Vlhkosť v byte - príčina

Ahojte, byvame v 7rocnej zateplenej novostavbe, sme rohovy stresny byt (nad nami uz nikto nebyva). Nas problem je rosenie okien (zvysena vlhkost). Kazde rano mavam asi 3cm zarosene okna. Pravidelne vetrame, udrzujeme RV do 50% a kurime na 22°C. Aj napriek tomu mame rano zarosene okna a to je vonku zatial 0°C. Mame dost siroku parapetnu dosku (okna sa asi nedostatocne ohreju od radiatora), ale aj tak sa mi nezda, aby okno pri RV 50% a 22° vobec malo zarosit. Okna mame dvojskla. Myslime, ze tomuto problemu dost pridava samovolne zvysovanie vlhkosti v byte. Musime dost vela vetrat aby sme to udrzali do 50%. Ak by sme pravidelne nevetrali, tak by nam to vystupilo az nad 60%. Vecer v prazdnej izbe vyvetram na RV 45% a rano ked vstanem tak uz mame 52%. Odkial sa ale berie stale ta vlhkost v byte? (nevarime, nesusime, vetrame...) Bol som sa pytat suseda pod nami a povedal, ze ma ten isty problem, zarosene okna zvysena vlhkost, nevie co s tym robit. Ak som sa pytal suseda o 2 poschodia pod nim tak nam povedal, ze ma presne opacny problem - sucho v byte, musi pouzivat zvlhcovac. Aj ostatny susedia popri nas nikto ziaden problem. Ako je to mozne???
Odpovedať
@slimeon Ani 55% nie je zvysena vlhkost! Zial, to rosenie dvojskiel je dost bezna vec. Skor keby si mal v miestnosti 19°C, tak by to hadam menej rosilo. Ale zarosene 3 cm nie je nic mimoriadne. Okolo susedia ziadny problem? Im nerosia dvojskla vobec?
Odpovedať
Optimálna vlhkosť vzduchu v interiéri je 45-55 %, ked aj obcas vlhkost vyskoci na 60, nie je to zas tragedia. Vzdy je lepsie mat malicko vlhkejsie,ako uplne suchy vzduch, to sposobuje problemy so sliznicami, Ak aj nevarite, ci neperiete,aj tym, ze v byte byvate produkujete "vlhost", napr. dychanim, potenim, kvety tiez nieco vyproduju a pod. Byt zatepleny, okna utesnene, ta vlhkost sa musi niekde prejavit, napr.aj na oknach, kde sa stretava teply a studeny vzduch...
Odpovedať
Preco ale ostatny susedia pri nas (okrem toho hned pod nami) a sused o 3 poschodia pod nami v tom istom byte nema ziaden problem? Nevedia co je to rosenie, maju v byte sucho. Ako bude okno zarosene ked bude vonku -15°C?
Odpovedať
@slimeon kolko je to sucho? Ved sucho by ani nemalo byt, pretoze to pre zdravie nie je dobre! Oni maju tiez dvojsklo? Ug=1,1 W/m2K? A ty? S "teplym" ramikom? Ake okna/profily maju susedia a ty? S trojsklom je to ine....
Odpovedať
@vlado35 Ich presne hodnoty neviem, ale pokial musia pouzivat zvlhcovac, tak asi taky problem nemaju. Cely blok ma rovnaky typ okien. Podla papierov Noves - Ideal 6000.
Odpovedať
@slimeon Vlhkost v byte produkuju aj ludia, my mame vlhkost okolo 70 - 80 %. Dovod je akvarium, kvety, sem tam susenie uteraka atd. Ked vyvetram, klesne na 50%. Vetram 3 krat denne, kratko prievanom asi 3 minuty. Ak mas 55% je to este v pohode, pred rokom som vlkost nevnimal ako problem, a zacal mi jeden chladny roh plesniet. Blok je nezatepleny, okna vymenene, spary medzi panelmi vytmelene, v obvodovom paneli je 7,5 cm polystyrenu. Ked boli okna drevene, vzduch cyrkuloval. Dnes su vsetky stavby coraz viac vzdruchotesnejsie, a tu vznika problem, ktory nie je neriesitelny. Riesenim je rekuperacia. Ja ju do bytu nedavam, preto vetram, dam si ju az do domu. Tvoj sused o 2 poschodia nizsie si len mysli ze ma suchy vzduch, podla mna nema vlhkomer, vlhkost bude mat podobnu...
Odpovedať
@slimeon Myslím, že je to OK. Po vyvetraní máte RV nižšiu, ale ona sa "dorovná". Otázkou ostáva, či do rána tiež neklesne trošku teplota v izbe, či sú tam nejaké kvetiny. Trochu vlhkosti dodajú steny. Máte to OK. Orosené sklá v dolnej časti len utrite a je to. Je tam nižšia povrchová teplota, možno rámček v skle máte z hliníka - pozrite si popis v skle.
Odpovedať
@slimeon ak mas zaluzie na oknach a spustene az dole, tak ich niekolko cm povytiahni...
Odpovedať
@majki555 Podla EN je idealna vlhkost v obytnom priestore 60%....my mame 53-58 momentalne a tiez sa rosia okna.Ale len preto,ze mame stiahnute zaluzie.Inak by boli zarosene max 2-5 mm...
