varime, perieme, susime na susiaku, fungujeme normalne, ziadne obmedzovanie a aj tak bez zvlhcovaca 30% vlhkost. Pripisujem to nie najtesnejsim oknam, byt mame orientovany na sever, cize ked fuka, tlaci to vzduch do bytu a cez netesne vhodove dvere sa nam byt prevetrava 😄 Tie mapy na oknach vo vasom pripade su ale brutalne, nezateka vam to zvonka nejak? Pre info byvame momentalne v najme, preto to neriesim, keby to bol moj byt, leteli by tie oknw na prvu skladku odpadu.
Odpovedať
Profilova fotka
@tatiana_vitkova to bude problém nedostatočného vetrania, najomnici sa zabarikaduju v byte ako hermeticky uzavretom priestore aby mali teplo, vlhkosť v interieri stúpa a v chladných rohoch a okolo okien sa ochladzuje pod rosný bod a kondenzuje, problém tesnejších okien problém nevyrieši, skôr zhorší.
Odpovedať
Profilova fotka
@kemino Okna kt. moemntalne v byte su, su tiez polske 😄 dvojsklo. JA tiez nerozumiem ako moze byt takyto stav. Ostatni najomnici to nemali, iba tato posledna. Samozrejme to dava za vinu mne, aj ked byt obyva a uziva ona. Takze v zaujme vyriesenia problemu som tam mala pana na okna, ten povedal, ze okna nezatekaju, su technicky v poriadku, no vyjadril sa, ze silnejsie okna by sa vedeli lepsie vysporiadat s vlkostou v byte, tak ich idem menit v marci. Byt je orentovany tiez na sever. A ja som uz uplne zufala a neviem co si mam o tom mysliet. Vlkost nam merac, ktroy bol par dni v byte nameral na 70%. No podnajomnicka stale tvrdi, ze ona na vine nieje. Dokonca som jej koncom decembra zakupila kombinovanu susicku s prackou za 700e. To bz bolo vsetko v poriadku, teda investicia by ma nemrzela, keby mi niekto povedal, ze to vyriesi problem. Ako nad tym rozmyslam, tak nad tym rozmyslam. Jednoducho nedokazem pochopit ako moze mat tak velmi orosene okna a tak natecene na mure. Teda neviem odhalit pricinu.
Odpovedať
Profilova fotka
@dexter89 ked som bola naposledy v byte na kontrolu, tak pani dokonca aj radiator vypina. Steny mokre, okna zarosene, radiator studeny. Zase pan od okien mi povedal, ze trojsklo sa bude vediet lepsie vysporiadat s teplotnymi zmenami, ako to dvojsklo. Nebude take studene a malo by sa menej rosit.
Odpovedať
To sa mi nejako nezda. My byvame v zateplenom panelaku, okna dvojskla a v zivote som nemala mokru stenu. Max rano na skle dole trochu vody. Susim na susiaku a veteame 2x denne. Toto by sa mi nerobilo ani keby som nevetrala. Nebude ten problem po zateplení, kedy to zacalo.
Odpovedať
Profilova fotka
@tatiana_vitkova sklo sa rosiť nebude, ale tam je problém aj v rohoch ako vidím na foto, sú podchladené. vlhkosť 70% je veľmi vysoká Vysvetlím: vlhkosť vzduchu absolútna je daná teplotou , teplejší vzduch pohltí viac vodnej pary , naopak chladnejší menej. Exterierovy vzduch v zime je teda extrémne suchý, ak objekt vyvetráte vpustite dnu suchý vzduch, ktorý ohriatím pohltí ešte viac vodnej pary v interiéri a teda rel. vlhkosť ktorú ukazuje vlhkomer , klesne ... Ak sa nevetrá akumuluje sa v interieri vlhkosť , ktorá nemá kam uniknúť a v rohoch pri stenách a škárach okien , kde je ešte chladnejšie , teplota poklesne pod rosný bod a vyzráža sa... Takže dve veci sú potrebné na pohltenie vlhkosti - zvýšiť interierovu teplotu, aby vzduch dokázal pohltiť viac vodných pár, a pravidelne vetrať... ak toto nepomôže problém treba hľadať v konštrukcii , ale v týchto bytovkách je toto v 99% prípadoch o zlom vetraní a kúrení, ak aj okná vymeníte a nebude sa pravidelne vetrať a dostatočne kúriť, nič sa tým nedosiahne
Odpovedať
Profilova fotka
@tatiana_vitkova Práveže by mala kúriť . Studený byt nevykurovaný , tak sa viac tvorí vlhkosť. Treba kúriť radiatormi naplno a zároveň vetrať .
