Stúpačka a vata

Profilova fotka
Dobry den, chcel by som sa vas spytat, co si myslite o pouziti sklenej vaty v stupacke. Nastahovali sme sa do noveho bytu, a prekvapilo nas, ze obe stupacky su oblozene sklenou vatou. Chapem asi z akeho dovodu, odhlucnenie, izolacia, v neposlednom rade protipoziadna ochrana. Ale v interieri? Stupacky su zatvorene takymi tymi plastovymi dvierkami, ktore samozrejme uplne nedoliehaju. Chcem sa spytat, je toto bezne? Resp. je to ok co sa tyka zdravia? Neuvolnuju sa tak nebezpecne castice do ovzdusia - nasledne do celeho bytu? Tie stupacky predpokladam niesu navyse uplneuzatvorene, vzduch sa prenasa. Napr. aj pri rychlejsom otvoreni dveri do wc, tak podtlakom musi nasiat vzduch do kupelne./wc. Vsade citam, ake je to nebezpecne, tak ma zaujima vas nazor. Dakujem.
Odpovedať
@janhrabalek11 Asi si mýliš sklenú vatu s azbestom. Sklená vata nie je nebezpečná. Ani samotný azbest nie je nebezpečný, pokiaľ je pod niečím ukrytý. Azbest je nebezpečný, len keď sa s ním pracuje, alebo keď sa odstraňuje. Bližšie si môžeš prečítať na nete. Sklená vata sa bežne používa ako izolácia - tepelná aj zvuková. Aj v interiéri. Aj napr. ako izolácia medzi komínom a ostatnými stavebnými konštrukciami. Takže nemusíš mať žiadne obavy, keď si v stupačke našiel takúto izoláciu. Nie je nebezpečná. Môže byť nepríjemná, ak ju chytáš holými rukami - pichá to. Ak si čítal niečo iné, daj odkaz na daný článok. Otázne je tiež, čo to v skutočnosti je. Lebo ľudia bežne poznajú len pojem "sklená vata", ale pod tým sa často myslí minerálna vlna, ktorá môže byť buď z kremenného piesku (sklená vata), alebo z vulkanickej horniny (kamenná vlna). Kameň alebo sklo sa roztaví, aby sa z neho napokon vyrobili tenké vlákna spojené nejakým živicou.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 dakujem za odpoved. Jedna sa o sklenu vatu - urcite niei azbestovu (nakolko sa jedna o novostavbu). Neviem vsak povedat, ci to je sklena alebo mineralna. Prikladam aj obrazky. Skor ma zarazilo, ze vsade citam o ochrannych pomockach pri manupulacii. Ako chapem, ze teraz sa s tym uz nemanipuluje. Ale vzduch sa viri.. preto sa aj ciastocky dostavju do bytu. Este prilozim aj spominane clanky.
Odpovedať
@janhrabalek11 Áno, sklená vata pri manupulácii je potvora. Neviem, či si niekedy robil s tým. Pred mnohými rokmi som v jednej firme ako študent brigádoval a plnili sme nejaké plechové rámy s tou sklenou vatou. Prvých pár dní som mal aj cez rukavice dopichané ruky (ako od žihľavy), potom si človek na to trochu zvykne. Keď je to už nainštalované, tak sa z toho nič neuvoľnuje. Musel by si s tým manipulovať. Z obrázkov ale vidno, že ten otvor je trochu odfušovaný. Mohli tú izoláciu lepšie zakryť, aby sa pri manipulácii v šachte nedostala na ruky. Ale ani pri ich otvorených dvierkach (a pri zatvorených už vôbec nie) sa z vaty nemá čo uvoľňovať do bytu. A ak aj niečo pri manipulácii vypadne, padne to na zem a povysávaš to. Tie sklenené vlákna nelietajú po byte ako prach. Tie sú ťažké a padnú na podlahu. Určite nemusíš mať z toho obavy. Ja by som možno v tom otvore urobil z dreva taký rám, ktorý by zakryl tú vatu a bolo by to aj na pohľad krajšie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?