Odpovedať
Pokial nie je vysoka vlhkost tak je to vina okien. Ale rosenie par cm nie je nic strasne. Dolezite je co budete robit ak budete v byte varit, susit pradlo a pod a zacnu sa Vam rosit okna vo velkom. Ja som to poriesil odvlhcovacom.
Odpovedať
Profilova fotka
Rosenie pár cm okolo rámu je viacmenej normálna vec.Tá hodnota U (W/m²K) 1,2-0,6 -pre zasklenie je výrobcami udávaná najlepšia hodnota ,akú namerali v laboratóriu v strede zasklenia tabule 1x1m.Tieto hodnoty nemajú nič spoločné s reálom ,kde sa pohybujú od 1,3 vyššie.Trojsklo je lepšie od dvojskla len prvé roky ,časom dochádza v medzisklennom priestore k strate plynu a je horšie ako dvojsklo.Susedia nemajú problém preto lebo máte zle ,alebo vôbec odvetraný činžiak. Čiastočne rosenie skiel dokážu eliminovať záclony a závesy zatiahnuté cez radiátor .
Odpovedať
Prosím vás má niekto problém s rosením okien,alebo plesnením stien v montovanom dome?Ďakujem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
mna napadla taka vec, ze ako by sa spravali dvojskla, keby distancny ramik nebol 16mm, ale napr. 24mm? Cize medzi dvomi sklami vacsia vzdialenost. Ci by sa taketo izolacne dvojsklo nedalo vyrobit? (4-24-4)
Odpovedať
@marta2610 O rosení okien je tu veľa tém, pohľadajte. To nezáleží od toho, či máte murovaný alebo montovaný dom.
Odpovedať
@vlado35 Také sklo by malo horšie U.
Odpovedať
@antonmesaros "Trojsklo je lepšie od dvojskla len prvé roky ,časom dochádza v medzisklennom priestore k strate plynu a je horšie ako dvojsklo."............z dvojskla nemoze uniknut plyn? Ak ano, potom je ajtak lepsie trojsklo, ked bude mat 2 vzduchove komory, namiesto jednej.
Odpovedať
@blacksr a preco by malo mat horsie U. Myslim si, ze skor lepsie. Ked by skla boli od seba viac vzdialene a plynu v medziskle tym padom tiez viac...
Odpovedať
Profilova fotka
@vlado35 lenze potom sa zvysi prudenie vzduchu a tym aj straty. Idealny izolant ma velke mnozstvo uzavretych vzduchovych bubliniek.
Odpovedať
@majkoj to je odpovet k tomu trojsklu, ked po rokoch unikne plyn....alebo k tomu napadu, ze preco nie je medzi dvojsklom vacsia medzera?
Odpovedať
@slimeon Dobrý den. Při interiérové teplotě +22°C a RV 50 % je teplota rosného bodu +11,1 °C. Při této teplotě začíná kondenzovat vodní pára na jakékoliv ploše ( okna, stěny v rozích, koutech, za nábytkem a pod. ). Při venkovní teplotě kolem 0°C je teplota na vnitřní tabulce rovna teplotě rosného bodu ( + 11,1°C ) známka toho, že ta okna, lépe řečeno zasklení oken, nestojí za nic. Že se Vám samovolně zvyšuje vlhkost je blbost. Tu zvyšujete svou přítomností v bytě ( dýchání, pocení a jiná činnost ). Vnitřní žaluzie velmi podporují kondenzaci na sklech, protože zabraňují proudění vzduchu kolem skla a tím zabraňují ohřevu povrchu nad teplotu rosného bodu. Nicméně, těch maličkostí je vždy více a vždy je to jejich kombinace. Čili, jednoduchá rada jak tu kondenzaci eliminovat není. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@vlado35 Plyn začne prúdiť. Argón dosahuje v pokovenej medzere v dvojskle najmenší prestup tepla pri medzere 15-16 mm. Kryptón pri 10 mm.
Odpovedať
@vlado35 Distanční rámeček je efektivní do šířky 18 mm. Potom v tom meziskelním prostoru začíná docházet k cirkulaci plynu a tím se už začíná zhoršovat izolační schopnost. Proto je daleko účinnější přidat druhou mezeru přidáním třetího skla. To co píše antonšpelec ostrostřelec je blbost.
Odpovedať
Profilova fotka
@vlado35 odpoved preco je od urcitej hranice vacsia medzera horsia.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros akekolvek 3sklo aj bez specialnych plynov a pokoveni bude z principu lepsie ako dvojsklo, fyzika nepusti :)
Odpovedať
Profilova fotka
vlhkosť v interiéri zvyšujú ľudia sami svojou prítomnosťou.. človek sám nadýcha niekoľko litrov vody za deň vo forme vodných pár... problém môže byť v pokladnom profile. všetci pozerajú na to koľko má rám okná komôr a aké je tam zasklenie. a pritom podkladný profil na okne ma poväčšine len jednu komoru a je oveľa užší ako rám okna. kameň úrazu môže byť kľudne tam, že sa Vám okno ochladzuje cez podkladný profil a dochádza ku kondenzu.. robí to v zime aj nám, ráno utrieme sklá, vyvetráme a je to ok..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?