Odpovedať
@tatiana_vitkova vyvýšené prízemie znamená, že pod bytom nie je nič, čo by bolo vykurované? Nemám inú možnosť ako sušiť prádlo v byte. Byt pod nami neobyvany, temperovany. A veru tento rok mame problém pri oknách, nie však až v takom štádiu ako vy. Takze krátko ráno vyvetrať a potom zapnúť radiátor na plno tak na tri hodiny a ono to preschne. A nie ze vypne radiátor najomnicka 🤦‍♀️
Odpovedať
@tatiana_vitkova ja by som vymenila pani podnajomnicku. Lebo takymto tempom,ti znehodnoti byt. A aj my byvame na vyvysenom prizemy,ale toto dokazat,to neviem co by som musela robit...
Odpovedať
Profilova fotka
@tatiana_vitkova na 100% suší prádlo v byte a nevetrá.
Odpovedať
@tatiana_vitkova ono je to tazko. Plesne vznikaju v tomto pripade pravdepodobne vyssou vlhkostou a nizsou teplotou. Najomnicka asi plati za kurenie a aj nedoplatky tak setri. Riesenie je kurit a vetrat alebo pouzivat odvlhcovac vzduchu, ktory ale tiez spotrebuje elektrinu. Moznostou je este nainstalovat lokalnu rekuperaciu na nutene vetranie, ale aj ta sa da vypnut, kvoli akoze setreniu aj ked jej spotreba je nizka.
Odpovedať
Profilova fotka
@dexter89 Dobry den, dakujem vam za vasu reakciu. Presne takto mi to vysvetil aj ten pan, ktory bol premeriavat okna ci su ok a teda na par dni tam nechal aj vlhkomer. Len ja to uz neviem na 100% zreprodukovat. Vy ste akoby presne zopakovali jeho slova. Dakujem Vam za reakciu a vysvetlenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kuratko22222 Ja si to tiez myslim a povedala som to aj najomnicke, aby nevypinala radiator a vetrala. Dakujem za vasu odpoved
Odpovedať
Profilova fotka
@aandrea99 Ano, pod bytom je pivnica. Povedala som jej ,a by radiator nevypinala a vetrala. Lenze....
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana838 Uz odchaza, len ja som nestastna v akom stave zanechava byt a preto ma to trapi a zalozila som aj tuto diskusiu. Mam v umysle teda vymenit okna, mala som v byte aj pana ktory robil diagnostiku na okna a vlhkost. Aj novu pracku so susickou som kupila. No velmi ma to mrzi a ani neviem pochopit, ze co tam robila, ze byt priviedla do takehoto stavu.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_galaba ja si to tiez myslim.
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus Dakujem vam za radu
Odpovedať
Ja mam byt na vyssom poschodi,panelak je zatepleny mineralnou vlnou 16cm,okna dvojskla slovenske a tiez mi vlhne ostenie.Stena uz nie,ale ostenie dole 10cm.Kazde rano mokre skla 5cm od spodu.Vetrame casto,kurime na 23stupnov a vlhkost vzdy okolo 60%.Takze neviem co robim zle.
Odpovedať
Profilova fotka
@tatiana_vitkova Ak najomnička koná tak, že svojím konaním teda nekúri, nevetrá poškodzuje váš majetok , zmeňte nájomníčku. Píšete, že predchádzajúci nájomníci problém nemali, len táto nájomníčka. A pri odovzdávaní bytu nech vymaľuje , alebo jej nevráťte depozit .
Odpovedať
Profilova fotka
@tatiana_vitkova mame uplne rovnaky problem. Novi najomnici a presne a plesne. Nevetraju hoci tvrdia ze ano
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mám fakt pocit že v tejto krajine treba polovicu dospelej populácie vodiť za ručičku.... je mi fyzicky zle z toho ako sú ľudia neschopní, až doslovne tupí.... Teraz kolega kúpil po podobných retardoch dom.... nevetrali, (asi si mysleli že ušetria idioti) plesne všade... najhoršie je že takýmto tupelám to človek ani nevysvetlí... @sisiatko12 normálne vás lutujem, na hentakýchto debilov ktorí nechápu že treba kúriť a vetrať aby sa byt presušil by fakt bolo potrebné vedieť na dialku nastaviť teplotu radiátorov a otváranie okien 😄 ja byť vami tam normálne namontujem smart hlavice na radiátory (napríklad netatmo) a cez appku by som im ja nastavoval teplotu radiátorov..... a ak by im bolo priteplo museli by aj vetrať... viem že to je extrémne riešenie ale možno by fungovalo.... a asi by mi to stálo za tie mierne zvýšené náklady na vykurovanie... pretože tie budú stále výrazne nižšie ako mať zožratý byt od plesní, zatuchnutý a prevlhnutý lebo nejaký idioti bohužiaľ nedokážu pochopiť ani tie najjednoduchšie princípy..
Odpovedať
Profilova fotka
@tatiana_vitkova @sisiatko12 @zipsuliak Tak kamoš mal podobných podnajomníkov v trojizbáku... úplný extrém ... tí nevetrali azda pol roka abo rok vkuse, dokonca aj okolo okien nalepili izolačné pásky, aby neprefukovalo , to ma úplne dostalo keď som toto s tou lepiacou páskou počul... samozrejme byt zasmrdený , zaplesnivetý a to čo zarobil na prenájme, musel následne povrážať do maľovky a údržbu , bohužiaľ väčšina ľudí v dnešných dobách mám pocit, má hlavu na krku len na nosenie klobúka ešte by možno pomohol odvlhčovač, ale samozrejme nie tie lacné ceresity ale normálne elektrický s kompresorom, my sme po nasťahovaní do domu prvú zimu nemali ani s vlhkosťou problém, napriek rel. čerstvej stavbe, ale chcelo to v severných izbách veľa vetrať a prekurovať a keď sa vlhkosť v rohoch mierne vyzrážala, použil som odvlhčovač -elektrický, za pol dňa pohltí 4 litre vody zo vzduchu + vetranie a kúrenie na vyššiu teplotu v severných izbách
Odpovedať
@tatiana_vitkova prečo vlastne vypínala radiátor? Vysvetlila vám to?
Odpovedať
Profilova fotka
Tak to si ani nechcem predstavit, co to muselo byt za facku, ked clovek vosiel do takeho bytu. U nas sa vetra pochvilou.
Odpovedať
@tatiana_vitkova kebyze som v prenajme a majitel mi povie, ze musim davat uteraky na okna tak ho poslem do p... U nas v dome sa stalo, ked sme pozabudli ze sme aj dlshie nevetrali. Susime sice v susicke ale niekedy mame v jednej miestnosti susiak. Ziadna vlhkost, ziadne plesne. Jasne, ze sa tomu da pomoct vetranim a kurenim, ale vo vasom pripade je (nejaky) technicky problem s oknami, stenami, izolaciou. Mozete nadavat na najomnicku ze to ma v pazi, no ja by som mal tiez kebyze si platim (asi nie malo) za prenajom bytu, ktory nie je v poriadku. Ak ona neliala vodu na tie steny umyselne tak to nie je jej chyba. 1. pozrel by som ci nezateka parapet z vonku 2. mozno ide chlad odspodu z pivnice 3. eventualne chyby v zatepleni (najma okolo okien) Tiez sme zili, sice v dome, kde bol podobny problem, ale to aj ked sa clovek snazi ako chce, susi v susicke, odvhlcuje vetra kuri, nater proti plesni atd. atd. tak to malokedy pomoze na 100% ked je problem inde...
Odpovedať
@igor256 zjavne si si nevšimol jednu vetu a to, že predošlí nájomníci podobný problém nemali.
Odpovedať
@zltalienka všimol som si to a v podstate to nič na veci nemení.
Odpovedať
To nic ine len vetrat a kurit, ono my sme tiez mali vlhko zo zaciatku, ale teda bolo to aj tym, ze sme pradlo susili, ale proste to vetranie netreba podcenovat, lebo ozaj od toho vela zavisi. Ale ked je byt na prenajom tak tam to tazko odsledovat.
Odpovedať
@igor256 tak keby bola v mojom byte, dostáva 3m zákonnú lehotu na uvoľnenie bytu a môže si ísť hľadať iný podnájom, kde jej budú tolerovať ničenie cudzieho majetku.
Odpovedať
Profilova fotka
@kuratko22222 Ano, uvazujem nad tym, ze jej nevratim polovicu depozitu. Dakujem za nazor.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?